Manen (Ede)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ArjanH (overleg | bijdragen) op 12 jun 2009 om 15:03. (Categorie:Plaats in Ede toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Manen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Manen (Gelderland)
Manen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Ede Ede
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 40′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Manen is de naam van een voormalig buurt, of buurschap in de Nederlandse gemeente Ede, gelegen in de provincie Gelderland. De buurschap lag op een dekzandrug, ten zuiden van het centrum van Ede.

Buurt

Manen was een min of meer onafhankelijke buurt. Er was een eigen buurtbestuur met een buurtmeester en buurtrichters. De buurt bezat een aanzienlijk grondgebied. Een groot gedeelte hiervan werd rond het begin van de twintigste eeuw door het rijk aangekocht door de komst van het garnizoen naar Ede voor de bouw van kazernes. Tot 1911 werden de overgebleven gronden verkocht en was er geen bestaansrecht meer. De Doesburgerbuurt ten noorden van Ede, was een soortgelijke buurt. Deze hield in 1902 op te bestaan. De oude buurt Veldhuizen bestaat nog steeds.

Naam

De naam Manen is terug te vinden in Edese straatnamen als: Maandereind, Maanderweg, Verlengde Maanderweg, Maanderbuurtweg, Nieuwe Maanderbuurtweg, Maanderdijk, buurtcentrum De Maanen, het winkelcentrum Hoog Maanen en het bejaardenhuis Het Maanderzand. Ook de achternaam Van Manen, of Van Maanen komt uit deze streek.

Externe link