Nazgûl: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
156 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door 94.226.228.68 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Cycn)
[[Bestand:Nazgûl mirando el crepúsculo.jpg|thumb|Een bereden Nazgûlringgeest.]]
De '''Nazgûl''' of '''Ringgeesten''' ([[Engels]]: ''Ringwraiths'') zijn in het boek [[In de Ban van de Ring]] van [[J.R.R. Tolkien]] negen in donkere gewaden geklede maar zelf onzichtbare [[geest]]en, die de persoonlijke dienaren van [[Sauron]] zijn. Ooit waren het negen koningen der mensen, die door het aannemen en dragen van een ring van Sauron schimmen werden, maar ook voor eeuwig onder zijn heerschappij moeten dienen. Sauron stuurt ze af op [[Frodo Balings]], die de [[Ene Ring]] van Sauron naar [[Mordor]] moet brengen om hem te vernietigen in de vuurspleten van de [[Doemberg]]. De Ringgeesten opereren vanuit [[Minas Morgul]].
 
Het woord ''Nazgûl'' ([[Nederlands]]: '''Ringgeesten''', [[Engels]]: ''Ringwraiths'') komt uit de [[Zwarte Taal]] van Sauron. Het is één van de weinige woorden uit deze taal dat algemeen gebruikt wordt in [[Midden-aarde]], veel meer dan het elfse woord '''Úlairi''', wat hetzelfde betekent.
Sauron had een speciale reden om nu juist zijn Ringgeesten te sturen. Ze waren de machtigsten van zijn dienaren en konden zeer snel reizen. Nadeel was dat ze, met uitzondering van de [[Tovenaar-koning van Angmar]], overdag gedesorienteerd raakten en bovendien niet tegen water konden. Maar bovenal waren ze zelf slaven van de Negen Ringen die Sauron in zijn bezit had, zodat ze in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Mens of [[Ork (Tolkien)|Ork]] niet de Ene Ring voor zichzelf zouden houden, maar hem keurig naar Sauron zouden terugbrengen.
 
Ooit waren de Nazgûl negen koningen der [[Mens (Tolkien)|mensen]], die door het aannemen en dragen van een ring van Sauron schimmen werden, maar ook voor eeuwig onder zijn heerschappij moeten dienen in een soort schimmenwereld. Als [[Frodo Balings|Frodo]] de ring omdoet om zich onzichtbaar te maken door deze geestenwereld te betreden wordt hij zeer duidelijk zichtbaar voor de Nazgûl en zij voor hem. Nadeel was dat ze, met uitzondering van de [[Tovenaar-koning van Angmar]], overdag gedesorienteerd raakten en bovendien niet tegen water konden.
De Nazgûl zijn geduchte tegenstanders die kilte, duisternis en angst om zich heen verspreiden waar ze ook gaan. Ze hebben een nevelige visie op de wereld der stervelingen, maar ze kunnen zeer scherp ruiken en berijden ook echte rijdieren (paarden, later [[Vreselijk beest (Tolkien)|vreselijke beesten]]) die wel duidelijk kunnen zien. Ze dragen Morgul-zwaarden die, ook bij een kleine wond, een verwonde tegenstander langzaam vergiftigen. De aanvoerder van de Nazgûl is de [[Tovenaar-koning van Angmar]].
Op de tweede plaats staat [[Khamûl]] de oosterling, hij is ook de enige Nazgûl waar Tolkien een naam aan heeft gegeven.
 
Sauron stuurt om de [[Ene Ring]] te vinden. Sauron had een speciale reden om nu juist zijn Ringgeesten te sturen. Ze waren de machtigsten van zijn dienaren en konden zeer snel reizen. Nadeel was dat ze, met uitzondering van de [[Tovenaar-koning van Angmar]], overdag gedesorienteerd raakten en bovendien niet tegen water konden. Maar bovenal waren ze zelf slaven van de Negen Ringen die Sauron in zijn bezit had, zodat ze in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Mensmens of [[Ork (Tolkien)|Orkork]] niet de Ene Ring voor zichzelf zouden houden, maar hem keurig naar Sauron zouden terugbrengen.
Als Frodo de ring omdoet om zich onzichtbaar te maken door de geestenwereld te betreden wordt hij zeer duidelijk zichtbaar voor de Nazgûl en zij voor hem.
 
De Nazgûl zijn geduchte tegenstanders die kilte, duisternis en angst om zich heen verspreiden waar ze ook gaan. Ze hebben een nevelige visie op de wereld der stervelingen, maar ze kunnen zeer scherp ruiken en berijden ook echte rijdieren (paarden, later [[Vreselijk beest (Tolkien)|vreselijke beesten]]) die wel duidelijk kunnen zien. Ze dragen Morgul-zwaardenMorgulwapens die, ook bij een kleine wond, een verwonde tegenstander langzaam vergiftigen. De aanvoerder van de Nazgûl is de [[Tovenaar-koning van Angmar]].
 
De aanvoerder van de Nazgûl is de [[Tovenaar-koning van Angmar]]. Op de tweede plaats staat [[Khamûl]] de oosterling, hij is ook de enige Nazgûl waar Tolkien zelf een naam aan heeft gegeven.
De Nazgûl worden vernietigd als de Ring in de vuurspleten van de Doemberg is verdwenen.
 
{{Navigatie Ringen van Macht}}
 
[[Categorie:Fictieve soort|Nazgul]]
[[Categorie:Ondode in werk van Tolkien| NazgûlNazgul]]
 
[[ar:نازغول]]
168.277

bewerkingen

Navigatiemenu