Myloniet: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
→‎Vorming: Linkfix met AWB
k (robot Erbij: de:Mylonit)
(→‎Vorming: Linkfix met AWB)
De geleidelijke overgang van de structuren in het omliggende gesteente naar de mylonitische structuur laat zien dat de myloniet een grotere hoeveelheid vervorming gehad heeft dan het omliggende gesteente. Oorspronkelijke structuren zoals [[plooiing|plooien]] of foliaties zijn zo sterk gedeformeerd dat ze bijna geheel veranderd zijn door de mylonitische foliatie. De lineaties in een myloniet zijn ''[[stretching lineation]]s'', gevormd door het zeer sterk [[rek (fysica)|uitrekken]] van oorspronkelijke structuren. Door de grote hoeveelheid vervorming zijn de korrels klein geworden als gevolg van dynamische rekristallisatie, waarbij uit microscopisch onderzoek is gebleken dat de verkleinende mechanismen kristal-plastisch van aard moeten zijn, zoals [[dislocatiekruip]] en [[drukoplossing]].
 
In de diepere gedeelten van de [[aardkorst]], waar ductiele deformatie plaatsvindt, komen geen breuken voor maar vindt beweging plaats over [[vlakVlak (meetkunde)|vlakken]]ken van hoge [[schuifspanning]], schuifzones. Deze zones vormen vaak vlechtende patronen, waarbij het gesteente van de rand van de zone naar binnen toe gekeken steeds meer vervormd is. Mylonitisch gesteente komt alleen in het centrum van zulke zones voor.
 
Hoewel myloniet een definitie is die de [[textuur]] van een gesteente beschrijft, worden mylonieten altijd geïnterpreteerd als schuifzones.

Navigatiemenu