Yavne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yavne
יבנה
يبنة
in Israël Vlag van Israël
Wapen van Yavne
Yavne
Yavne
Situering
District (mechoz) Centrum
Coördinaten 31° 52′ NB, 34° 44′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,525 km²
Inwoners (2010) 33212
Website www.yavnecity.co.il
Foto's
Yavne city.jpg
Portaal  Portaalicoon   Israël

Yavne (Hebreeuws: יבנה, Arabisch: يبنة ) is een stad in Israël, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Tel Aviv. In 2010 had de stad 33.212 inwoners. De stad is met de trein te bereiken, het treinstation van Yavne ligt op de lijn Binyamina-Ashkelon. Verder ligt Yavne aan autosnelweg 4 en expresweg 42.

Geschiedenis[bewerken]

Oudheid[bewerken]

De geschiedenis van deze plaats gaat ver terug. Het historische Yavne heeft zijn wortels in de Kanaänitische tijd, ongeveer 3000 jaar v.Chr. Bij opgravingen op een heuvel ongeveer 300 meter ten noorden van de stad uit de oudheid werden ongeveer 2000 cultusvoorwerpen uit de 9e en 8e eeuw v.Chr. gevonden, die waarschijnlijk afkomstig waren uit een tempel uit de nabije omgeving. Nog niet eerder waren er zoveel artefacten die bij cultussen gebruikt werden ontdekt die uit de ijzertijd dateren. Tot nu toe zijn er enkel ongeveer 125 huismodellen die bij de opgravingen gevonden zijn tentoongesteld.

Volgens het Oude Testament (2 Kronieken 26:6) was Yavne een Filistijnse stad, die rond het midden van de 8e eeuw v.Chr. door Uzzia veroverd werd en onderdeel werd van het Koninkrijk Juda. In de Helleense tijd werd de stad Jamnia genoemd.

Nadat Jeruzalem en de Tempel van Herodes in het jaar 70 n.Chr. vernietigd waren, vergaderde het Sanhedrin (de Joodse "Hoge Raad") in het jaar 72 n.Chr. in Yavne. Dit was het Sanhedrin van Jamnia. Gelijktijdig ontstond er een school van Joodse geleerden onder de leiding van Jochanan ben Zakkai. Na de opstand van Bar Kochba in het jaar 135 n.Chr. werd de school opgeheven, het Sanhedrin verhuisde vervolgens van Yavne naar Usha, dichtbij de Burcht van Haifa, en later naar Tiberias.

Yavne Yam, ongeveer zes kilometer noordwestelijk aan de Middellandse Zee bij de kibboets Palmachim gelegen, was de haven van de nederzetting uit de oudheid. Vandaag de dag is het een archeologische site waar opgravingen worden gedaan door de Universiteit van Tel Aviv.

Middeleeuwen[bewerken]

In de 7e eeuw n.Chr. werd Palestina, en dus ook deze plaats, veroverd door de Arabieren, waarop diverse islamitische dynastieën volgden, zoals die van de Omajjaden, de Abassiden en de Fatimiden. De kruisvaarders, die eeuwen later kwamen, noemden de plaats Ibelin. In 1123 n.Chr. vond hier de Slag bij Yibna plaats, wat een belangrijke overwinning van de kruisvaarders was. Zij bouwden een kruisvaardersburcht in deze plaats en in 1134 n.Chr. werd de plaats het centrum van een vazal van het Koninkrijk Jeruzalem. Van de adellijke familie die hier gevestigd was waren talrijke invloedrijke baronnen van het koninkrijk afkomstig. Saladin veroverde de burcht in 1187. De jaren erna verloor de plaats aan betekenis. Uit de kruisvaarderstijd is nog een kerk overgebleven.

Moderne tijd[bewerken]

De moderne stad Yavne is in 1949, in het jaar na de oprichting van de staat Israël, door immigranten op de ruïnes van de verlaten Arabische plaats Yibna gebouwd. Aanvankelijk had Yavne de status van ontwikkelingsstad. Van 1974 tot 1987 was de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Meir Shitrit, burgemeester van Yavne. Onder meer het Israëlische instituut voor kernonderzoek is hier gevestigd, alsmede Orbotech, een internationaal elektronicabedrijf.

Partnersteden[bewerken]

Externe link[bewerken]