Damen Schelde Naval Shipbuilding: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kopje Voormalige activiteiten opgenomen
(Kopje Voormalige activiteiten opgenomen)
Omdat de motortypes zich in de jaren verder ontwikkeld hebben met nieuwere types heeft Damen Schelde Marine Services haar portfolio verder uitgebreid met niet alleen motoronderdelen maar ook pompen, lucht starters, turbo's en diensten zoals het reconditioneren van onderdelen en een toegewijde transportafdeling genaamd [https://damenscheldeparts.com/about/maritime-logistics Maritime Logistics B.V.]
 
== VliegtuigbouwVoormalige activiteiten ==
=== Vliegtuigbouw ===
Door de [[De Grote Depressie|economische crisis in de jaren 30]] zag De Schelde zich genoodzaakt zich ook op andere markten te richten. Men besloot de failliete boedel van [[Pander]] over te nemen, inclusief ingenieur [[Theo Slot]] (deze vertrok weer in 1940), en men richtte een afdeling vliegtuigbouw op in [[Dordrecht (Nederland)|Dordrecht]]. Men begon men een sportvliegtuig, de '''S.12'''. Deze was door een constructiefout dermate zwaar dat er in plaats van de drie beoogde passagiers maar plek was voor een. Er werd één exemplaar van de vliegmachine gebouwd.
 
Naar aanleiding van het succes van [[Henry Mignet]]s "Pou-du-Ciel", liet de Schelde de "Scheldemusch" ontwerpen. Dit werd een bescheiden succes en was het eerste Nederlandse vliegtuig met een neuswiel. Naar aanleiding daarvan ontwierp Theo Slot de "Scheldemeeuw" een vliegbootje gebaseerd op de Scheldemusch. Dit werd voor De Schelde een testvliegtuig voor de latere [[licentie]]bouw van de [[Dornier]] [[Dornier Do 24|Do.24K]]K. Uiteindelijk werden bij De Schelde alleen de [[Vleugel (vliegtuig)|vleugels]], motorgondels en tanks gebouwd. Het geheel werd in elkaar gezet bij [[Aviolanda]]. Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] moest men onderdelen blijven leveren voor de Dornier Do. 24K voor de Duitse reddingsdienst (Seenotdienst).
 
In 1946 moesten [[Fokker (bedrijf)|Fokker]], Aviolanda en De Schelde samenwerken om overheidssteun te kunnen ontvangen. In 1949 werd deze samenwerking alweer ontbonden. In 1954 ging de vliegtuigbouw van De Schelde alsnog op in Fokker, waarbij de vliegtuigafdeling in Vlissingen werd gesloten. Men bouwde nog de ''[[Saab 91 Safir]]'' in licentie.
 
==== Vliegtuigtypen ====
* '''S.12''' (eenpersoons sportvliegtuig, laagdekker, eenmotorig propeller)<br />Bedoeld als driepersoons sportvliegtuig. Maar door een constructiefout werd het te zwaar. Eén exemplaar gebouwd.
* '''Scheldemusch''', een eenpersoons sportvliegtuigje, dubbeldekker, eenmotorig met duwpropeller. Dit was een heel licht vliegtuigje waarvan er zes gebouwd zijn. De Engelse luchtmacht had interesse om het vliegtuig in licentie te bouwen, maar de promotie liep uit op een crash.
* '''S.21''' (jachtvliegtuig, laagdekker, dubbele staartboom, eenmotorig duwpropeller)<br />Gebaseerd op de S.20. Het prototype is nooit afgebouwd en door de Duitsers in beslag genomen.
 
=== Lichtmetalen producten ===
In 1958 richtte De Schelde de ''NV Scheldebouw'' te [[Rotterdam]] op voor het fabriceren van lichtmetalen producten zoals [[aluminium]]. De afdeling aluminiumproducten verhuist in 1978 naar een industrieterrein te [[Middelburg (Zeeland)|Middelburg]], waar de gebouwen van een failliet bedrijf waren overgenomen. Scheldebouw maakt aluminium gevels, binnenwanden en daken. Sinds 1995 is Scheldebouw onderdeel van de Permasteelisa Group.
 
=== Bussenbouw ===
De Schelde heeft in de jaren na de [[Bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland|bevrijding]] ook [[aluminium]] [[carrosserie]]ën gebouwd voor [[Crossley Motors|Crossley]]-[[autobus|bussen]], ontworpen door [[Verheul (constructeur)|Verheul]] en bestemd voor de [[Nederlandse Spoorwegen|NS]] en diens [[dochteronderneming]]en. Ook voor een aantal particuliere openbaarvervoerbedrijven heeft De Schelde in die periode bussen vervaardigd. Twee exemplaren zijn als museumbus bewaard gebleven, nl. de gerestaureerde en rijvaardige [[Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij|NBM]] 1108 (Crossley / De Schelde 1947) bij de [[Stichting Veteraan Autobussen]] in [[Pijnacker]] en de nog niet gerestaureerde [[Marnedienst]] 53 ([[Dodge (automerk)|Dodge]] / De Schelde 1946) bij het [[Nationaal Bus Museum]] in [[Hoogezand]].
 
=== Autoassemblage ===
In de jaren 60 heeft De Schelde enige tijd [[Hino Motors|Hino]] Contessa personenauto's geassembleerd.
 
23.426

bewerkingen

Navigatiemenu