Igor Sikorsky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Igor Sikorsky
Igor Sikorsky
Algemene informatie
Land Verenigde Staten van Amerika, Keizerrijk Rusland
Geboortedatum 25 mei 1889jul.
Geboorteplaats Kiev
Overlijdensdatum 26 oktober 1972
Overlijdensplaats Easton
Begraafplaats Saint John the Baptist Orthodox Cemetery
Werk
Beroep aerospace engineer, uitvinder, piloot, zakenpersoon
Werkveld lucht- en ruimtevaartkunde, design engineering, aerospace engineer
Werkgever(s) Universiteit van Rhode Island, University of Bridgeport
Leerlingen Nikolai Nikolajevitsj Polikarpov
Studie
School/universiteit Kyiv Polytechnic Institute of Emperor Alexander II, Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute
Religie
Religie Russisch-orthodoxe Kerk
Familie
Vader Ivan Sikorski
Persoonlijk
Etniciteit Amerikanen, Oekraïners, Russen
Talen Russisch, Engels
Diversen
Prijzen en onderscheidingen Howard N. Potts Medal (1933),[1] National Medal of Science (1967), National Aviation Hall of Fame, National Inventors Hall of Fame (1987)
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Igor Sikorsky (Russisch: Игорь Иванович Сикорский, Igor Ivanovitsj Sikorskij) (Kiev), 25 mei 1889Easton (Connecticut) (Verenigde Staten), 26 oktober 1972) was een Russisch-Amerikaans luchtvaartpionier, die verscheidene belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de ontwikkeling van de luchtvaart. Zo ontwierp hij de eerste vliegtuigen die door vier motoren werden aangedreven. Na zijn emigratie naar de Verenigde Staten bleef hij vliegtuigen bouwen, maar verwierf vooral bekendheid als pionier van de helikopterindustrie.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Sikorsky werd in Kiev (destijds behorend tot het Russisch Keizerrijk) geboren in het gezin van Ivan Sikorsky, bekende arts en lid van het Kievse Genootschap van Russische Nationalisten. Ook was hij diep gelovig en lid van de Russisch Orthodoxe kerk.

Sikorsky kwam al op jonge leeftijd op het idee om een helikopter te bouwen, daarbij geïnspireerd door de ontwerpen van Leonardo da Vinci. Hij studeerde van 1903 tot 1906 aan de Marineschool in Sint-Petersburg en van 1907 tot 1909 in Kiev aan het Polytechnisch Instituut. Deze studies voltooide hij echter niet.

In 1909 en 1910 bouwde hij twee prototypes van een helikopter, maar deze mislukten omdat hij geen motor tot zijn beschikking had die zowel licht als sterk genoeg was. Hierna hield hij zich bezig met meer conventionele vliegtuigen, waarmee hij meer succes had. Zijn belangrijkste resultaten waren Russki Vitjaz en Ilja Moeromets, zware bommenwerpers met vier motoren. Dit waren de eerste vliegtuigen met meerdere motoren. Ze werden veelvuldig ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 13 mei 1913 was hij zelf testpiloot voor de eerste vlucht. Na het uitbreken van de Russische Revolutie vluchtte Sikorsky, aanvankelijk naar Parijs, maar uiteindelijk naar New York, waar hij op 30 maart 1919 aankwam. Wegens het einde van de Eerste Wereldoorlog was er in de vliegtuigindustrie niet veel werk, en daarom werkte hij in eerste instantie als leraar. Geholpen door een aantal uit Rusland geëmigreerde vrienden richtte Sikorsky in 1923 de Sikorsky Aero Engineering Company op. In 1929, één jaar na zijn naturalisatie tot Amerikaan, werd het bedrijf opgekocht door United Aircraft. Dit bedrijf fabriceerde onder meer de S-29, een passagiersvliegtuig voor 14 passagiers, en de S-38, een amfibisch verkeersvliegtuig dat belangrijke diensten deed op vluchten tussen Noord- en Zuid-Amerika.

In de jaren dertig vatte Sikorsky zijn oude droom van het bouwen van een helikopter weer op, en op 14 september 1939 was hij zelf piloot van de eerste vlucht van zijn helikopter, de Vought-Sikorsky VS-300. In 1941 werden de eerste helikopters gekocht door het Amerikaanse leger, maar in de Tweede Wereldoorlog werden ze nog weinig gebruikt. Tijdens de Korea-oorlog en de Vietnamoorlog speelden helikopters echter een belangrijke rol. Het door Sikorsky opgerichte bedrijf is tot op heden de meest toonaangevende fabrikant van helikopters. Sikorsky zelf ging in 1957 met pensioen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

De VS-300
De viermotorige Ilya Muromets


Zie de categorie Igor Sikorsky van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. https://www.fi.edu/en/laureates/igor-i-sikorsky.