Teff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Art Unbound (overleg | bijdragen) op 7 feb 2008 om 22:15. (+ geluidsbestand)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Teff
Teff
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Geslacht:Eragrostis (Liefdegras)
Soort
Eragrostis tef
Aartjes
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Teff op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Teff (Eragrostis tef) is een gewas dat het midden houdt tussen een graan en een gras. Het duizendkorrelgewicht is 0,3 tot 0,4 gram. 150 korrels teff wegen even veel als 1 tarwekorrel. In Nederland is het in 2001 voor het eerst verbouwd en in 2004 werd in Nederland 620 hectare teff geteeld.

De oorsprong van teff ligt waarschijnlijk in Ethiopië. Het oudst zijn vondsten in Egyptische piramides van 5500 jaar oud.

Het tot 160 cm lange gewas ziet eruit als een gras, totdat het korrels begint te dragen. De stengels zijn dun, waardoor het gewas makkelijk legert (gaat liggen). De korrels zijn zeer klein (ter grootte van suikerkorrels), maar elke halm draagt er zo veel van dat de plantjes tegen de oogsttijd krom gaan hangen van het gewicht.

Pluimen

Na het oogsten van de zaden wordt het, in Ethiopië althans, drie dagen ondergronds gefermenteerd en dan als een soort zuurdeeg tot platte koeken verwerkt. Men maakt er ook wel pap van, of zelfs een soort bier.

Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw wordt teff ook in Nederland verbouwd. De opbrengst is echter nogal laag: zo'n 700 kg per ha. In tegenstelling tot de meeste granen is het absoluut glutenvrij, wat gerechten van teff interessant maakt voor mensen met glutenintolerantie. Daarnaast bevat teff veel meer langzaam verteerbare koolhydraten dan andere granen. Hierdoor houd je na het eten van teff veel langer een 'vol' gevoel. Ook bevat teff veel meer calcium t.o.v. andere graansoorten. Dit maakt het een interessant product voor o.a. veganisten en ouderen. Tenslotte bevat teff veel ijzer, wat in het lichaam wordt gebruikt voor het vormen van hemoglobine.

Doordat de korrels zo klein zijn, is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze gemalen worden. Teffmeel is dus altijd volkoren meel, wat betekent dat het rijk is aan vezels. Teffmeel kan op dezelfde manier verwerkt worden als tarwemeel.

Het grote succes van de Ethiopische atleten Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele wordt door henzelf mede toegeschreven aan teff. Onderzoek heeft aangetoond dat teff buitengewoon veel langzaam verteerbare koolhydraten bevat en erg veel ijzer, dat in tegenstelling tot andere granen goed wordt opgenomen in het lichaam. Deze eigenschappen maken dat teff geschikt is voor duursporters.

Externe links

Fotogalerij

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Eragrostis tef op Wikimedia Commons.

Sjabloon:Graan