Sitta (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sitta
Sitta europaea (Boomklever)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Sittidae (Boomklevers)
Geslacht
Sitta
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sitta op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Sitta is een geslacht van zangvogels uit de familie boomklevers (Sittidae).

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel boomklevers qua gedrag en qua uiterlijk enige gelijkenis met de spechten vertonen, zijn ze in werkelijkheid niet verwant. De meeste soorten bewegen zich omhoog en omlaag langs stammen en takken van bomen (spechten klimmen alleen omhoog). Ze hebben stevige poten en een stevige snavel. Ze steunen niet, zoals spechten op hun staart. Ze komen voor in Eurazië en Noord-Amerika.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten komen verspreid voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. In de Lage Landen komt maar één soort voor: de Europese boomklever (Sitta europaea).

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Acht soorten hebben een rode lijst status: witbrauwboomklever, Algerijnse boomklever, Yunnanboomklever, Turkse boomklever, prachtboomklever, reuzenboomklever, Corsicaanse boomklever en geelsnavelboomklever.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De Corsicaanse boomklever, Canadese boomklever, Turkse boomklever en Chinese boomklever werden lange tijd beschouwd als relictpopulaties van éen dezelfde soort, de "zwartkopboomklever".[1] De Algerijnse boomklever werd pas in 1973 ontdekt. IOC birdnames beschouwt deze vijf als aparte soorten.[2] Volgens moleculair genetisch onderzoek uit 1998 zijn de Canadese, Corsicaanse en de Chinese boomklever drie zeer nauw verwante soorten (een clade) en de Turkse en de Algerijnse boomklever een clade die daar weer het meest verwant mee is.[3]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht kent de volgende soorten:[2]