Scotiazee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scotiazee
Scotiazee (Antarctica)
Scotiazee
Scotiazee
Locatie tussen Zuid-Amerika en Antarctica
Zee Zuidelijke Oceaan
Coördinaten 57° 31′ ZB, 50° 48′ WL
Detailkaart
Kaart
De Scotiazee wordt aan drie kanten begrensd door de Scotiarug. Linksboven de zuidpunt van Zuid-Amerika (Chili en Argentinië), met schuin daarboven de Falklandeilanden. Onder de Zuidelijke Shetlandeilanden en het Antarctisch Schiereiland
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Scotiazee is een randzee gelegen in het zuidwesten van de Atlantische Oceaan en deels ook in de Zuidelijke Oceaan, tussen Zuid-Amerika en Antarctica. De zee wordt in het noorden, oosten en zuiden van de rest van de Atlantische Oceaan gescheiden door de Scotiarug, een boog van eilanden (onder meer Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden) die het gebergte van het Antarctisch Schiereiland met dat van Vuurland en de Andes verbindt. Ten noorden van de zee ligt de Argentijnse Zee. In het westen vormt Straat Drake de scheiding met de Grote Oceaan en de rest van de Zuidelijke Oceaan. De Scotiazee bestrijkt een gebied van ongeveer 900.000 km².

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Scotiazee is in 1932 vernoemd naar de Scotia, het onderzoeksschip dat in deze contreien gebruikt werd door de Scottish National Antarctic Expedition (1902-1904) onder leiding van William S. Bruce.

Gewoonlijk is de zee stormachtig en koud. De beroemdste oversteek van de ijskoude zee was die in 1916 door Ernest Shackleton en vier anderen, toen ze met de aangepaste reddingsboot James Caird het Antarctische eiland Elephant verlieten en Zuid-Georgië twee weken later bereikten.

De James Caird steekt vanaf de kust van het eiland Elephant op 24 april 1916 in zee. Illustratie uit Ernest Shackleton: South (1919)

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Scotiazee is voor het grootste deel op het continentaal plat gelegen: de Scotiaplaat, behalve in het uiterste westen, waar de jongere en kleinere Sandwichplaat zich bevindt. Deze is gescheiden van de Scotiaplaat door een relatief korte mid-oceanische rug.

Geopolitiek[bewerken | brontekst bewerken]

In Argentinië wordt de Scotiazee beschouwd als een deel van de Argentijnse Zee (Spaans: Mar Argentino) en vele gebieden die door Argentinië worden opgeëist, zoals Zuid-Georgië en de Falklandeilanden, liggen in en rond dit gebied.

Zie de categorie Scotia Sea van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.