Sint-Lodewijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Lodewijk
Gehucht in België Vlag van België
Sint-Lodewijk
Sint-Lodewijk
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Deerlijk Deerlijk
Coördinaten 50° 49′ NB, 3° 23′ OL
Detailkaart
Sint-Lodewijk
Sint-Lodewijk
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Sint-Lodewijk is een gehucht in de Belgische provincie West-Vlaanderen, gelegen op het grondgebied van de gemeente Deerlijk. Het is een afzonderlijke kern, bijna vier kilometer ten zuiden van het centrum van Deerlijk. Het ontstond in het begin van de 19de eeuw op het hoogste punt in de gemeente, de Olieberg (40 meter) langs de weg van Zwevegem naar Otegem. Het gehucht heeft een eigen parochie en kerk.

De parochie Sint-Lodewijk ondernam in de 19de en begin 20ste eeuw enkele pogingen om zich af te scheiden van Deerlijk en een zelfstandige gemeente te worden.

In de streektaal gebruikt men steevast de Franse term Saint-Louis om het gehucht aan te duiden; veelal wordt de uitspraak dan nog vervormd tot Sellewie.

Geschiedenis[bewerken]

Pladijshoek[bewerken]

In de 17de eeuw heette Sint-Lodewijk nog "Pladijshoek", waar in 1666 een kapel gebouwd werd, indertijd omschreven als de Capelle te Keyselberge, zoals te zien op de 18de-eeuwse Ferrariskaart. In 1774 werd een nieuw gebedshuis gebouwd, waarbij de bestaande kapel als portaal diende voor de vergrote versie. In 1804 kreeg men een proost en in 1855 werd het een zelfstandige parochie.

In 1869 kwam de huidige kerk; de kapel werd in 1885 gesloopt.

Keyselberge[bewerken]

Vermits de kapel die in 1666 gebouwd werd "Capelle te Keyselberge" werd genoemd, is het waarschijnlijk dat de heuvel die men tegenwoordig de "Olieberg" noemt destijds de Keyselberg was. Dit is niet onlogisch vermits de heuvel bekend is om zijn kleigrond met kiezels. Het is voorts onduidelijk waar de naam "Olieberg" vandaan komt en het is evenmin duidelijk of de benaming "Olieberg" in de tijd voorafging door de benaming "oliebergstraat" van een straatje aan de flanken van die heuvel, dan wel of die straat is genoemd naar de heuvel zelf. De huidige benaming "Olieberg" komt hoogstwaarschijnlijk van het Nederlandse woord 'olieberg' dat geografisch wel vaker voorkomt en dat een algemene benaming is voor 'terp' of 'aardheuvel'. In die zin ligt het gehucht 'Sint Lodewijk' dus op een 'olieberg' die oorspronkelijk de benaming 'Keyselberge' droeg en die door de tijd heen geleidelijk aan kortweg "Olieberg" is gaan heten, net zoals Sint Lodewijk oorspronkelijk 'Pladijshoek' heette en door de stichting van de parochie "Saint-Louis" ook die laatste naam is gaan overnemen.

Straten[bewerken]

  • Andrieslaan, genoemd naar de Kortrijkenaar Adriaan Andries die in 1666 op het gehucht de Pladijshoek (nu Sint-Lodewijk) een kapel liet bouwen ter ere van O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, "de Capelle te Keyselberge" genaamd.
  • Pladijsstraat, verwijst naar de vroegere benaming van het gehucht Sint-Lodewijk.
  • Vereeckelaan, verwijst vermoedelijk naar de lokaal beroemde handelaar in granen en steenkolen Camiel Vereecke uit de Otegemstraat die tevens de vader was van de beroemde duivenliefhebber Roger Vereecke.
  • Verrieststraat, verwijst naar de familie van schrijver Hugo Verriest.

Hoofddorp[bewerken]

In februari 2014 werd Sint-Lodewijk één van de 26 nieuwe hoofddorpen in West-Vlaanderen. In een hoofddorp kan worden voorzien in extra woongelegenheden. Deze benoeming door de provincie kwam er op vraag van de gemeente Deerlijk.

Beroemde bewoners en ex-bewoners[bewerken]

Externe link[bewerken]