Goudenregen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Visuele tekstverwerker Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Misbruikfilter: Schuttingtaal Visuele tekstverwerker Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 20: Regel 20:
}}
}}


De '''goudenregen''' (''Laburnum anagyroides'') is een boom uit de [[vlinderbloemenfamilie]] (''Leguminosae'') die zijn naam dankt aan de lange hangende bloemtrossen. In het wild groeit de goudenregen in [[Centraal-Europa|Midden-]] en [[Zuid-Europa]]. De hoogte kan 7 m bedragen. De hele boom, maar vooral de peulen, bevatten een giftige nicotine-achtige verbinding, [[cytisine]]. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege deze giftigheid minder vaak aangeplant. Overigens zijn de aangeplante soorten vaak [[hybride (biologie)|hybriden]], zoals ''Laburnum ×waterei''.
Kut jogDe '''goudenregen''' (''Laburnum anagyroides'') is een boom uit de [[vlinderbloemenfamilie]] (''Leguminosae'') die zijn naam dankt aan de lange hangende bloemtrossen. In het wild groeit de goudenregen in [[Centraal-Europa|Midden-]] en [[Zuid-Europa]]. De hoogte kan 7 m bedragen. De hele boom, maar vooral de peulen, bevatten een giftige nicotine-achtige verbinding, [[cytisine]]. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege deze giftigheid minder vaak aangeplant. Overigens zijn de aangeplante soorten vaak [[hybride (biologie)|hybriden]], zoals ''Laburnum ×waterei''.


De kroon is smal, open en onregelmatig met opstijgende, gebogen takken. De boom heeft een gladde [[schors]] die eerst groen is, maar later groenachtig bruin wordt. Er zijn fijne, oranjekleurige schilfers te zien.
De kroon is smal, open en onregelmatig met opstijgende, gebogen takken. De boom heeft een gladde [[schors]] die eerst groen is, maar later groenachtig bruin wordt. Er zijn fijne, oranjekleurige schilfers te zien.

Versie van 10 apr 2021 23:53

Goudenregen
Bloemen van goudenregen
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (boom)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Papilionoideae
Geslacht:Laburnum
Soort
Laburnum anagyroides
Medik., 1787
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Goudenregen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kut jogDe goudenregen (Laburnum anagyroides) is een boom uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae) die zijn naam dankt aan de lange hangende bloemtrossen. In het wild groeit de goudenregen in Midden- en Zuid-Europa. De hoogte kan 7 m bedragen. De hele boom, maar vooral de peulen, bevatten een giftige nicotine-achtige verbinding, cytisine. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege deze giftigheid minder vaak aangeplant. Overigens zijn de aangeplante soorten vaak hybriden, zoals Laburnum ×waterei.

De kroon is smal, open en onregelmatig met opstijgende, gebogen takken. De boom heeft een gladde schors die eerst groen is, maar later groenachtig bruin wordt. Er zijn fijne, oranjekleurige schilfers te zien.

De boom heeft grijsgroene twijgen, voorzien van grijze haartjes. De knoppen zijn eivormig en hebben een bleke grijsbruine kleur. Ook de knoppen zijn behaard.

De bladeren zijn samengesteld drietallig. De deelblaadjes zijn eirond en gepunt. Ze zijn 3-8 cm lang. De bladsteel heeft een variabele lengte (2-6 cm). De bovenzijde van het blad is grijsachtig groen, de onderzijde is blauwachtig grijs en is voorzien van zilverkleurige haartjes.

De bloemen (zie foto) zijn heldergeel en hangen in trossen van 10-30 cm bijeen. De bloempjes hebben een vlindervorm. De vruchten van de goudenregen zijn slanke peulen van 4-8 cm lang. Vaak zijn ze gedraaid. In de peulen zitten zeer giftige zwarte zaden. De trossen vruchten zijn eerst harig, maar worden later donkerbruin en kaal.

Goudenregen is door de giftige peulen wellicht minder geschikt voor een tuin waar kinderen of honden spelen.

Goudenregen levert bijzonder hard, zwaar en decoratief hout. Het kernhout is donkerbruin en steekt scherp af tegen het geelwitte spint. Het is geliefd onder houtdraaiers en wordt soms gebruikt als alternatief voor ebbenhout.

Externe link

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Laburnum anagyroides op Wikimedia Commons.