Raad van Vlaanderen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Rood-geel-blauw (overleg | bijdragen)
k link
audiëntie
Regel 1: Regel 1:
De '''Raad van Vlaanderen''' was het hoogste rechtscollege in het [[graafschap Vlaanderen]]. Hij werd door graaf [[Lodewijk II van Nevers]] ingesteld op aandringen van [[Jacob van Artevelde]]. In 1407 werd de zetel overgebracht van [[Brugge]] naar het [[Gravensteen (Gent)|Gravensteen]] in [[Gent]]. Vanaf de 16e eeuw kenden de [[Zeventien Provinciën|Nederlandse provincies]], naast de Raad van elke provincie, nog een overkoepelend rechtscollege in de [[Grote Raad van Mechelen]].
De '''Raad van Vlaanderen''' was het hoogste rechtscollege in het [[graafschap Vlaanderen]]. Het werd rond [[1330]] ingesteld door graaf [[Lodewijk II van Nevers]] op aandringen van [[Jacob van Artevelde]] en heette aanvankelijk de '''Audiëntie''' ("terechtzitting"). In 1407 werd de zetel overgebracht van [[Brugge]] naar het [[Gravensteen (Gent)|Gravensteen]] in [[Gent]]. Vanaf de 16e eeuw kenden de [[Zeventien Provinciën|Nederlandse provincies]], naast de Raad van elke provincie, nog een overkoepelend rechtscollege in de [[Grote Raad van Mechelen]].

== Literatuur ==
* Buntix, J, (1949) ''De audientie van de graven van Vlaanderen. Studie over het centraal grafelijk gerecht (c. 1330-c. 1409).'', 458 pp., Brussel: Paleis der Academiën


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 21 sep 2008 21:53

De Raad van Vlaanderen was het hoogste rechtscollege in het graafschap Vlaanderen. Het werd rond 1330 ingesteld door graaf Lodewijk II van Nevers op aandringen van Jacob van Artevelde en heette aanvankelijk de Audiëntie ("terechtzitting"). In 1407 werd de zetel overgebracht van Brugge naar het Gravensteen in Gent. Vanaf de 16e eeuw kenden de Nederlandse provincies, naast de Raad van elke provincie, nog een overkoepelend rechtscollege in de Grote Raad van Mechelen.

Literatuur

  • Buntix, J, (1949) De audientie van de graven van Vlaanderen. Studie over het centraal grafelijk gerecht (c. 1330-c. 1409)., 458 pp., Brussel: Paleis der Academiën

Zie ook