Cichorei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cichorei
Wilde cichorei (Cichorium intybus)
Wilde cichorei (Cichorium intybus)
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Cichorioideae
Geslachtengroep: Cichorieae
Geslacht
Cichorium
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren witlof (witloof), andijvie en de paardenbloem.

Surrogaat koffie[bewerken]

In vroeger tijden werd de geroosterde wortel van de cichorei voor een koffieachtige drank gebruikt, met name in moeilijke tijden zoals de Napoleontische blokkade tijdens de Franse bezetting.

Witlof[bewerken]

Ook de (groene) bladeren zijn eetbaar, tenminste voor de bloei. Aan de bittere smaak van het melksap in de bladeren dankt de bladcichorei zijn bijnaam bitterpee (mv.: bitterpeeën). De kweek van bitterpeeën voor consumptie van de witte bladeren begon in de negentiende eeuw in de provincie Brabant rond Brussel. Dit als gevolg van de ontdekking dat in het voorjaar uitlopende bladeren van in het donker bewaarde wortelen eetbaar zijn. Vandaar de naam "Brussels lof". Daarna is middels veredeling een speciale variëteit ontstaan. [1].

Grondstof voor inuline en fructose[bewerken]

Sinds de laatste jaren van de vorige eeuw worden de wortelen van chichorei, naast de teelt voor de groente witlof, ook geteeld voor de verwerking tot inuline en zoetstof, met name fructose. De verwerking vindt plaats in fabrieken van Sensus (een onderdeel van Cosun, het voormalige Suiker Unie in respectivelijk Roosendaal en Zwolle. Zowel inuline (een voedingsvezel) en fructose vinden hun weg in de levensmiddelenindustrie. Fructose is een natuurlijke zoetstof met echter een hogere zoetwaarde per calorie dan biet- of rietsuiker. Hiervoor zijn aparte rassen ontwikkeld, waarbij een op een suikerbiet gelijkende wortelvorm een belangrijke raseigenschap is (witlofwortelen hebben een penwortel, daar deze bij de witloftrek het meest handelbaar zijn).


Soorten en variëteiten[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Cichorei op Natuurlijkerwijs.com. [1]

Referenties[bewerken]

  1. Cichorei op botaniewebsite.nl