Slag bij Sprimont: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
928 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Navigatiebalk)
[[Bestand:Monument La Redoute.jpg|miniatuur|Monument van de slag bij Sprimont op de top van [[La Redoute]]]]
De '''slag bij Sprimont''' of de '''slag om de Ourthe''' was een veldslag tijdens de [[Eerste Coalitieoorlog]] tussen Oostenrijk en Frankrijk op 17 en 18 september 1794 in de omgeving van [[Sprimont]] die door de Fransen werd gewonnen.
 
==Aanloop==
Na de nederlaag bij de [[slag bij Fleurus]] op 26 juni 1794, waren de Oostenrijkers in het defensief. [[Jean-Baptiste Jourdan]] rukte op met het Samber en Maasleger, op 11 juli werd Brussel ingenomen en op 26 juli Luik. Het Oostenrijkse leger onder [[François Sébastien de Croix de Clerfayt|Clerfait]] trok terug en verschanste zich achter de Maas en Ourthe.
 
==De veldslag==
Het Oostenrijkse leger had zich op de hoogvlakte ten noorden van [[Aywaille]] samengetrokken waar het steile rivierdal van de [[Amblève (rivier)|Amblève]] een natuurlijke bescherming vormde. Ondanks grote verliezen wisten de Fransen op 18 september de hoogvlakte te bestormen en de Oostenrijkers te verslaan.
 
==Nasleep==
Door de nederlaag moest het Oostenrijkse leger verder terugtrekken achter de Roer, waar het na de beslissende [[slag bij Aldenhoven]] op 2 oktober, in het najaar van 1794 van de linker Rijnoever werd verdreven.
 
{{Navigatie Eerste Coalitieoorlog}}
{{DEFAULTSORT:Slag Sprimont 1794}}

Navigatiemenu