Seán Patrick O'Malley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seán Patrick Kardinaal O'Malley OFMCap
Seán Patrick O'Malley
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt aartsbisschop van Boston
Titelkerk Santa Maria della Vittoria
Creatie
Gecreëerd door Benedictus XVI
Consistorie maart 2006
Kerkelijke carrière
1984-1985 bisschop coadjutor van Saint Thomas
1985-1993 bisschop van Saint Thomas
1993-2002 bisschop van Fall River
2002-2003 bisschop van Palm Beach
2003-heden aartsbisschop van Boston
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Seán Patrick O'Malley, OFMCap, (Lakewood, Ohio, 29 juni 1944) is een Amerikaanse geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Na de High School trad O'Malley toe tot de Orde van de Kapucijnen. Hij studeerde vervolgens theologie en werd in 1970 tot priester gewijd. In 1984 volgde zijn wijding tot bisschop-coadjutor van Saint Thomas op de Amerikaanse Maagdeneilanden, in 1985 gevolgd door zijn benoeming tot bisschop aldaar. In 1993 werd hij bisschop van Fall River en in 2002 van Palm Beach.

Op die laatste post bleef hij niet lang. De aartsbisschop van Boston, Bernard Francis Law, moest vanwege het pedofilie-schandaal terugtreden en paus Johannes Paulus II benoemde O'Malley tot zijn opvolger. O'Malley moest orde op zaken stellen en om de schadevergoedingen, die opliepen tot een bedrag van 75 miljoen euro, te kunnen betalen, verkocht hij onder andere het bisschoppelijk paleis van Boston.

Tijdens het consistorie van maart 2006 werd O'Malley verheven tot kardinaal. Hij kreeg de Santa Maria della Vittoria als titelkerk. O'Malley is de enige kapucijn in het college van kardinalen. Kenmerkend voor hem is dat hij zelden in het kardinale rood gekleed gaat maar altijd in het bruine habijt, dat de vaste kleding voor zijn orde is. Het enige uiterlijke kenmerk van de waardigheid van kardinaal dat hij zichtbaar draagt is de rode solideo. Tevens is O'Malley de eerste kardinaal die een eigen blog heeft en deze zeer secuur onderhoudt.[1]

Daags na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008, bekritiseerde O'Malley Barack Obama's standpunten inzake geboorteregeling. Ook gaf hij te kennen Obama's standpunt inzake abortus deplorabel te vinden.[2]

Op 13 april 2013 werd O'Malley door paus Franciscus benoemd tot lid van de Raad van Kardinalen.

Lidmaatschappen van congregaties[bewerken | brontekst bewerken]

Mgr. O'Malley is lid van de volgende congregaties van de Romeinse Curie:

Zie de categorie Seán Patrick O'Malley van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.