Lucas Museum of Narrative Art: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, spelling, replaced: vlakbij → vlak bij, het zelfde → hetzelfde, Los AngelesLos Angeles (hoofdbetekenis) (9) met AWB
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 33: Regel 33:
| lon_dir = W
| lon_dir = W
}}
}}
Het '''Lucas Museum of Narrative Art''' is een [[Verenigde Staten (hoofdbetekenis)|Amerikaans]] museum dat is opgericht door regisseur [[George Lucas]] en zakenvrouw [[Mellody Hobson]]. Het museum zal onderdak bieden aan tekeningen, fotografie, illustraties, cinematische- en digitale kunst uit Lucas' zijn persoonlijke collectie, en een [[Star Wars]]-tentoonstelling. Het zal gevestigd worden op [[Exposition Park]], [[Los Angeles (hoofdbetekenis)|Los Angeles]], [[Californië (hoofdbetekenis)|Californië]].
Het '''Lucas Museum of Narrative Art''' is een [[Verenigde Staten (hoofdbetekenis)|Amerikaans]] museum dat is opgericht door regisseur [[George Lucas]] en zakenvrouw [[Mellody Hobson]]. Het museum zal onderdak bieden aan tekeningen, fotografie, illustraties, film- en digitale kunst uit Lucas' persoonlijke collectie, en een [[Star Wars]]-tentoonstelling. Het zal gevestigd worden op [[Exposition Park]], [[Los Angeles (hoofdbetekenis)|Los Angeles]], [[Californië (hoofdbetekenis)|Californië]].


De bouw van het museum is in 2018 begonnen.
De bouw van het museum is in 2018 begonnen.


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
De eerste directeur van het museum was [[Don Bacigalupi]], de voormalige directeur van het [[Crystal Bridges Museum of American Art]] in [[Bentonville (Arkansas)|Bentonville]], [[Arkansas (staat)|Arkansas]]. Hij nam ontslag in de eerste maanden van 2019, sindsdien is het museum op zoek naar een nieuwe directeur.
De eerste directeur van het museum was [[Don Bacigalupi]], de voormalige directeur van het [[Crystal Bridges Museum of American Art]] in [[Bentonville (Arkansas)|Bentonville]], [[Arkansas (staat)|Arkansas]]. Hij nam ontslag in de eerste maanden van 2019.


===San Francisco===
===San Francisco===
Het Lucas Museum of Narrative Art, dat eerder bekend stond als het Lucas Cultural Arts Museum, zou in eerste instantie gebouwd in [[Crissy Field]], [[San Francisco (hoofdbetekenis)|San Francisco]]. Dit museum zou Lucas zijn kunstcollectie tentoonstellen, die ongeveer een waarde heeft van $1 miljard. Er werd vier jaar met [[The Presidio Trust]], dat de [[Presidio van San Francisco]] beheerd, onderhandelt over de locatie in San Francisco. Echter kondigde Lucas aan dat het museum gebouwd zou worden in [[Chicago (hoofdbetekenis)|Chicago]], nadat de onderhandelingen in San Francisco waren mislukt en de burgemeester van Chicago een stuk land had beloofd aan de oever van [[Lake Michigan]]. Daarbij zou het museum het land in [[Chigaco Park District]] voor $1 per jaar huren.
Het Lucas Museum of Narrative Art, dat eerder bekend stond als het Lucas Cultural Arts Museum, zou in eerste instantie gebouwd worden in [[Crissy Field]], [[San Francisco (hoofdbetekenis)|San Francisco]]. Het zou Lucas' kunstcollectie tentoonstellen, die ongeveer een waarde heeft van $1 miljard. Er werd vier jaar met [[The Presidio Trust]], dat de [[Presidio van San Francisco]] beheert, onderhandeld over de locatie in San Francisco. Maar Lucas kondigde aan dat het museum gebouwd zou worden in [[Chicago (hoofdbetekenis)|Chicago]], nadat de onderhandelingen in San Francisco waren mislukt en de burgemeester van Chicago een stuk land had beloofd aan de oever van [[Lake Michigan]]. Daarbij zou het museum het land in [[Chigaco Park District]] voor $1 per jaar huren.


Tevens had de burgemeester van [[Los Angeles (hoofdbetekenis)|Los Angeles]], [[Eric Garcetti]], ook een bid uitgebracht om het museum naar zijn stad te halen, waarbij hij land beschikbaar stelde in het [[Exposition Park]] in Los Angeles nabij de [[University of Southern California]]. Tevens had [[Youngstown (Ohio)|Youngstown]], [[Ohio (staat)|Ohio]] een bid gedaan op het museum, waarbij een stuk land in downtown Youngstown werd aangeboden.
Tevens had de burgemeester van [[Los Angeles (hoofdbetekenis)|Los Angeles]], [[Eric Garcetti]], ook een bid uitgebracht om het museum naar zijn stad te halen, waarbij hij land beschikbaar stelde in het [[Exposition Park]] in Los Angeles nabij de [[University of Southern California]]. Ook [[Youngstown (Ohio)|Youngstown]], [[Ohio (staat)|Ohio]], had een bid gedaan op het museum, waarbij een stuk land in downtown Youngstown werd aangeboden.


===Chicago===
===Chicago===
De beoogde locatie voor het museum in [[Chicago (hoofdbetekenis)|Chicago]] was gelegen op een parkeerplaats vlak bij [[Soldier Field]], [[Burnham Harbor]] en het [[Museum Campus]] en was uitgekozen door een stadscommissie.
De beoogde locatie voor het museum in [[Chicago (hoofdbetekenis)|Chicago]] was gelegen op een parkeerplaats vlak bij [[Soldier Field]], [[Burnham Harbor]] en het [[Museum Campus]] en was uitgekozen door een stadscommissie.


Na de formele aankondiging van de locatie langs de kust van Chicago's meer, en later het architectonisch ontwerp kreeg het project weer veel kritiek te verduren. In een ''[[editorial]]'' veroordeelde de [[Chicago Tribune]] de grootte van het ontwerp, en refereerde eraan als "meer een monument naar zijn patroon, dan een bescheiden toevoeging aan de openbare ruimte".
Na de formele aankondiging van de locatie langs de kust van Chicago's meer, en later van het architectonisch ontwerp, kreeg het project weer veel kritiek te verduren. In een ''[[editorial]]'' kritiseerde de [[Chicago Tribune]] de omvang van het ontwerp: "meer een monument voor zijn bouwheer dan een bescheiden toevoeging aan de openbare ruimte".


[[MAD Architects]], dat wordt geleid door [[Ma Yansong]], was verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw op de locatie in Chicago, terwijl VOA Associates aangewezen werd als constructeur. [[Studio Gang Architects]], dat ook al betrokken is bij de herprofilering van [[Northerly Island]], was geselecteerd tot het ontmaken van een ontwerp voor het landschap. Toen het ontwerp bekend werd gemaakt kreeg het enige kritiek. Zo noemde [[Blair Kamin]] van het ''Chicago Tribune'' het gebouw "needlessly massive" en riep op tot een "dose of restraint" om zo het [[Waterfront (stedenbouw)|waterfront]] te behouden.
[[MAD Architects]], dat wordt geleid door [[Ma Yansong]], was verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw op de locatie in Chicago, terwijl VOA Associates aangewezen werd als constructeur. Toen het ontwerp bekend werd, kreeg het enige kritiek. Zo noemde [[Blair Kamin]] van het ''Chicago Tribune'' het gebouw "needlessly massive" en riep op tot een "dose of restraint" om zo het [[Waterfront (stedenbouw)|waterfront]] te behouden.
Herziende ontwerpen werden in september 2015 vrijgegeven, hierbij was het gebouw in formaat verkleind, maar behield het nagenoeg hetzelfde design.
Herziene ontwerpen werden in september 2015 vrijgegeven. Het gebouw was kleiner, maar met nagenoeg hetzelfde design.


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=

Huidige versie van 28 nov 2020 om 00:50

Lucas Museum of Narrative Art
Locatie Exposition Park, Los Angeles, Californië
Coördinaten 34° 1′ NB, 118° 17′ WL
Oppervlakte 27.800 m2
Opgericht 2014
Huisvesting
Architect MAD Architects
Detailkaart
Lucas Museum of Narrative Art (Los Angeles)
Lucas Museum of Narrative Art
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Lucas Museum of Narrative Art is een Amerikaans museum dat is opgericht door regisseur George Lucas en zakenvrouw Mellody Hobson. Het museum zal onderdak bieden aan tekeningen, fotografie, illustraties, film- en digitale kunst uit Lucas' persoonlijke collectie, en een Star Wars-tentoonstelling. Het zal gevestigd worden op Exposition Park, Los Angeles, Californië.

De bouw van het museum is in 2018 begonnen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste directeur van het museum was Don Bacigalupi, de voormalige directeur van het Crystal Bridges Museum of American Art in Bentonville, Arkansas. Hij nam ontslag in de eerste maanden van 2019.

San Francisco[bewerken | brontekst bewerken]

Het Lucas Museum of Narrative Art, dat eerder bekend stond als het Lucas Cultural Arts Museum, zou in eerste instantie gebouwd worden in Crissy Field, San Francisco. Het zou Lucas' kunstcollectie tentoonstellen, die ongeveer een waarde heeft van $1 miljard. Er werd vier jaar met The Presidio Trust, dat de Presidio van San Francisco beheert, onderhandeld over de locatie in San Francisco. Maar Lucas kondigde aan dat het museum gebouwd zou worden in Chicago, nadat de onderhandelingen in San Francisco waren mislukt en de burgemeester van Chicago een stuk land had beloofd aan de oever van Lake Michigan. Daarbij zou het museum het land in Chigaco Park District voor $1 per jaar huren.

Tevens had de burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, ook een bid uitgebracht om het museum naar zijn stad te halen, waarbij hij land beschikbaar stelde in het Exposition Park in Los Angeles nabij de University of Southern California. Ook Youngstown, Ohio, had een bid gedaan op het museum, waarbij een stuk land in downtown Youngstown werd aangeboden.

Chicago[bewerken | brontekst bewerken]

De beoogde locatie voor het museum in Chicago was gelegen op een parkeerplaats vlak bij Soldier Field, Burnham Harbor en het Museum Campus en was uitgekozen door een stadscommissie.

Na de formele aankondiging van de locatie langs de kust van Chicago's meer, en later van het architectonisch ontwerp, kreeg het project weer veel kritiek te verduren. In een editorial kritiseerde de Chicago Tribune de omvang van het ontwerp: "meer een monument voor zijn bouwheer dan een bescheiden toevoeging aan de openbare ruimte".

MAD Architects, dat wordt geleid door Ma Yansong, was verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw op de locatie in Chicago, terwijl VOA Associates aangewezen werd als constructeur. Toen het ontwerp bekend werd, kreeg het enige kritiek. Zo noemde Blair Kamin van het Chicago Tribune het gebouw "needlessly massive" en riep op tot een "dose of restraint" om zo het waterfront te behouden. Herziene ontwerpen werden in september 2015 vrijgegeven. Het gebouw was kleiner, maar met nagenoeg hetzelfde design.