Shenzhoupterus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Shenzhoupterus chaoyangensis is een pterosauriër die tijdens het Vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige China.

De soort is in 2008 beschreven door Lü, Unwin en Zhang op basis van een compleet fossiel uit de Jiufotangformatie (vroege Aptien, ongeveer 120 miljoen jaar geleden) in de provincie Liaoning. De geslachtsnaam verbindt een oude naam voor China, 神州 of Shenzhou, "het Goddelijke land", met het Klassiek Griekse pteron, "vleugel" dat veel in pterosauriërnamen gebruikt wordt. De soortaanduiding verwijst naar het Chinese district Chaoyang waar de vondst gedaan werd.

Het holotype, HGM 41HIII-305A (Henan Geological Museum, te Zhengzhou), bestaat uit een, in één enkele plaat, zeer goed bewaard gebleven intact skelet inclusief schedel. Het geheel rust op zijn kant wat tot gevolg had dat vleugels, rompdelen en poten door elkaar liggen. De botten zijn erg platgedrukt.

Shenzoupterus had een spanwijdte van 140 centimeter en was tandeloos. De schedel was relatief groot, met 225 millimeter langer dan de hele wervelkolom, en had een grote en hoge opening voor de oogkas, een fenestra nasoantorbitalis, die van de punt van de snavel doorliep tot aan het eveneens hoge schedeldak; tezamen vormden ze zo een bolle en hoge kamvormige structuur op de kop, die eindigde in een uitstekende richel aan de achterkant. De snuit was vrij kort en spits, zodat de schedel als geheel een gedrongen indruk maakt. De oogkassen waren klein en vrij laag gelegen. De halswervels waren sterk verlengd en samen langer dan de romp. De ruggenwervels waren niet vergroeid in een notarium. De vleugelvingers waren vrij kort. De poten waren 32 centimeter lang. De vergroeiing van de beenderen wijst op een vrij jong maar niet snel meer groeiend exemplaar.

Senzhoupterus werd als resultaat van een nieuwe kladistische analyse door de beschrijvers toegewezen aan nieuw benoemde familie binnen de Azhdarchoidea, de Chaoyangopteridae, die gezien wordt als een klade waartoe ook Chaoyangopterus, Jidapterus, Eoazhdarcho en Eopteranodon behoren.

Literatuur[bewerken]

  • Junchang Lü, David M. Unwin, Li Xu en Xingliao Zhang, 2008, "A new azhdarchoid pterosaur from the Lower Cretaceous of China and its implications for pterosaur phylogeny and evolution", Naturwissenschaften, 95: 891–897/ DOI: 10.1007/s00114-008-0397-5