Simon Jelsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Simon Jelsma
Jelsma (1949)
Algemene informatie
Volledige naam Simon Petrus Antonius Jelsma
Geboren 21 augustus 1918
Groningen
Overleden 15 november 2011
Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Religie rooms-katholiek
Beroep pater, organisator
Bekend van NOVIB, Postcodeloterij
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Simon Petrus Antonius Jelsma (Groningen, 21 augustus 1918Amsterdam, 15 november 2011) was een Nederlands pater, journalist en organisator, bekend als (mede-)oprichter van de Pleingroep, de Novib en de Postcodeloterij.

Katholieke kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Simon Jelsma volgde een opleiding op het seminarie van de Missionarissen van het Heilig Hart (MSC) in Tilburg en werd in 1944 tot priester gewijd. Sinds 1965 begon hij afstand te nemen van de Rooms-Katholieke Kerk. In 1971 trad hij uit zijn orde MSC en trouwde hij met Troedi Jongenelen.

Radio en televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Jelsma sprak als radiopater voor de KRO. Hij begon zijn 'seculiere' radio-werk, toen hij zich al distantieerde van de RK kerk, bij de documentaire-afdeling van de VARA-radio van Tom Pauka. In 1968 werkte hij kortstondig voor de VPRO. Daarna werkte hij tot zijn pensioen in 1983 voor de Nederlandse Omroep Stichting.

Goede doelen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1954 hield Jelsma een Pleinrede, op pinksterzaterdag op het Plein in Den Haag. Hieruit kwam de Pleingroep voort. Dit wordt genoemd als het begin van de Nederlandse betrokkenheid bij wat toen de derde wereld werd genoemd [1]. Uit de Pleingroep kwam de Sjaloomgroep voort.

In 1956 richtten Jelsma, dominee Johannes Hugenholtz en Jan Tinbergen de Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand (Novib) op (later: Nederlandse Organisatie voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking), tegenwoordig Oxfam Novib. Jelsma was jarenlang vicevoorzitter en bestuurslid van de Novib.

In 1989 richtten Boudewijn Poelmann, Frank Leeman, Herman de Jong en Simon Jelsma de Nationale Postcode Loterij op om geld binnen te halen voor goede doelen. En hij maakte toen, met zijn collega's, -onverwacht- fortuin.[2]

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

In 1981 werd Simon Jelsma onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Simon Jelsma Award[bewerken | brontekst bewerken]

Na het overlijden van Jelsma heeft Oxfam Novib een prijs ingesteld die elke 2 jaar moet worden uitgereikt aan een jonge Nederlander die zich inzet voor een rechtvaardige wereld zonder armoede. De eerste Simon Jelsma Award werd op 24 mei 2012 uitgereikt aan Erik Bos van de Libre Foundation. De tweede Simon Jelsma Award is uitgereikt in 2014 aan Roeland Lelieveld van Africa Wood Grow een innovatief herbebossings-initiatief in de droge tropen.