Naar inhoud springen

Iris van Dongen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Edoderoobot (overleg | bijdragen)
k #add_Authority_control
k Ik ben zelf Iris van Dongen en heb feitelijke onjuistheden gewijzigd, en zal later meer feitelijke onjuistheden veranderen..
Regel 31: Regel 31:
In 2014 werd Van Dongen uit 12 genomineerde kunstenaars geselecteerd om, naast [[Rineke Dijkstra]] en Femmy Otten, een officieel staatsieportret van koning [[Willem-Alexander der Nederlanden|Willem Alexander]] te maken.<ref>NRC Handelsblad, '[https://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/24/dit-zijn-ze-dan-de-drie-staatsieportretten-van-willem-alexander-a1425505 Dit zijn ze dan: de drie staatsieportretten van de koning]', 2014</ref>
In 2014 werd Van Dongen uit 12 genomineerde kunstenaars geselecteerd om, naast [[Rineke Dijkstra]] en Femmy Otten, een officieel staatsieportret van koning [[Willem-Alexander der Nederlanden|Willem Alexander]] te maken.<ref>NRC Handelsblad, '[https://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/24/dit-zijn-ze-dan-de-drie-staatsieportretten-van-willem-alexander-a1425505 Dit zijn ze dan: de drie staatsieportretten van de koning]', 2014</ref>


Het schetsontwerp deed stof opwaaien; Van Dongen werd van plagiaat beschuldigd omdat zij - zonder toestemming te hebben gevraagd - een foto van fotograaf [[Koos Breukel]] als basis voor het ontwerp had gebruikt.<ref>Omroep Brabant, '[http://www.omroepbrabant.nl/?news/205492902/Tilburgse+kunstenares+Iris+van+Dongen+beschuldigd+van+plagiaat+bij+portret+van+Willem-Alexander.aspx Tilburgse kunstenares Iris van Dongen beschuldigd van plagiaat bij portret van Willem-Alexander]', 2014</ref> Voor het uiteindelijke portret werd uitgegaan van andere beelden.
Het schetsontwerp deed stof opwaaien; Van Dongen werd van plagiaat beschuldigd omdat zij - zonder toestemming te hebben gevraagd - een foto van fotograaf [[Koos Breukel]] als basis voor het ontwerp had gebruikt.<ref>Omroep Brabant, '[http://www.omroepbrabant.nl/?news/205492902/Tilburgse+kunstenares+Iris+van+Dongen+beschuldigd+van+plagiaat+bij+portret+van+Willem-Alexander.aspx Tilburgse kunstenares Iris van Dongen beschuldigd van plagiaat bij portret van Willem-Alexander]', 2014</ref> Koos Breukel maakte gretig gebruik van de media aandacht, en/of de media maakte gebruik van het akkefietje. Echter, het stadium van de tekeningen die in de eerste ronde gemaakt waren, waren nog geen ontwerpen voor het uiteindelijke portret dat gemaakt zou worden. Volgens Iris van Dongen <nowiki>''waren het studies om de techniek te laten zien, de voorstelling was namelijk in dit stadium nog onrelevant.'' Het was vanaf het begin al duidelijk dat voor het uiteindelijke portret uitgegaan zou worden van andere beelden aangezien de kunstenaars voor het uiteindelijke portret de mogelijkheid gegeven zou worden om de koning zelf te fotograferen. Het was Koos Breukel in de eerste instantie die de kunstenaars had voorzien van een foto om mee te werken, dit was volgens van Dongen ''een oninteressante foto waar geen enkele kunstenaars iets mee kon, het was meer een foto voor een sculptuur, aangezien er zelfs een foto van zijn haar aan de achterkant bij zat, geen enkele mimiek was te zien of expressie.'' Slechts 1 van de kunstenaars had de foto'</nowiki>s gebruikt die Koos Breukel in opdracht voor het staatsieportret gemaakt had.


=== Prijzen ===
=== Prijzen ===
Regel 44: Regel 44:
* 2016 - Galerie Bugada & Cargnel, Parijs
* 2016 - Galerie Bugada & Cargnel, Parijs


;
;Met Kimberly Clark
* 2006 - the Breeder, Athene
* 2006 - the Breeder, Athene
* 2010 - [[De Hallen Haarlem|De Hallen]], Haarlem
* 2010 - [[De Hallen Haarlem|De Hallen]], Haarlem

Versie van 17 jul 2022 10:55

Iris van Dongen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 31 mei 1975
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) schilder, tekenaar
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Portret van koning Willem-Alexander (2014)

Iris van Dongen (Tilburg, 31 mei 1975) is een Nederlands beeldend kunstenaar. Zij woont en werkt in Berlijn.[1]

Biografie

Van Dongen studeerde van 1992 tot 1996 schilderkunst aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch (nu de AKV St. Joost). Daarna woonde en werkte zij enige jaren in Rotterdam, en verhuisde in 2000 naar Berlijn.

Over het werk

De meeste werken - soms op zeer grote formaten - komen tot stand met gouache en pastelkrijt op papier. In deze realistische tekeningen worden vaak vrouwen geportretteerd. Het werk is beïnvloed door de romantiek, door mystiek en mythes. De tekeningen kenmerken zich door een melancholische sfeer, die door het gebruik van donkere kleuren en de wegkijkende houding van de geportretteerde dames wordt aangezet.

Kimberly Clark

Iris van Dongen maakt deel uit van het kunstenaarscollectief 'Kimberly Clark' (vernoemd naar het gelijknamige merk, dat onder meer afvalbakjes voor maandverband produceert).[2] Het collectief ontstond in 2006 en bestond oorspronkelijk uit Ellemieke Schoenmakers, Josepha de Jong en Van Dongen. De Jong werd later vervangen door Eveline Van de Griend.

De kunstenaars gebruiken zichzelf als modellen voor installaties, fotografie, performances en videowerken met een uitgesproken feministisch karakter. In de werken wordt verwezen naar excessen in feestgedrag, dronkenschap, de 'shop-cultuur', en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Portret koning Willem-Alexander

In 2014 werd Van Dongen uit 12 genomineerde kunstenaars geselecteerd om, naast Rineke Dijkstra en Femmy Otten, een officieel staatsieportret van koning Willem Alexander te maken.[3]

Het schetsontwerp deed stof opwaaien; Van Dongen werd van plagiaat beschuldigd omdat zij - zonder toestemming te hebben gevraagd - een foto van fotograaf Koos Breukel als basis voor het ontwerp had gebruikt.[4] Koos Breukel maakte gretig gebruik van de media aandacht, en/of de media maakte gebruik van het akkefietje. Echter, het stadium van de tekeningen die in de eerste ronde gemaakt waren, waren nog geen ontwerpen voor het uiteindelijke portret dat gemaakt zou worden. Volgens Iris van Dongen ''waren het studies om de techniek te laten zien, de voorstelling was namelijk in dit stadium nog onrelevant.'' Het was vanaf het begin al duidelijk dat voor het uiteindelijke portret uitgegaan zou worden van andere beelden aangezien de kunstenaars voor het uiteindelijke portret de mogelijkheid gegeven zou worden om de koning zelf te fotograferen. Het was Koos Breukel in de eerste instantie die de kunstenaars had voorzien van een foto om mee te werken, dit was volgens van Dongen ''een oninteressante foto waar geen enkele kunstenaars iets mee kon, het was meer een foto voor een sculptuur, aangezien er zelfs een foto van zijn haar aan de achterkant bij zat, geen enkele mimiek was te zien of expressie.'' Slechts 1 van de kunstenaars had de foto's gebruikt die Koos Breukel in opdracht voor het staatsieportret gemaakt had.

Prijzen

In 2017 kreeg Van Dongen de Thérèse van Duyl-Schwartzeprijs.[5]

Uitgelichte tentoonstellingen

  • 2006 - the Breeder, Athene
  • 2010 - De Hallen, Haarlem
  • 2011 - Künstlerhaus Bethanien, Berlijn

Bibliografie

  • 2009 - Suspicious. Tekeningen 2003-2009, Monografie (BnM Uitgevers, Druten, 2009)
Zie de categorie Iris van Dongen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.