Meppen (Duitsland): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Geografie: alg verbetering zin
Edit link naar doorverwijspagina / Marke
Regel 29: Regel 29:
| Partei = partijloos
| Partei = partijloos
}}
}}
'''Meppen''' is een stad en gemeente in de [[Duitsland|Duitse]] [[Deelstaten van Duitsland|deelstaat]] [[Nedersaksen]], gelegen in de [[Landkreis]] [[Emsland]]. De stad telt {{Statistiek gemeente Duitsland inwoners|03 4 54 035|Nedersaksen}} inwoners.<ref name="inw_statistiek" /> Het is de [[Kreisstadt]] van het Emsland met de status van [[selbständige Gemeinde]].
'''Meppen''' is een stad en gemeente in de [[Duitsland|Duitse]] [[Deelstaten van Duitsland|deelstaat]] [[Nedersaksen]], gelegen in de [[Landkreis Emsland]]. De stad telt {{Statistiek gemeente Duitsland inwoners|03 4 54 035|Nedersaksen}} inwoners.<ref name="inw_statistiek" /> Het is de [[Kreisstadt]] van het Emsland met de status van [[Große Kreisstadt#Anders|selbständige Gemeinde]].


==Geografie==
==Geografie==
Regel 81: Regel 81:


== Bezienswaardigheden ==
== Bezienswaardigheden ==
Bij Hüntel, op het terrein van een voormalige elektriciteitscentrale, is een avonturenpark met de naam ''Funpark Meppen'' ingericht. Het richt zich vooral op tieners, jongvolwassenen en deelnemers aan bedrijfs- en [[teambuilding]]s-uitstapjes. Men kan er [[karting|karten]] op een daartoe aanwezig racecircuit. Verder kan men er in [[quad]]s en andere off-the-road-voertuigen rijden, en aan [[paintball]] doen. Er is o.a. een hotel en een [[barbecue]]restaurant aanwezig. Het park trekt veel bezoekers uit het oosten van Nederland.
Bij Hüntel, op het terrein van een voormalige elektriciteitscentrale, is een avonturenpark met de naam ''Funpark Meppen'' ingericht. Het richt zich vooral op tieners, jongvolwassenen en deelnemers aan bedrijfs- en [[teambuilding]]s-uitstapjes. Men kan er [[karting|karten]] op een daartoe aanwezig racecircuit. Verder kan men er in [[Quad (vervoermiddel)|quad]]s en andere off-the-road-voertuigen rijden, en aan [[paintball]] doen. Er is o.a. een hotel en een [[barbecue]]restaurant aanwezig. Het park trekt veel bezoekers uit het oosten van Nederland.


Ten westen van het dorpje Borken en ten noorden van de stadswijk Esterfeld ligt het veelzijdige, reeds sinds 1937 als zodanig bestaande natuurreservaat ''Borkener Paradies''. Het is gesitueerd rondom een deels verlande, oude arm van de Eems. In vroeger eeuwen was hier een [[bosweide]], tevens een [[marke]]gebied (''Allmende''), gemeenschappelijke grond, waar de boeren uit de omgeving hun vee weidden. In de omgeving van Hüntel is eveneens enig natuurgebied aanwezig (oeverlanden en ooibos langs de [[Eems]]).
Ten westen van het dorpje Borken en ten noorden van de stadswijk Esterfeld ligt het veelzijdige, reeds sinds 1937 als zodanig bestaande natuurreservaat ''Borkener Paradies''. Het is gesitueerd rondom een deels verlande, oude arm van de Eems. In vroeger eeuwen was hier een [[bosweide]], tevens een [[Marke (bestuur)|markegebied]] (''Allmende''), gemeenschappelijke grond, waar de boeren uit de omgeving hun vee weidden. In de omgeving van Hüntel is eveneens enig natuurgebied aanwezig (oeverlanden en ooibos langs de [[Eems]]).


== Galerij ==
== Galerij ==

Versie van 21 sep 2021 17:57

Meppen
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Meppen
Meppen (Nedersaksen)
Meppen
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Emsland
Coördinaten 52° 42′ NB, 7° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 188,40 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
35.457
(188 inw./km²)
Hoogte 14 m
Burgemeester Helmut Knurbein (partijloos)
Overig
Postcode 49716
Netnummer 05931
Kenteken EL
Stad 7 stadsdelen en 13 dorpen
Gemeentenr. 03 4 54 035
Website www.meppen.de
Locatie van Meppen in Emsland
Kaart van Meppen
Foto's
Raadhuis
Raadhuis
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Meppen is een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in de Landkreis Emsland. De stad telt 35.457 inwoners.[1] Het is de Kreisstadt van het Emsland met de status van selbständige Gemeinde.

Geografie

Meppen ligt in het centrum van het Emsland aan de monding van de rivier de Hase, die in de stad uitmondt in de Eems.

De stad Meppen heeft een oppervlakte van 188,45 km² en ligt in het noorden van Duitsland. De gemeente is onder andere bereikbaar via de Duitse A31 en met de treinverbinding Rheine-Leer [2]. Verder rijdt er de bus 922 van Levelink, Emmen (NL) - Meppen v.v. Het centrum ligt 18 kilometer ten oosten van de Nederlandse grens, en hemelsbreed ligt Meppen 20 kilometer ten noorden van Lingen en 45 kilometer ten zuiden van Papenburg.

Indeling van Meppen

Stadsdelen in de eigenlijke stad (het op onderstaand kaartje ongenummerde gebied in het midden) zijn:

Plaatsen in de gemeente (met inwoners 2005):

  1. Apeldorn (777)
  2. Bokeloh (1.253)
  3. Borken (545)
  4. Groß Fullen (1.072)
  5. Klein Fullen (401)
  6. Helte (596)
  7. Hemsen (750)
  8. Holthausen (142)
  9. Hüntel (328)
  10. Rühle (1.368)
  11. Schwefingen (442)
  12. Teglingen (771)
  13. Versen (1.795)

In het noorden grenst de plaats aan de stad Haren, in het oosten aan de stad Haselünne. In het zuiden grenst Meppen aan de gemeente Geeste, in het westen aan de gemeente Twist.

Economie

De stad heeft in Hüntel in het uiterste noorden van haar grondgebied, samen met buurgemeente Haren (Ems), op wier grondgebied ook een deel van de haven ligt, in 2007 een nieuwe binnenhaven aan de Eems laten aanleggen. Deze haven is 42 hectare groot en ligt aan het eind van een apart daarvoor gegraven Stichkanal. De Eurohafen Emsland is uitgerust met moderne faciliteiten voor grote binnenvaartschepen en is tevens voorzien van een station en rangeerterrein voor goederentreinen. Rondom de haven is activiteit ontstaan van industriële en overslag- en transportbedrijven. Er is o.a. een grote veevoederfabriek gevestigd, alsmede enige bedrijven in bouwmaterialen.

Bezienswaardigheden

Bij Hüntel, op het terrein van een voormalige elektriciteitscentrale, is een avonturenpark met de naam Funpark Meppen ingericht. Het richt zich vooral op tieners, jongvolwassenen en deelnemers aan bedrijfs- en teambuildings-uitstapjes. Men kan er karten op een daartoe aanwezig racecircuit. Verder kan men er in quads en andere off-the-road-voertuigen rijden, en aan paintball doen. Er is o.a. een hotel en een barbecuerestaurant aanwezig. Het park trekt veel bezoekers uit het oosten van Nederland.

Ten westen van het dorpje Borken en ten noorden van de stadswijk Esterfeld ligt het veelzijdige, reeds sinds 1937 als zodanig bestaande natuurreservaat Borkener Paradies. Het is gesitueerd rondom een deels verlande, oude arm van de Eems. In vroeger eeuwen was hier een bosweide, tevens een markegebied (Allmende), gemeenschappelijke grond, waar de boeren uit de omgeving hun vee weidden. In de omgeving van Hüntel is eveneens enig natuurgebied aanwezig (oeverlanden en ooibos langs de Eems).

Galerij

Geboren

  • Adolf Bödiker (30 juli 1835 - 26 februari 1893), Jurist en politicus
  • Karl Brandi (20 mei 1868 - 9 maart 1946), Duits historicus
  • Franz Bösken (27 februari 1909 - 11 augustus 1976)
  • Alwin Schockemöhle (29 mei 1937), springruiter
  • Günter Balders (4 september 1942), Theoloog
  • Lutger Abeln (10 juni 1964), tv presentator
  • Tobias Böckermann (1973), Journalist
  • Carsten Schlangen (31 december 1980), atleet

Zie ook

Zie Meppen voor de gelijknamige Nederlandse plaats.

Zie de categorie Meppen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.