Wikipedia:Snelcursus/Nieuw artikel

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MatthiS (overleg | bijdragen) op 22 dec 2009 om 14:37. (Gesproken versie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Wellicht wil je niet alleen bestaande artikelen bewerken, maar ook zelf een nieuw artikel aanmaken. Dat kan! Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

Klik op een rode link
Een rode link op een pagina betekent dat de link naar een nog niet bestaand artikel verwijst. Door op die rode link te klikken krijg je een bewerkingsscherm met de optie een nieuwe pagina aan te maken.
Gebruik het zoekvak
Onder het Wikipedia-logo (links bovenin) vind je een zoekvak. Typ de naam in, druk op de knop Artikel en je ziet of er al een artikel onder die titel bestaat. Als het nog niet bestaat, klik dan op de rode link aanmaken.

Een onderwerp kiezen

Bezint eer ge begint. Gebruik de zoekfunctie van Wikipedia om te controleren of er niet al een artikel over het onderwerp bestaat en hou daarbij rekening met synoniemen. Bedenk ook of het onderwerp wel past in een encyclopedie. Waar de grenzen liggen is niet altijd duidelijk, dat is op Wikipedia regelmatig onderwerp van discussie. Uiteraard mag het artikel niet in strijd zijn met onze uitgangspunten.

Een titel kiezen

De titel van het artikel is enkelvoud. Toegestane uitzonderingen:

  1. Namen van volkeren, zoals Goten of Hunnen.
  2. Nederlandstalige biologisch-taxonomische aanduidingen, zoals Rallen of Ooievaarsachtigen.
  3. Artikelen met lijsten, zoals 'Lijst van koningen van xyz'.

Voor details zie hier.

Controleren en opslaan

Wanneer je het artikel hebt geschreven, klik je op "Pagina opslaan". Het is aan te raden eerst de knop "Toon bewerking ter controle" te gebruiken, net als bij normale bewerkingen. Je ziet dan hoe het nieuwe artikel eruit zou zien wanneer het al zou zijn opgeslagen.

Na het opslaan van een nieuwe pagina

Na het opslaan verschijnt je artikel op de lijst met nieuwe artikelen. Meestal wordt het dan binnen enkele uren gecontroleerd door andere Wikipedianen. Daarbij wordt gelet of het artikel aan de uitgangspunten van Wikipedia voldoet.

Wanneer een artikel niet voldoet kan het genomineerd worden voor verwijdering. Er wordt eerst een speciaal sjabloon geplaatst op het artikel. Op de pagina Te verwijderen pagina's vind je een overzicht van de artikelen die zijn genomineerd voor verwijdering. Dat een artikel op die pagina staat betekent niet altijd dat het verwijderd wordt. Iedereen heeft in principe twee weken de tijd om het artikel op te knappen of bezwaar te maken tegen verwijdering.

Enkel pagina's die pure onzin bevatten of letterlijk zijn gekopieerd van een andere website kunnen direct verwijderd worden van Wikipedia. Het verwijderen van pagina's wordt gedaan door moderatoren.

Overlevingstips voor je nieuwe pagina

De uitgangspunten die in deze snelcursus zijn beschreven, worden heel serieus genomen door de Wikipedia-gemeenschap. Denk aan de volgende spelregels om te voorkomen dat je pagina in problemen komt:

  • Vermeld bij een nieuwe pagina altijd je bronnen.
  • Je pagina moet wel enige inhoud hebben. De informatie van een heel korte pagina kan misschien beter worden toegevoegd aan een wat algemener onderwerp.
  • Het schrijven van een nieuwe pagina kan tijdrovend zijn. Daardoor kan het voorkomen dat je de pagina wilt opslaan om er later verder mee te werken. Laat dit weten aan de gemeenschap door de code {{wiu2}} (zie sjabloon:wiu2) aan het begin van het artikel te zetten. Zo voorkom je dat de pagina in de tussentijd als onvoldoende wordt beoordeeld. Probeer wel het artikel binnen enkele dagen te voltooien.
Leer meer over overlegpagina's