Sirhan Sirhan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sirhan Sirhan

Sirhan Bishara Sirhan (Jeruzalem, 19 maart 1944) schoot op 5 juni 1968 de Amerikaanse senator Robert F. Kennedy dood in het Hotel Ambassador in Los Angeles.

Kort daarvoor had Kennedy, die presidentskandidaat was, een voorverkiezing in Californië gewonnen. Hij werd driemaal geraakt, eenmaal in zijn hoofd en tweemaal bij zijn oksel. Op 3 maart 1969 bekende Sirhan Kennedy te hebben vermoord. Nog vóór de moord, die plaatsvond toen Kennedy bij de achteruitgang van het hotel het personeel de hand schudde, schreef Sirhan in zijn dagboek: "Robert F. Kennedy moet neergeschoten worden op uiterlijk 5 juni 1968". Direct na de moord beweerde hij zich er niets meer van te herinneren. Hij verklaarde dat hij onder hypnose was geweest.

Net als bij de moord op president John F. Kennedy doen ook inzake de moord op diens broer Robert tal van complottheorieën de ronde, mede naar aanleiding van in de balzaal gemaakte foto's waarop CIA-agenten te zien zijn die in 1961 betrokken waren bij de mislukte anti-communistische invasie in de Varkensbaai op Cuba. Verder klopte de positie van Sirhan in de balzaal (tegenover de senator, op enige meters afstand) niet met de inslag van het dodelijke schot in Kennedy's achterhoofd (afgevuurd vanaf ongeveer 5 centimeter). In een andere theorie wordt de vraag opgeworpen, hoe er 11 kogels konden komen uit een pistool met een magazijn voor maximaal 8 patronen, dat bovendien met slechts 6 patronen gevuld zou zijn.

De openbaar aanklager op het proces van Sirhan was voormalig luitenant Lynn 'Buck' Compton (ook bekend van de televisieserie Band of Brothers). Sirhan werd veroordeeld tot de doodstraf, maar die werd omgezet in levenslange gevangenisstraf, nadat de doodstraf in 1972 door het Hooggerechthof van Californië niet-constitutioneel werd verklaard. Theoretisch kan hij voorwaardelijk worden vrijgelaten, maar een verzoek hiertoe (het dertiende) werd in maart 2011 afgewezen.[1] Vrijlating of heropening van zijn proces worden dan ook niet verwacht, ondanks de herhaalde roep om een nieuw onderzoek naar de moord en de rol van Sirhan daarbij. Sirhan zit zijn levenslange straf uit in de gevangenis van Corcoran (Californië).

Externe link[bewerken]