Zevenhuizen (Apeldoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zevenhuizen
Wijk van Apeldoorn
Map - NL - Apeldoorn - Wijk 07 Apeldoorn Noordoost - Buurt 01 Zevenhuizen.svg
Kerngegevens
Gemeente Apeldoorn
Plaats Apeldoorn
Oppervlakte 4,068 km²  
Inwoners (2017) 2.275[1]

Zevenhuizen is een wijk van de Nederlandse stad Apeldoorn. Het maakt deel uit van Apeldoorn Noordoost.

Geschiedenis en ligging[bewerken]

In de Gemeente-atlas van Nederland (1868) is Zevenhuizen een buurtschap te oosten van het Apeldoorns Kanaal. De wijk Zevenhuizen is voornamelijk in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw gebouwd. Zevenhuizen ligt in het noordoostelijke deel van Apeldoorn en wordt in grote lijnen begrensd door het Apeldoorns Kanaal, de Deventerstraat en de Anklaarseweg. Ten noordoosten van Zevenhuizen wordt de nieuwe wijk Zuidbroek gebouwd. Zevenhuizen telt meer dan 17.000 inwoners. Qua leeftijdsopbouw, etniciteit en sociale klassen is de wijk divers.

Zevenhuizen is opgedeeld in zes buurten: (Oud-)Zevenhuizen, Sluisoord, De Mheen, Anklaar, Sprenkelaar en Sleutelbloem. De wijk bestaat uit verschillende typen woningen, waaronder rijtjeshuizen, doorzonwoningen, drive-inwoningen, villawoningen en relatief veel hoogbouw. Er zijn straten waaraan veel huishoudens gelegen zijn. Een voorbeeld is de Kruizemuntstraat die tot in de 1000 genummerd is. In de wijk zijn veel groenvoorzieningen.

Het water in de vijvers in Zevenhuizen is geelbruin van kleur door het ijzer dat in de grond zit. Doordat dit gedeelte van Apeldoorn op de plaats van een oude rivierloop ligt is de grond erg vruchtbaar.

Voorzieningen[bewerken]

Het oude winkelcentrum Anklaar, zoals dat er tot 2015 was.

In Zevenhuizen zijn twee winkelcentra gelegen: Anklaar aan het Operaplein en de Mheen aan het Korianderplein. Anklaar en Mheen zijn traditionele namen voor stukken land. Het winkelcentrum Anklaar wordt helemaal vernieuwd. Met ingang van 4 februari 2015 is vlak bij het oude een tijdelijk winkelcentrum in gebruik genomen. Het nieuwe Stadsdeelhart Anklaar wordt naar verwachting medio 2019 geopend.[2]

Het Mheenpark ligt in het hart van Zevenhuizen en heeft aan het begin van de 21e eeuw een opknapbeurt gekregen. Het park is het grootste stadspark van Apeldoorn. Regelmatig vinden er evenementen plaats, waaronder popconcerten. Verder beschikt Zevenhuizen over een kinderboerderij, een openbare bibliotheek, verschillende wijkcentra, sportcentra en een overdekt zwembad.

In Zevenhuizen zijn verschillende scholen voor basis- en voortgezet onderwijs gevestigd, zoals het Veluws College en de basisscholen De Boemerang en De Mheen.

Langs de rand van Zevenhuizen zijn bedrijventerreinen gevestigd. Zo is het ICT-bedrijf Getronics, het vroegere Rijkscomputercentrum, gelegen aan de rand van Zevenhuizen.

Openbaar vervoer[bewerken]

Zevenhuizen is met het openbaar vervoer te bereiken met lijn 17 naar Sprenkelaar en lijn 8 en 9 naar Anklaar en Zuidbroek.

Externe links[bewerken]