Zaan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
cf. terechte opmerking op overlegpagina
→‎Bruggen over de Zaan: + Veerdienst over de Zaan
Regel 61: Regel 61:
Bestand:Zaandam, sluis foto3 2011-04-17 16.05.JPG|De oude [[Hondsbossche sluis]] te Zaandam.
Bestand:Zaandam, sluis foto3 2011-04-17 16.05.JPG|De oude [[Hondsbossche sluis]] te Zaandam.
</gallery>
</gallery>

== Veerdienst over de Zaan ==
Sinds januari 2018 vaart de [[Zaanferry]] tussen Amsterdam en de Zaanse Schans.


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 7 mrt 2019 12:54

Zaan
Zaan
Lengte 13,5 km
Bron Tapsloot (Starnmeer)
Monding Noordzeekanaal
Stroomt door Zaanstreek
Coördinaten 52° 28′ NB, 4° 50′ OL
Zaan (Noord-Holland)
Zaan
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Luchtfoto van de Zaan, gezien naar het zuidoosten; september 2013.
De Zaan met molens van de Zaanse Schans langs de oever.

De Zaan is een historische waterloop van 13,5 kilometer in de gemeente Zaanstad in Noord-Holland. De waterloop begint vanaf de Tapsloot ten noorden van Zaanstad en komt uit in het Noordzeekanaal.

Geschiedenis

Voor de aanleg van de droogmakerijen en het Noordzeekanaal liep de Zaan van het Starnmeer naar het IJ. Langs de oever van de Zaan ontstonden aanvankelijk door lintbebouwing buurtschappen als Oostknollendam, Westknollendam, Molletjesveer, Wormer, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Haaldersbroek, 't Kalf, Oostzaandam en Westzaandam (in 1812 samengesmolten tot de 'stad' Zaandam).

Strikt genomen is de Zaan de door indijking verkregen waterloop tussen de 'Knollendam' ter hoogte van Oost- en Westknollendam in het noorden en de 'Zaandam' in het huidige Zaandam in het zuiden. Door het openen en sluiten van die twee dammen kon men de waterstand in de Zaan bij noord- en zuidwesterstorm reguleren. Door middel van sluizen aan beide zijden van de ‘Zaandijk’, als de Oostknollendammersluis en de Poelsluis (naar het Zwet), de Bartelsluis naar de Engewormer, de Gerrit Jan Honigsluis, de Mallegatsluis en de Papenpadsluis (naar de Westzanerpolder) stond de Zaan in verbinding met het ‘veld’, het weidelandschap ten westen en ten oosten van de Zaan dat reikte tot Westzaan en Oostzaan.

De waterloop tussen de 'Zaandam' en het historische IJ, nu het Noordzeekanaal, noemt men de Voorzaan. Tussen 1879 en 1884 werd de Voorzaan verbouwd tot Zijkanaal G van het Noordzeekanaal, waarbij het Oostzijder Kattengat, een eiland vóór de 'Zaandam', werd doorgraven, zodat er een rechte vaarweg ontstond tussen het Noordzeekanaal en de Zaansluis van Zaandam. Wat er overbleef van het Oostzijder Kattengat werd in gebruik genomen door de houthaven, met name door houthandel William Pont, en werd het gebruikt voor houtopslag. Met het verdwijnen van de houthaven kreeg het 'William Pont eiland' een woonbestemming, die in de jaren 90 van de 20e eeuw gerealiseerd werd, en een nieuwe naam: Zaaneiland.

Westknollendam en Molletjesveer (voormalige gemeente Wormerveer), Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Zaandam zijn in 1974 opgaan in de huidige gemeente Zaanstad, tezamen met Westzaan, Assendelft en Krommenie. Oostknollendam en Wormer behoren sinds 1991 tot de gemeente Wormerland door samenvoeging van de gemeenten Jisp, Wijdewormer en Wormer.

Bruggen over de Zaan

De bruggen over de Zaan van noord naar zuid:

Veerdienst over de Zaan

Sinds januari 2018 vaart de Zaanferry tussen Amsterdam en de Zaanse Schans.

Zie ook

Literatuur

Externe link

Zie de categorie Zaan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.