Houtingen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 17: Regel 17:
Veel soorten zijn ontstaan na de laatste [[Laatglaciaal|IJstijd]] in meren die de gletsjers achter lieten.
Veel soorten zijn ontstaan na de laatste [[Laatglaciaal|IJstijd]] in meren die de gletsjers achter lieten.


Houtingen leven meestal in diepe meren (meer dan 50 m), bijvoorbeeld in de Alpenmeren zoals het [[Bodenmeer]], [[Meer van Neuchâtel]] en [[Meer van Genève]], de Italiaanse meren en ook de Noord-Duitse meren zoals de Schaalsee bij [[Ratzeburg]], [[Schweriner See]], het meer van [[Plön]] en anderen meren. Sommige soorten leven of leefden als [[anadroom|anadrome]] vissen in de [[Oostzee]] en de [[Noordzee]]. Houtingen eten - afhankelijk van het type - [[plankton]] of [[macrofauna]]. Nauw verwante soorten hebben vaak verschillende ecologische [[niche]]. Sommige soorten foerageren vooral in het open water, andere zijn meer gericht op [[benthos |benthisch]] voedsel (van de meerbodem).
Houtingen leven meestal in diepe meren (meer dan 50 m), bijvoorbeeld in de Alpenmeren zoals het [[Bodenmeer]], [[Meer van Neuchâtel]] en [[Meer van Genève]], de Italiaanse meren en ook de Noord-Duitse meren zoals de Schaalsee bij [[Ratzeburg]], [[Schweriner See]] en het meer van [[Plön]]. Maar ook in de [[Grote Meren]] in Noord-Amerika en het [[Baikalmeer]] leven houtingsoorten. Sommige soorten leven of leefden als [[anadroom|anadrome]] vissen in de [[Oostzee]] en de [[Noordzee]]. Houtingen eten - afhankelijk van het type - [[plankton]] of [[macrofauna]]. Nauw verwante soorten hebben vaak verschillende ecologische [[niche]]. Sommige soorten foerageren vooral in het open water, andere zijn meer gericht op [[benthos |benthisch]] voedsel (van de meerbodem).


== Visserij==
== Visserij==

Versie van 22 jul 2010 10:24

Houtingen
Coregonus lavaretus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Superorde:Protacanthopterygii (Zalmachtigen)
Orde:Salmoniformes (Zalmen)
Onderfamilie (ook wel familie)
Coregoninae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Houtingen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Houtingen, ofwel het geslacht Coregonus, zijn vissen uit de familie van de zalmachtigen (Salmonidae). Over de taxonomische status is geen consensus. Kottelat & Freyhof (2007) beschouwen de houtingen niet meer als onderfamilie van de zalmachtigen, maar als aparte familie waarin ook de geslachten Stenodus en Prosopium.[1]

In het gebied rond het Bodenmeer heet een houting een Felchen. In Beieren en Oostenrijk is de naam Renke en in Noord-Duitsland heten houtingen Maränen (marenen in het Nederlands). In het Engels heten ze whitefish[2] of cisco en in het Noors en het Zweeds heet een houting een sik.

Nadere beschrijving

Het geslacht Coregonus heeft binnen de familie van de zalmachtigen de meeste soorten. Deze soorten zijn op uiterlijke kenmerken bijzonder lastig van elkaar te onderscheiden. De vorm, rangschikking en het aantal kieuwboogaanhangels vormen de belangrijkste kenmerken. Veel soorten zijn ontstaan na de laatste IJstijd in meren die de gletsjers achter lieten.

Houtingen leven meestal in diepe meren (meer dan 50 m), bijvoorbeeld in de Alpenmeren zoals het Bodenmeer, Meer van Neuchâtel en Meer van Genève, de Italiaanse meren en ook de Noord-Duitse meren zoals de Schaalsee bij Ratzeburg, Schweriner See en het meer van Plön. Maar ook in de Grote Meren in Noord-Amerika en het Baikalmeer leven houtingsoorten. Sommige soorten leven of leefden als anadrome vissen in de Oostzee en de Noordzee. Houtingen eten - afhankelijk van het type - plankton of macrofauna. Nauw verwante soorten hebben vaak verschillende ecologische niche. Sommige soorten foerageren vooral in het open water, andere zijn meer gericht op benthisch voedsel (van de meerbodem).

Visserij

Houtingen zijn als consumptievis zeer gewild, vooral gebraden of gerookt. Speciaal de houting uit het Bodenmeer (Coregonus wartmanni, ook wel beschouwd als ondersoort van de grote marene) is zeer populair. Op deze vis bestaat reeds lang een beroepsvisserij en verder is de vis bij sportvissers zeer geliefd.

Natuurbescherming

Veel houtingen behoren tot de meest bedreigde vissoorten. Zowel in Noord-Amerika als in Europa zijn de populaties gedurende de 19de en 20ste eeuw overbevist of werden ze weggeconcurreerd door de uitzetting van verwante vissoorten uit totaal andere gebieden. Negen soorten worden als uitgestorven beschouwd: Coregonus alpenae, Coregonus bezola, Coregonus fera, Coregonus gutturosus, Coregonus hiemalis, Coregonus johannae, Coregonus nigripinnis, Coregonus oxyrinchus en Coregonus restrictus. Verder zijn er vijf soorten ernstig bedreigd, drie bedreigd en 14 soorten kwetsbaar.[3]

Soortenoverzicht

Noten

  1. Kottelat, M. & Freyhof, J. 2007. Handbook of European Freshwater Fishes. Kottelat, Cornol, Switzerland.
  2. Vaak abusievelijk vertaald als witvis. Dit is fout omdat de term witvis in het Nederlands ook wordt gebruikt voor ondermaatse blankvoorn, brasem en andere karperachtigen.
  3. IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 16 July 2010.