Mozes en Aäronkerk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ThomasFranciscus (overleg | bijdragen)
+ info
Regel 26: Regel 26:
| zitplaatsen =
| zitplaatsen =
| diverse =
| diverse =
| bisdom = [[Bisdom Haarlem-Amsterdam|Haarlem-Amsterdam]]
| afbeelding2 = Jodenbreestraat Amsterdam from a map of 1625.png
| afbeelding2 = Jodenbreestraat Amsterdam from a map of 1625.png
| onderschrift2 = De Breestraat (nu Jodenbreestraat) in Amsterdam in 1625. De grijze rechthoek geeft de locatie aan van de huidige Mozes en Aaronkerk. De Vloonburch Steech heet nu Houtkopersdwarsstraat. Het Noorden ligt rechts-onder.
| onderschrift2 = De Breestraat (nu Jodenbreestraat) in Amsterdam in 1625. De grijze rechthoek geeft de locatie aan van de huidige Mozes en Aaronkerk. De Vloonburch Steech heet nu Houtkopersdwarsstraat. Het Noorden ligt rechts-onder.

Versie van 11 okt 2014 14:27

Mozes en Aäronkerk
De Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein.
Plaats Amsterdam
Gewijd aan Antonius van Padua
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Gebouwd in 1837-1841
Architectuur
Architect(en) Tieleman Franciscus Suys
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neoklassiek met barok interieur.
Kerkprovincie
Bisdom                 Haarlem-Amsterdam
Afbeeldingen
De Breestraat (nu Jodenbreestraat) in Amsterdam in 1625. De grijze rechthoek geeft de locatie aan van de huidige Mozes en Aaronkerk. De Vloonburch Steech heet nu Houtkopersdwarsstraat. Het Noorden ligt rechts-onder.
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mozes en Aäronkerk ligt aan het Waterlooplein te Amsterdam. De Mozes en Aäronkerk, officieel de rooms-katholieke kerk Sint Antonius van Padua, is ontstaan uit een schuilkerk. Deze werd bediend door paters franciscanen en was gevestigd in het huis aan de Jodenbreestraat waar Mozes aan de gevel hing.

Bouw

Vanaf 1641 werd gekerkt in het huis "Moyses" (Mozes), aan de achterkant van de huidige kerk. In 1682 werd ook het aangrenzende huis "Aäron" (Aäron) aangekocht door dr Johannes de Vroom, een medicus uit Breda, evenals het achterliggende huis aan de Houtgracht.[1] Vervolgens is in 1682 door een tussenpersoon nog een belendend pand aangekocht in eigendom van David Torres.[2] Johannes de Vroom kocht ook die twee panden in 1690.[3] Intussen was men al begonnen met de uitbreiding van de kerk, nog voor de koop rond was en er toestemming was verkregen van het stadsbestuur.[4] De kerk werd in 1759 verfraaid, zowel van binnen als van buiten.

Het huidige gebouw verrees als Waterstaatskerk tussen 1837 en 1841 naar ontwerp van Tieleman Franciscus Suys (1783-1861) in de stijl van het neoclassicisme. Hij ontwierp tevens de Groenmarktkerk in Haarlem.

Kunstwerken

Het beeld boven de ingang stelt de zegenende Christus voor. Op de briefkaart uit 1902, hieronder, staan links en rechts van Christus nog twee beelden. Ook op de beide torens staat daar nog een beeld. De beelden zijn vervaardigd door Jan Baptist de Cuyper (1807-1852). De gevels bestaan uit gepleisterd baksteen die evenals de ijzeren en houten onderdelen van de torens wit zijn geschilderd. Hierdoor ontstaat een monumentaal totaalbeeld, uitgevoerd in goedkope materialen. De zuilen zijn van Bentheimer zandsteen.

Het barokke hoofdaltaar uit circa 1700 is afkomstig uit de oude schuilkerk en bevat een schilderstuk van Jacob de Wit. Suys ontwierp in dezelfde trant de zijaltaren. Deze werden voorzien van twee 18e-eeuwse beelden en vier nieuwe, vervaardigd door De Cuyper. Het kerkorgel, een ontwerp van Charles Marie Philbert uit 1869/71, is gebouwd door P.J. Adema.

Omgeving

Het schilderij (onderaan links) toont de situatie in 1880. De gracht vooraan is de Leprozengracht en de gracht die vanaf links voorlangs de kerk loopt is de Houtgracht. Deze beide grachten werden in 1882 gedempt, waardoor het Waterlooplein ontstond.]

Toekomst

In juli 2014 kondigde bisschop Jos Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam aan dat de kerk op 28 september dat jaar weer aan de eredienst wordt toegevoegd. Daarmee zal de kerk in ere worden hersteld als katholieke kerk en worden toevertrouwd aan de Sant'Egidio-gemeenschap.[5]

Schilderij van J. Lamers, 1880
Interieur Mozes en Aäronkerk. Foto: bma.amsterdam.nl
Perzisch Nieuwjaar Festival bij het Mozes en Aäronkerk, maart 2013
Briefkaart uit 1902

Externe link

Zie de categorie Mozes en Aäronkerk (Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.