Jim Neidhart: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9.130 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
k
'''James Henry (Jim) Neidhart''' ([[Tampa (Florida)]], [[8 februari]] [[1955]]<ref>Er heerst openbare onduidelijkheid over Neidharts geboortejaar (1952 dan wel 1955). Nog anderen beweren 1956, maar volgens [https://www.cagematch.net/?id=2&nr=518 Cagematch] is dit zijn geboortedatum.</ref> - [[13 augustus]] [[2018]]<ref>[https://uproxx.com/prowrestling/jim-the-anvil-neidhart-dead-wwe-wcw/ WWE Star Jim ‘The Anvil’ Neidhart, Founding Member Of The Hart Foundation, Has Died]</ref>) was een [[Verenigde Staten (hoofdbetekenis)|Amerikaans]] [[Professioneel worstelen|professioneel worstelaar]] die in de jaren 1980 en 1990 bekend was van [[World Wrestling Federation]] als '''Jim "The Anvil" Neidhart'''.
 
Hij verwijlde het grootste deel van zijn carrière in het [[tag team]] [[The Hart Foundation]], dat hij in 1985 oprichtte met [[Bret Hart]]. Het team was oorspronkelijk actief tussen 1985 en 1991, maar keerde telkens terug in 1992 en 1994. De groep werd later aangevuld met [[Owen Hart]], de 8 jaar jongere broer van Bret. Met Owen Hart bleef Neidhart zelfs ongeslagen op [[pay-per-view]]evenementen.
Met [[Bret Hart]] als partner en [[Jimmy Hart]] als hun manager, vormde hij de [[The Hart Foundation]], waarmee Neidhart twee keer het [[WWF Tag Team Championship]] won. Jim Neidhart viel op door zijn omvangrijke [[ringbaard]] en [[sik (haargroei)|sik]] alsook zijn veelal strakke, emotieloze gezichtsexpressie. Hij was de vader van drie dochters, een daarvan is [[Nattie Neidhart]] (Natalya).
 
MetNeidhart en [[Bret Hart]] alsvormden partnerhun team in 1997 om tot een royale worstelgroep, die naast Neidhart, Bret en Owen Hart voorts bestond uit [[JimmyDavey HartBoy Smith]] en [[Brian Pillman]]. Niettemin tekende stichtend lid Neidhart als hunenige manager,steeds vormdepresent. hijIn de beginjaren, met Bret Hart als partner en [[TheJimmy Hart Foundation]] als hun manager, waarmeewon Neidhart twee keer het [[WWF Tag Team Championship]] won. Jim Neidhart viel vooral op door zijn omvangrijke [[ringbaard]] en [[sik (haargroei)|sik]] alsook zijn veelal strakke, emotieloze gezichtsexpressie. Hij was de vader van drie dochters, een daarvan is [[Nattie Neidhart]] (Natalya).
 
Hij leed de laatste jaren aan de [[Ziekte van Alzheimer]] en werd 63 jaar oud.
 
== Loopbaan ==
=== Vroege carrière (1979-1985) ===
 
Jim Neidhart debuteerde als professioneel worstelaar in 1979. Hij werkte eerst voor Stampede Wrestling, de [[worstelorganisatie|promotie]] van [[Stu Hart]], en specialiseerde zich toen reeds in het [[tag team|tag team-worstelen]]. Stu Hart beloofde hem $500 indien hij er in slaagde de verste afstand te gooien met een [[aambeeld]] ([[Engels (taal)|Engels]]: ''anvil'') bij de jaarlijkse [[Calgary Stampede]], een [[rodeo]] in [[Calgary]] ([[Alberta]]). Neidhart gooide het aambeeld 3,4 meter ver en won de weddenschap. Dit leverde hem de bijnaam ''The Anvil'' op. Neidhart won tijdens zijn periode bij Stampede Wrestling het Stampede Tag Team Championship en verliet de promotie tijdelijk in 1983. Neidhart zou terugkeren in 1985. Er vond toen echter een financiële overname plaats. Hij worstelde nadien even voor New Japan Pro Wrestling (NJPW), gevolgd door korte samenwerkingen met de onafhankelijke promoties Georgia Championship Wrestling (GCW) en Mid-South Wrestling. Met deze promoties won Neidhart respectievelijk aan de zijde van [[King Kong Bundy]] en [[Butch Reed]] de lokale Tag Team Championships.
 
=== World Wrestling Federation (WWF) (1985-1992) ===
 
{{Zie hoofdartikel|The Hart Foundation}}
 
Toen Stu Hart begin 1985 zijn promotie verkocht aan [[Vince McMahon]], de eigenaar van [[World Wrestling Federation]] (WWF), maakte Neidhart mee de overstap. Hij worstelde zijn eerste officiële wedstrijd voor de WWF op 21 januari 1985. Neidhart versloeg bij zijn debuut [[Anthony Garcia|Tony Garea]] in [[Madison Square Garden]]. Hij stond vervolgens een aantal keer tegenover Bret Hart, die destijds een [[cowboy]] vertolkte. Neidhart en Hart hielden elkaar tweemaal op een gelijkspel, tot Neidhart er op 8 februari 1985 in slaagde Hart te verslaan. Bret Hart klaagde echter mateloos over zijn personage en stelde aan McMahon voor een team te vormen met Neidhart. McMahon ging akkoord en het duo debuteerde meteen op het hoogst denkbare strijdtoneel: ''[[WrestleMania]]''. Bij de [[WrestleMania 2|tweede editie]] van ''WrestleMania'' (1986) namen Neidhart en Hart deel aan een ''battle royale''. Zij boksten daarin op tegen 18 andere deelnemers, een mix van worstelaars en [[National Football League|NFL]]-spelers. Ze bleven als laatsten over met [[André the Giant]], alvorens finaal door de imposante Fransman te worden geëlimineerd. Het begin van het verhaal "The Hart Foundation". Neidhart veroverde met Bret Hart twee keer het [[WWF World Tag Team Championship]]. In 1987 maakten ze het kampioenschap van [[British Bulldogs|The British Bulldogs]] (Davey Boy Smith en [[Dynamite Kid]]) buit. Tijdens ''[[SummerSlam 1990|SummerSlam]]'' (1990) legden ze [[Demolition (worstelteam)|Demolition]] ([[Bill Eadie|Ax]] en [[Brian Adams|Crush]]) over de knie. Neidhart en Hart besloten in 1991 hun eigen traject te volgen, waardoor abrupt een einde kwam aan "The Hart Foundation".
 
=== New Japan Pro Wrestling & World Championship Wrestling (1992-1994) ===
 
Neidhart verliet de federatie in 1992 na een kleinschalig dispuut. Het jaar 1993 was evenzeer turbulent voor Neidhart. Hij sloot enerzijds een nieuwe overeenkomst met New Japan Pro Wrestling (NJPW). Hij vormde kort een team met [[Tom Zenk]]. Anderzijds had Neidhart na enkele maanden al genoeg van zijn Japanse avontuur en koos hij ervoor zijn carrière nieuw leven in te blazen bij de [[World Championship Wrestling]] (WCW), de grote concurrent van de WWF. Daar kon Neidhart wel zijn stempel drukken. Hij collaboreerde even met [[Sylvester Ritter|The Junkyard Dog]] en versloeg individueel tevens [[Mark Canterbury|Henry O. Godwinn]] - een wedstrijd die niet op televisie werd uitgezonden (''dark match''). Neidhart besliste evenwel dat het alweer tijd was om frisse lucht op te snuiven. Hij liet de WCW op 7 oktober 1993 achter zich. Hij worstelde daarop slechts één wedstrijd voor Eastern Championship Wrestling (ECW). Zijn wedstrijd tegen [[James Fullington|The Sandman]] (James Fullington) kreeg geen winnaar.
 
=== Terugkeer naar de WWF (1994-1997) ===
 
Hij keerde terug naar de WWF, waar het tot een verzoening kwam met zijn vroegere partner Owen Hart. Neidhart vierde zijn rentree op controversiële wijze bij ''[[King of the Ring]]'' (1994). Hij loodste Owen Hart naar toernooiwinst ten koste van Bret Hart, naast Neidhart medestichter van "The Hart Foundation". De eenmalige reünie van "The Hart Foundation" kende zo een bittere afloop. Bret was allerminst te spreken over de acties van Neidhart, maar verdacht zijn broer Owen. Bret claimde dat Owen zijn voormalige partner ertoe aangezet had hem te verraden. Deze historie betekende het begin van een lange vete tussen de broers Hart. Neidhart en Owen Hart gingen door als team, maar Neidhart werd later ontslagen door de WWF wegens een gebrek aan kwalitatieve wedstrijden. In een officieel communiqué liet de WWF optekenen dat Neidhart niet meer voldeed. De WWF gaf hem in 1997 een derde kans en Neidhart keerde als dusdanig terug naar de federatie. Hij werd door Bret Hart ingehuurd tijdens diens gedenkwaardige verhaallijn met [[Stone Cold Steve Austin]]. Neidhart voegde zich bij Harts geüpgradede versie van "The Hart Foundation". Hij vertegenwoordigde samen met Owen Hart, Davey Boy Smith en Brian Pillman de vlag van [[Canada]] en [[Groot-Brittannië]]. Het resulteerde in enkele aanvaringen - weliswaar [[kayfabe]] - met zowel Austin als de vele Amerikaanse fans. Tot slot mengde ook de immens populaire groep [[D-Generation X]] (DX) zich in de debatten. Pillman overleed echter in oktober 1997, wat destijds een zwaar verlies was voor de worstelwereld.
 
Neidhart was als lid van "The Hart Foundation" getuige van hoe Bret Hart en de federatie verzeild raakten in een administratieve oorlog, wat begin november 1997 uiteindelijk leidde tot de definitieve ondergang van Neidharts groep. Hart, die de federatie wilde inruilen voor de WCW, was op het scherm verwikkeld geraakt in een verhaallijn met DX-lid [[Shawn Michaels]]. De inmiddels ernstig uit de hand gelopen ruzie tussen Bret Hart en Vince McMahon bereikte tezelfdertijd zijn kookpunt tijdens het main event van ''[[Survivor Series 1997|Survivor Series]]'' (1997). Tijdens de beruchte [[Montreal Screwjob]] bevond Neidhart zich samen met Owen Hart en Davey Boy Smith backstage. Het trio zou hun opwachting maken en Bret uit de nood helpen. De scène speelde zich echter nooit af, aangezien Vince McMahon het kampioenschap ongepland aan Shawn Michaels overhandigde. Deze actie wordt formeel beschouwd als [[boycot]] gericht aan Hart, die terstond opstapte. De situatie had zware gevolgen. Davey Boy Smith en Neidhart verlieten om beurt de federatie. Neidhart zou in 2007 wel nog terugkeren voor een eenmalig optreden.
 
=== Laatste wedstrijden & pensioen (1998-2013) ===
 
Neidhart vertoefde nadien een jaar onder de radar, maar koos met een jaar vertraging net als Bret Hart voor World Championship Wrestling (WCW). Het was de tweede periode van Neidhart in de WCW, maar ook nu werd de samenwerking niet bepaald een onverdeeld succes. Hij vormde korte tijd een team met Davey Boy Smith, die ook met slaande deuren de WWF had verlaten als gevolg van "Montreal Screwjob". Hij stapte eind september 1998 alweer op bij de WCW. Hij verloor zijn laatste wedstrijd met Davey Boy Smith van [[Stevie Ray]] (Lash Huffman) en [[Mike Jones (worstelaar)|Virgil]] (Mike Jones). Hierna zette Neidhart nog een laatste keer voet in een worstelring. Zijn laatste officiële worstelwedstrijd betwistte hij immers voor [[Total Nonstop Action Wrestling]] (TNA), tegen [[Jay Lethal]]. Neidhart accepteerde diens zogeheten ''Legends''-uitdaging. Daarna stopte Neidhart effectief als professioneel worstelaar, hoewel hij nooit eerder officieel zijn pensioen had aangekondigd. Dat deed hij pas in 2013. Hij maakte na zijn actieve loopbaan enkele gastoptredens in ''[[Total Divas]]'', een [[realityprogramma]] uitgezonden op de Amerikaanse zender [[E!]]. Jim Neidhart was er te zien naast zijn dochter [[Nattie Neidhart]] (Natalya). Het waren Neidharts laatste publieke optredens, evenals een acte de présence bij ''WrestleMania Axxess'' nopens ''[[WrestleMania 31]]'' (2015).
 
== Privé ==
 
Hij was sinds 2010 gehuwd met Ellie Hart, zus van [[Bret Hart]] en [[Owen Hart]]. Zij hadden samen drie dochters, waarvan [[Nattie Neidhart|Natalie]] het meest gekend is. Hij was naast de [[zwager]] van de broers Hart ook de zwager van de Britse worstelaar [[Davey Boy Smith]], die tot zijn overlijden in 2002 gehuwd was met Diana Hart.
 
== In het worstelen ==
55.073

bewerkingen

Navigatiemenu