Sailor Moon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sailor Moon
美少女戦士セーラームーン
(Bishōjo Senshi Sērā Mūn)
Doelgroep Shojo
Genre Avontuur, fantasy, romantiek, Maho Shojo
Manga
Mangaka Naoko Takeuchi
Uitgever Vlag van Japan Kodansha
Andere uitgevers Vlag van Verenigde Staten Tokyopop (1e editie)
Kodansha (heruitgave)
Vlag van Frankrijk Glénat (1e editie)
Pika Édition (heruitgave)
Originele publicatie februari 1992 – maart 1997
Delen 18
Tv-anime: Sailor Moon: Het meisje met de macht van de maannevel
Regie Jun'ichi Satoh, Kunihiko Ikuhara, Takuya Igarashi
Schrijver Sukehiro Tomita
Studio Toei Animation
Netwerk Vlag van Japan TV Asahi
Vlag van Nederland Yorin, Cartoon Network
Vlag van België VT4
Andere netwerken Vlag van Duitsland ZDF, RTL II
Vlag van Verenigd Koninkrijk Fox Kids, ITV
Vlag van Verenigde Staten USA Network, Cartoon Network
Vlag van Canada YTV
Vlag van Australië Cartoon Network, Seven Network, Network Ten
Originele uitzending 7 maart 19928 februari 1997
Afleveringen 200

Films

 • Sailor Moon R: De film
 • Sailor Moon S: De film
 • Sailor Moon Supers: De film

Live-action serie

Pretty Guardian Sailor Moon

Sailor Moon (美少女戦士セーラームーン, Bishōjo Senshi Sērā Mūn), ook bekend als 'Sailor Moon: het meisje met de macht van de maannevel', Pretty Soldier Sailor Moon of Pretty Guardian Sailor Moon, is een Japanse mediafranchise, die bedacht is door Naoko Takeuchi. De franchise bestaat uit onder andere een mangaserie, animeserie, meerdere films, verscheidene musicals en een live-action-televisieserie. De serie wordt vaak gezien als de serie die het Maho shojo-genre nieuw leven heeft ingeblazen.[1]

Achtergrond[bewerken]

De verschillende verhalen in de franchise draaien allemaal om de reïncarnaties van de verdedigers van een oud koninkrijk, dat ooit het hele zonnestelsel besloeg. De hoofdpersonen staan bekend als de Sailor Senshi ("Sailor Soldiers", Sailorstrijders): tienermeisjes die kunnen veranderen in heldinnen met krachten gebaseerd op de maan en verschillende planeten.

De Sailor Moon manga werd voorafgegaan door Codename: Sailor V, die slechts om één Sailor Senshi draaide. Voor Sailor Moon breidde Takeuchi dit idee verder uit door meer personages te creëren. De resulterende manga was een soort fusie tussen het magical girl-genre en sentai-genres.[2]

Verhaal[bewerken]

De protagonist van het verhaal is Bunny Tsukino (Usagi Tsukino in de originele versie), een meisje dat in Azabu Juuban (een wijk in Tokio) woont en op een dag de pratende poes genaamd Luna ontmoet. Luna vertelt haar dat ze de Sailorstrijdster van de maan is en het kwaad moet bestrijden. Bunny krijgt daarvoor van Luna een broche waarmee ze in Sailor Moon kan veranderen. Ze vecht als Sailor Moon tegen verschillende vijanden. Naarmate de serie vordert, leert ze meer over haar verleden en haar krachten. Tevens ontdekt ze de andere Sailorstrijdsters: Sailor Mercurius (Mercury), Sailor Mars, Sailor Jupiter en Sailor Venus.

De plot beslaat vijf grote verhaallijnen. In elke verhaallijn staat een andere tegenstander centraal.

 1. Dark Kingdom: Hierin ontdekt Bunny haar krachten en leert ze de andere Sailorstrijders kennen. De groep moet de aarde verdedigen tegen het duistere koninkrijk, geleid door Queen Beryl (Koningin Perillia in de Nederlandse en Duitse nasynchronisaties). Bunny moet de andere Sailorstrijdsters en de maanprinses vinden om de koningin te kunnen verslaan. Nadat de andere Sailorstrijdsters ontwaakt zijn en tevergeefs naar de prinses zoeken, ontdekken ze dat Bunny zelf Prinses Serenity, de prinses van het Zilveren Millennium, is. Mamoru Chiba, die zich in Tuxedo Mask kan veranderen, is de prins van de aarde, Prins Endymion. De prins en de prinses waren in hun vorige levens een liefdespaar, maar werden gedood toen de strijdmacht van de aarde het rijk van het Zilveren Millennium vernietigde. Maar koningin Serenity heeft met het zilveren kristal de levens van de maankinderen (dus ook de Sailorstrijdsters) en de prins, de prinses en Luna en Artemis, de twee katten, gered.
 2. Black Moon: Sinds de strijd tegen het duistere koninkrijk zijn de geheugens van de Sailorstrijders gewist, zodat ze zich niets meer herinneren van wat er is gebeurd. Wanneer de aarde echter wordt bedreigd door een nieuw kwaad, de Black Moon Clan, herstelt Luna hun geheugens en hun vermogen om Sailorstrijders te worden. De groep bindt de strijd aan met de Black Moon Clan.
 3. Super: Alles lijkt voorbij sinds de laatste strijd tegen Death Phantom. Maar Rei krijgt dromen waarin een grote verwoesting en vernietiging van de wereld gezien wordt. Dit wordt geleid door 'The Silence'. Er gebeuren mysterieuze dingen. Professor Tomoe wil koste wat kost The Messiah of Silence tot leven wekken. In het begin zijn zij (de Death Busters, geleid door de professor) op zoek naar de drie talismannen, de Space Sword, de Deep Aqua Mirror en de Garnet Orb. Die drie kunnen samen de Holy Grail maken. Als Sailor Moon de Holy Grail in handen krijgt, gaan ze verder met hun andere doel. Een goed Pure Heart Crystal te vinden om hun Messiah tot leven te wekken. Het wordt een strijd tussen de Sailors en de Death Busters.
 4. SuperS/Dream: Tijdens een zonsverduistering landt het Dead Moon Circus op Aarde. In het circus zitten de gekste wezens. Deze worden geleid door Zirconia. In het begin zijn er drie mensen die door Zirconia de opdracht krijgen hen die een mooie droom hebben, in hun droom te kijken en om Pegasus, een machtig wezen, te vangen. Ondertussen krijgt Chibiusa dromen over Pegasus. Zij en Sailor Moon krijgen door hem een nieuwe kracht: de Superkrachten, ze veranderen in Super Sailor Chibi Moon en Super Sailor Moon. Als de Amazon Trio niet meer verder kan, wordt Zirconia's laatste hoop ingeschakeld: het Amazon Quartet bestaande uit Palla-Palla, Ves-Ves, Jun-Jun en Cere-Cere. De Sailors moeten met hen de strijd aangaan. Ondertussen blijkt dat Zirconia Pegasus wil vangen. Ze wil haar leider Queen Nehelenia, The Queen of Darkness, tot leven wekken. Of dit lukt is echter nog maar de vraag.
 5. Stars: In deze laatste verhaallijn komen de Sailorstrijders tegenover hun sterkste tegenstander ooit te staan: Shadow Galactica. Deze organisatie wordt geleid door een onsterfelijk wezen, genaamd Chaos. Al snel blijkt dat Chaos achter de schermen verantwoordelijk was voor de komst van alle voorgaande tegenstanders van de Sailorstrijders, die hulp krijgen in de vorm van nieuwe Sailorstrijders. Shadow Galactica probeert van iedereen hun Stars af te pakken.

Personages[bewerken]

Bunny Tsukino (月野 うさぎ, Tsukino Usagi)
De hoofdpersoon in de serie. Ze is de eerste van de Sailorstrijdsters die haar krachten krijgt. Bunny heeft een aantal slechte eigenschappen. Zo heeft ze een hekel aan studeren en zeker in het begin van de serie zou ze het liefst een normaal meisje zijn in plaats van een Sailorstrijder. Ze huilt al om de kleinste dingen, dit levert vaak grappige momenten op. Pas later begint ze haar taak serieuzer te nemen. In de originele Japanse versie heet ze Usagi Tsukino en in de Amerikaanse versie heet ze Serena Tsukino.
Mamoru Chiba (地場 衛, Chiba Mamoru)
een student die iets ouder is dan Bunny. Hij was op jonge leeftijd betrokken bij een auto-ongeluk, waardoor hij zijn geheugen heeft verloren. Hij vecht vaak mee met de Sailorstrijdsters als de gemaskerde held Tuxedo Mask.
Ami Mizuno (水野 亜美, Mizuno Ami)
een stil meisje dat het liefst met haar neus in de boeken zit. Ze is zeer intelligent. Als Sailor Mercurius bezit ze de macht over water. Ze komt vaak erg verlegen over.
Rei Hino (火野 レイ, Hino Rei)
een elegante miko. Door haar werk als een Shintopriesteres kan ze, ook als ze niet is veranderd in haar Sailorvorm, kwaad aanvoelen en herkennen. Ze heeft de macht over vuur. Ze is altijd erg serieus en gefocust. Zij is Sailor Mars.
Makoto Kino (木野 まこと, Kino Makoto)
een tomboy die zeker voor een Japans schoolmeisje uitzonderlijk lang en sterk is. Ze kan veranderen in Sailor Jupiter, met de macht over bliksem. Haar ouders zijn omgekomen bij een vliegramp, dus woont ze op zichzelf.
Minako Aino (愛野 美奈子, Aino Minako)
een dromer die voordat ze de andere Sailorstrijders ontmoette al een tijdje zelfstandig opereerde als Sailor V. Ze heeft een kat genaamd Artemis. Ze is Sailor Venus, de Sailorsstrijder van de liefde. Ze droomt ervan een beroemde zangeres te worden en neemt dan ook deel aan elke auditie die ze ziet. In de Live Action serie is minako sinds het begin van de serie al een beroemde zangeres en blijkt ze meer van hun verleden te weten dan de andere sailorstrijders.
Chibiusa (ちびうさ)
de toekomstige dochter van Bunny en Mamoru. Ze kwam vanuit de dertigste eeuw naar het heden om haar ouders te helpen. Ze kan veranderen in Sailor Chibi Moon.
ChibiChibi (ちびちび)
is de menselijke gedaante/vorm van de Starseed van Galaxia. Ze kwam naar de plek waar de Sailor Scouts wonen om de clan van Shadow Galactica te verslaan.
Setsuna Meioh (冥王 せつな, Meiō Setsuna)
een mysterieuze vrouw die kan veranderen in Sailor Pluto, de bewaker van de poort van de tijd. Ze zondert zich af van de andere Sailorstrijders.
Michiru Kaioh (海王 みちる, Kaiō Michiru)
een getalenteerde vioolspeler. Als Sailor Neptunus heeft ze de macht over de oceaan. Ze kan naast vioolspelen ook goed tekenen. Ze is volledig toegewijd aan haar taak als Sailorstrijder en heeft daarvoor haar eigen dromen en ambities opzij gezet. Ze heeft ook een zeer goede band met haruka en dat is iets meer dan vriendschap.
Haruka Tenoh (天王 はるか, Ten'ō Haruka)
alias Sailor Uranus, de strijder van de lucht. Voordat ze een Sailorstrijder werd, droomde ze ervan om een professioneel racer te worden. Ze is erg goed in het besturen van auto’s. Ze kleedt zich graag in mannenkleding en is zielsverwant met Michiru.
Hotaru Tomoe (土萠 ほたる, Tomoe Hotaru)
een eenzaam jong meisje, de dochter van Professor Souichi Tomoe. Door een verschrikkelijk laboratoriumongeluk in haar jeugd is ze erg zwak en ziek en is haar moeder overleden, zij en haar vader waren tevens gered door de hoofdvijand van seizoen 3. Ze is Sailor Saturnus, de soldaat van de stilte maar tegelijkertijd ook Mistress Nine.
Duistere Koninkrijk (ダークキングダム, Dāku Kingudamu)
de antagonisten van de eerste verhaallijn. Dit koninkrijk was verantwoordelijk voor de vernietiging van het oude maankoninkrijk.
Zwarte maanclan (ブラックムーン一族, Burakku Mūn Ichizoku)
Eerst werden twee wezens, Ale en Anne op de aarde geland om energie te verzamelen voor hun boom en zichzelf, maar toen ze verdwenen kwamen de Four Phantom Sisters, en daarna het rijk van Death Phantom.
Death Busters (デスバスターズ, Desu Basutāzu)
de antagonisten van de derde verhaallijn. Hun doel is de alien Pharaoh 90 naar de aarde te halen.
Dead Moon Circus (デッドムーンサーカス, Deddo Mūn Sākasu)
de antagonisten uit de vierde verhaallijn. Ze zoeken het gouden kristal om hun leider, koningin Nehellenia, te kunnen bevrijden uit haar gevangenis.
Shadow Galactica (シャドウギャラクティカ, Shadō Gyarakutika)
de antagonisten uit de vijfde verhaallijn. Ze zoeken de Star Seeds, waarmee ze het universum willen omvormen naar een vorm die hun meester, Chaos, het beste aanspreekt.
Chaos (カオス, Kaosu)
De hoofdvijand uit de serie. Hij was al die tijd verantwoordelijk voor de aanvallen van de tegenstanders van de Sailor Scouts. Chaos was Queen Metallia van het Dark Kingdom, Death Phantom die Wiseman leidde, hij was ook de alien Pharaoh 90 en hij was een gedaante Nehelenia

Media in de franchise[bewerken]

Manga[bewerken]

De Sailor Moon-franchise begon als een mangaserie geschreven en getekend door Takeuchi. Terugkerende thema’s in de manga zijn astronomie, Griekse mythologie, klassieke Japanse elementen en tieners. De volledige originele manga beslaat 60 hoofdstukken en 10 losse verhalen.

Anime[bewerken]

De Sailor Moon-anime werd geproduceerd door TV Asahi, Toei Agency en Toei Animation. De serie begon een maand na de publicatie van de eerste manga. De serie telt 200 afleveringen, verdeeld over vijf seizoenen, waarvan elk gebaseerd is op een van de verhaallijnen uit de manga. In nagesynchroniseerde vorm is de serie in veel landen uitgezonden. In Nederland waren het eerste seizoen en 6 van het tweede, waardoor het op een groot open einde eindigde.In België werden alleen de eerste 26 afleveringen uitgezonden dus de helft van de Nederlandse. de Nederlandse nasynchronisatie was in Nederland te zien op Yorin. In België werd de serie uitgezonden door VT4.

Films[bewerken]

De anime bracht ook drie animatiefilms voort:

 • Sailor Moon R (Sailor Moon R The Movie: Promise of the Rose in het Engels)
 • Sailor Moon S (Sailor Moon S The Movie: Hearts of Ice in het Engels)
 • Sailor Moon Supers: The Nine Warriors Get Together! Miracle in the Black Dream Hole (Sailor Moon SuperS The Movie: Black Dream Hole in het Engels)

Muziek[bewerken]

De muziek voor de animeserie werd geschreven en gecomponeerd door verschillende personen, waaronder Naoko Takeuchi. Alle achtergrondmuziek werd gecomponeerd door Takanori Arisawa, die voor zijn werk van Columbia Records de "Golden Disk Grand Prize" kreeg.

De titelsong van de serie was aanvankelijk Moonlight Densetsu (ムーンライト伝説, Mūnraito Densetsu, "Moonlight Legend"), geschreven door Tetsuya Komoro (muziek) en Kanako Oda (tekst). Het was een van de populairste nummers uit de serie. Tegen het einde daarvan werd dit nummer vervangen door Sailor Star Song, geschreven door Shōki Araki.[3]

Nederlandse nasynchronisatie[bewerken]

De Nederlandse versie werd uitgezonden door Yorkiddin'. De nasynchronisatie lag in de handen van Wim Pel Productions. En vertaling lag hierbij in handen van Mike Kuyt, en was gebaseerd op de Duitse versie van de serie. De titelsong getiteld Zeg het toverwoord werd ingezongen door Marlies Somers.

Afleveringen[bewerken]

De eerste 3 seizoenen waren gepland om uitgezonden te worden in Nederland, maar alleen de eerste 52 afleveringen werden uitgezonden op Yorkiddin in Nederland. Enkel de eerste 26 afleveringen werden in België uitgezonden vanwege verlopen rechten, dit was in Nederland ook het geval. Het complete eerste seizoen en 6 afleveringen van het tweede zijn in Nederland uitgezonden.

Seizoen 1
 1. De glans van juwelen
 2. De waarzegster
 3. Het geheime programma
 4. De afvalrace
 5. Het nieuwe huisdier
 6. De held van mijn droom
 7. Sterrenslag
 8. Het genie
 9. Geen tijd
 10. De tempel der verliefden
 11. Droomprinses
 12. Het cruiseschip
 13. Drie tegen Jedite
 14. De tenniskampioene
 15. Het park
 16. De bruidsjurk
 17. Het fotomodel
 18. Poppen huilen niet
 19. Liefdesbrieven
 20. Het spookhuis
 21. Op mijn erewoord
 22. Bunny's eerste kus / Het gemaskerde bal[4]
 23. Naru's eerste liefde
 24. Het verraad
 25. De vierde Sailor Strijdster
 26. De splinters van het heilige zilverkristal
  vanaf hier worden de afleveringen enkel nog in Nederland uitgezonden
 27. De nieuwe beste van de groep
 28. Het zelfportret
 29. Iedereen valt op Motoki
 30. De krankzinnige opa
 31. Luna heeft het moeilijk
 32. Op de kermis
 33. De dubbelganger
 34. De Maanprinses
 35. De vijfde Sailor Strijdster
 36. De kapsalon
 37. De Engelse gravin
 38. Bunny, de skikoningin
 39. De ijskoningin
 40. Het geheimzinnige meer
 41. Ryo's waarschuwing
 42. Liefdesproblemen
 43. De val
 44. Op de Noordpool
 45. Het laatste gevecht
 46. Zware verliezen
Seizoen 2
 1. Het monster
 2. Sailor Strijdsters herenigd
 3. De ridder van het maanlicht
 4. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
 5. Het lentefeest
 6. Geloof in jezelf
  vanaf hier worden geen nieuwe afleveringen gemaakt, enkel nog herhaald (in Nederland)

Musical[bewerken]

Een reeks op Sailor Moon gebaseerde musicalshows, gezamenlijk SeraMyu genoemd, werd van 1993 tot 2005 opgevoerd. In totaal werden 29 musicals gemaakt, die samen 800 keer werden opgevoerd. De plot van deze musicals volgt deels die van de manga, maar bevat ook origineel materiaal.

Live-actionserie[bewerken]

Een tokusatsuserie getiteld Pretty Guardian Sailor Moon werd uitgezonden van 4 oktober 2003 tot 25 september 2004. De serie telt 49 afleveringen. De verhaallijn volgde aanvankelijk de plot van de eerste delen van de manga, maar tegen het einde van de serie ging het verhaal een eigen richting op met nieuwe personages en gebeurtenissen. PGSM is alleen in Japan uitgezonden.

Videospellen[bewerken]

Er zijn meerdere Sailor Moon-videospelen uitgebracht in Japan. Deze zijn voornamelijk gemaakt door Bandai en een Japans spelbedrijf genaamd Angel.[5] De eerste spelen waren van het Beat 'em up-genre, terwijl latere spelen meer weg hadden van puzzelspelen, vechtspelen en rollenspelen.

Het enige originele Sailor Moon-spel dat buiten Japan is uitgebracht, is Bishōjo Senshi Sailor Moon, ontwikkeld door Angel.

Externe links[bewerken]