Sint-Michielskerk (Kortrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Michielskerk
Sint-Michielskerk
Plaats Kortrijk
Gewijd aan Sint-Michiel
Gebouwd in 1607-1611
Restauratie(s) 1889 van barok naar neo-gotisch interieur. Na WO II en toevoeging van Mariakapel
Begraafplaats Niet aanwezig
Architectuur
Stijlperiode Laat-gotisch
Klokkentoren 2 torens aan de noordzijde van de kerk
Interieur
Diverse wonderbeeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Michielskerk is een kerk in de Belgische stad Kortrijk. Ze bevindt zich aan het Sint-Michielsplein in de historische binnenstad. De kerk is sinds 1942 een beschermd monument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Michielskerk werd in de periode 1607-1611 gebouwd door stadsarchitect Jan Persijn in opdracht van de jezuïeten, ter vervanging van de 14de-eeuwse Heilige-Geestkapel. Het klooster en het college van de paters reikte tot aan de Kasteelstraat. De diepte bedroeg bijna 100 meter. In 1611 werd de kerk ingewijd door de bisschop van Doornik.

In 1720 werd de kerk met een barokgevel en interieur getooid (die in 1886 werden gesloopt en vervangen door een neogotische gevel en interieur). In 1773 werd het klooster opgeheven en de gebouwen werden aan particulieren verkocht. Tegelijkertijd werd dwars door de voormalige gebouwen de Heilige Geeststraat aangelegd. Alleen de Sint-Michielskerk bleef bewaard en werd gedurende een korte periode een parochiekerk. Na de terugkeer van de jezuïeten in 1843 in een deel van de voormalige kloostergebouwen werd de kerk opnieuw hun kloosterkerk.

Tijdens het bombardement van 21 juli 1944 brandde de kerk uit. Alleen de één zijaltaar bleef bewaard, namelijk het altaar van Sint-Michiel, dat sinds de overbrengingen van het beeldje van O.L.V. van Groeninge als vereringsaltaar fungeerde. De huidige kerk is een driebeukige basilikale kerk in laat-gotische stijl met een halfrond koor in het noorden en met twee torens. Op 29 juni 1952 werd de volledig gerestaureerde kerk opnieuw ingewijd.

In 1993 vertrok de jezuïetengemeenschap en werd de kerk toevertrouwd aan de Sint-Michielsbeweging, die er haar hoofdhuis heeft.

Legende[bewerken | brontekst bewerken]

In 1947 werd aan de kerk nog een kapel met drie koepels toegevoegd, waar het wonderbeeldje van Onze Lieve Vrouw van Groeninge vereerd wordt. De legende vertelt, dat inwoners van Kortrijk dit ivoren beeldje aanriepen voor de overwinning voorafgaand aan de Guldensporenslag in 1302. Een ander verhaal verbonden aan dit beeldje is, dat na het bombardement in 1944 dit kleinood ongehavend terug werd gevonden. Het beeldje was toen niet in de kerk aanwezig. Wel is het zo dat de oostelijke toren waaronder zich het vereringsaltaar bevond, ongeschonden uit het bombardement is gekomen terwijl de rest van de kerk zo goed als volledig in puin lag.

Zie de categorie Sint-Michielskerk (Kortrijk) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.