Gladiator (film): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.229 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k (Botverzoek: weghalen van UTM-tags en referrers met AWB)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
 
Om definitief met Maximus af te rekenen en het volk voor zich terug te winnen, organiseert Commodus een laatste gevecht in de arena: tussen Maximus en hemzelf. Voor aanvang van de wedstrijd verwondt Commodus Maximus echter met een dolksteek in zijn zij, waardoor Maximus veel bloed verliest en Commodus een voorsprong heeft. Maximus weet Commodus echter toch te verslaan en doodt hem op het strijdveld. Maximus vraagt vervolgens om zijn mannen vrij te laten, senator Gracchus terug te installeren en de hervormingen door te voeren die Marcus Aurelius gewild had. Daarna begint echter de doodstrijd van Maximus zelf en heeft hij een [[visioen]] over zijn hereniging met zijn vrouw en zoon in het [[Elysium]]. Hij valt neer op de arenagrond, waarna Lucilla over hem heenbuigt en afscheid neemt. Als Maximus sterft, laat Lucilla hem eervol wegdragen, terwijl het lichaam van Commodus oneervol in de arena blijft liggen en de menigte het Colosseum verlaat.
 
== Historische verwijzing ==
Het verhaal is fictief maar wel geïnspireerd op enkele waarheden. [[Marcus Aurelius]] wordt door historici gezien als een goede en wijze keizer en de laatste van de [[Adoptiefkeizers|vijf goede keizers]]. Het was gebruikelijk dat een keizer een geschikte opvolger aanwees (dus geen eigen zoon) en die adopteerde en opvoedde tot troonopvolger. Marcus Aurelius koos echter voor zijn eigen zoon [[Commodus]] die gezien wordt als een van de slechtste keizers die het [[Romeinse Rijk]] gehad heeft. In de film wordt gesteld dat Aurelius wilde dat het rijk weer een republiek zou worden. Dit klopt niet maar er zijn wel bronnen die stellen dat Aurelius tegen het eind van zijn leven spijt had van zijn keuze maar geen weg terug meer zag.
 
Commodus interesseerde zich weinig voor staatszaken maar wel voor show en entertainment. Zijn regime werd gekenmerkt door wanbeleid en zware terreur. Net als in de film trad hij zelf regelmatig op als [[gladiator]] maar dan wel vals spelend. Zijn oudere zus [[Annia Aurelia Galeria Lucilla|Lucilla]] was in het echt ook een tegenstander van hem en betrokken bij een complot om hem te doden. Dit lekte uit waarna ze zelf eerst verbannen en later geëxecuteerd werd.
 
==Rolverdeling==
10.424

bewerkingen

Navigatiemenu