Chersonesos (Krim): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
274 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Omzetting sjabloon op verzoek van toevoeger)
'''Chersonesos''', ofwelof '''TaurischeChersonesus Chersonesos''' (''Taurica chersonesus''), ''Kleine Chersonesos'' of ''Chersonheracleotica'' was oorspronkelijk een klein schiereiland op de zuidpunt van de [[Krim]] in het huidige [[Oekraïne]] bijnabij [[Sebastopol]]. De oerbewoners van de streek heetten de [[Tauriërs]]. De naam χερσονησος betekent "schiereiland" in het Grieks. Het vormde geruime tijd een Griekse, later Byzantijnse stad.
 
De naam χερσονησος betekent "schiereiland" in het Grieks. Met de ''GroteTaurische Chersonesos'' of ''Scythische Chersonesos'' wordtwerd de landmassa tussen de [[Zee van Azov]] en de [[Zwarte Zee]] met inbegrip van degehele Krim aangeduid. Deze stond ook wel bekend als ''Chersonesus heracleotica'' of ''Chersonesus parva''.
 
==Geschiedenis==
[[Bestand:Chersonesos Bell.jpg|thumb|De klok van de Taurische Chersonesos]]
 
Dit gebied wordt ook wel het Heraklische schiereiland genoemd naar de Griekse stad Herakleia Pontica (het huidige [[Eregli (Konya)|Ereğli]] in [[Turkije]]). Rond [[422 v.Chr.]] staken kolonisten uit deze stad de [[Zwarte Zee]] over en stichtten een nederzetting op een rotsige uitstulping in zee. De stad beheerste al snel de hele Krim. Het gebied stond bekend als het [[Bosporuskoninkrijk]] en was vooral belangrijk omdat de rijke grond van de Oekraïense laagvlakte Klein-Azië van graan voorzag.
 
70.289

bewerkingen

Navigatiemenu