Shran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Thy'lek Shran is een personage uit Star Trekserie Star Trek: Enterprise. Hij is een Andoriaan en werd gespeeld door Jeffrey Combs. Het personage komt in alle vier de seizoenen van Enterprise voor.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Shran was een bevelhebber in de jaren 2150 van de Andoriaanse Keizerlijke Vloot (Imperial Guard). Ondanks zijn xenofobe en agressieve houding raakten hij en kapitein Jonathan Archer van de USS Enterprise NX-01 toch tot op een bepaalde hoogte bevriend met elkaar.

Archer en Shran ontmoetten elkaar voor het eerst bij het Vulcaanse klooster P'Jem. Daar heeft Archer hem eerst tegengewerkt in zijn zoektocht naar spionage-apparatuur, maar hem daarna geholpen, toen Shrans vermoedens waar bleken (zie The Andorian Incident). Daaruit volgde een vertrouwen tussen mensen en Andorianen die niet meer over zou gaan, ondanks een aantal gespannen situaties, zoals in de aflevering Proving Ground, waarin Shran Archer bedriegt.

In de laatste aflevering van Enterprise, die in 2161 afspeelt, blijkt dat Shran een kind heeft gekregen met zijn vrouw Jhamel (een personage uit een eerdere aflevering van Enterprise), genaamd Talla. Tevens is hij dan gepromoveerd tot generaal.

Lijst van afleveringen van Enterprise waarin Shran voorkomt[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]