Yigal Amir: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9 bytes verwijderd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(linkfix:Yitzhak Rabin->Yitzchak Rabin)
Geen bewerkingssamenvatting
 
==Achtergrond==
Amir groeide op in een [[Orthodoxe jodendom|orthodox-joodse]] familie. Zijn ouders [[emigratie|emigreerden]] vanuit [[Jemen]] naar Israël. De familie vestigde zich in HerzliyyaHerzliya. Zijn moeder Geula Amir, een [[kleuterleidster]], had er een [[crêchecrèche]] aan huis.
 
Amir ging naar de [[Basisonderwijs (algemeen)|basisschool]] in HerzliyyaHerzliya. De [[middelbare school]] volgde hij in Tel Aviv, niet ver van de plaats waar hij later de moord op Rabin zou plegen. Zijn legerdienst als soldaat in [[Golani]], deed hij in combinatie met een [[charedisch jodendom|modern-charedische]] [[jesjiva]] in [[Yavne]].
 
Na zijn dienst en jesjiva-studie studeerde Amir [[rechten]] aan de [[Bar-Illan-universiteit]]. Hier organiseerde hij demonstraties tegen de [[Oslo-akkoorden]]. Amir beschouwde de akkoorden als landverraad en een gevaar voor het voortbestaan van Israël. Zo kwam hij voor zichzelf tot de conclusie dat hij Yitzhak Rabin, de premier die achter de Oslo-akkoorden stond, wilde vermoorden.
 
==De moord op Yitzhak Rabin==
Ondanks de bedreigingen op het leven van Yitzhak Rabin en de beveiliging rondom de premier, kwam Amir tweemaal in zijn buurt. Na afloop van een vredesdemonstratie op het toenmalig Malchei Jisraël-plein (nu Rabinplein), stond hij dichtbij de trap waarlangs Rabin naar beneden kwam. Toen Rabin beneden was, vuurde Amir driemaal: twee schoten raakten de premier en één een [[veiligheidsagent]]. Eén daarvan doorboorde Rabin'sRabins [[hart]] (en de tekst van het vredeslied in zijn binnenzak dat hij zonet had meegezongen).
 
Om omstanders op een verkeerd been te zetten, riep Amir "''srak, srak''" ('[[losse flodder]], losse flodder'). Onder andere aan dit detail werden later [[complottheorie]]ën vastgeknoopt (deze stellen dat Amir werkelijk losse flodders heeft geschoten). Rabin werd in zijn klaarstaande [[dienstauto]] naar het nabije Ichilov-ziekenhuis vervoerd, maar de [[cardiologie|cardiologen]] en [[Spoedeisende hulp|eerste hulpeerstehulp]]-artsen konden zijn leven niet meer redden.
 
==Gevangenisstraf en huwelijk==
Voor de moord op Yitzhak Rabin werd Amir veroordeeld tot [[levenslange gevangenisstraf]]. Bovenop de levenslange straf kwam zes jaar voor het verwonden van de agent en (later) nog vijf jaar voor samenzwering tot moord op de premier. De vijf jaar werden in het [[hoger beroep]] omgezet tot acht jaar zodat Amir nu een levenslange straf plus veertien jaar uitzit.
 
Amir zit afgezonderd van andere gevangenen in een aparte vleugel van de gevangenis opgesloten. Hij en een [[Joden|Joods]]-[[Rusland|Russische]] immigrante die hij al kende van voor zijn studie aan de Bar -Illan-universiteit, [[Larisa Trembovler]], verzochten in 2004 in het huwelijk te mogen treden (Trembovler die aanvankelijk samen met haar man Amir bezocht, scheidde later van haar echtgenoot vanwege haar banden met Amir). Nadat het verzoek werd afgewezen, trouwden zij via een vertrouwenspersoon, Amir'sAmirs vader, nog datzelfde jaar.
 
Het [[echtpaar]] wilde op natuurlijke wijze een kind ter wereld brengen. Ze diende daartoe bijna twee jaar lang verzoeken in alvorens deze werden ingewilligd. Op [[24 oktober]] [[2006]] hadden zij in de gevangenis [[geslachtsgemeenschap]]. Op 28 oktober 2007 is de vrouw van Yigal Amir bevallen van een jongen. Amir zelf was niet bij de bevalling. De autoriteiten hadden hem verboden tijdelijk de gevangenis te verlaten. Het deel van het ziekenhuis in Jeruzalem waar Larisa Trembovler lag werd zwaar bewaakt, uit vrees dat het 'duivelskind' iets zou worden aangedaan. Media in Israël meldden dat de baby op 4 november, op de twaalfde sterfdag van Rabin, volgens joodse tradities zou worden besneden.
1.295

bewerkingen

Navigatiemenu