Hoog Buurlo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Rudolphous (overleg | bijdragen) op 21 mrt 2010 om 23:23. (zie ook)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hoog Buurlo
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hoog Buurlo (Gelderland)
Hoog Buurlo
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Apeldoorn Apeldoorn
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 51′ OL
Detailkaart
Kaart van Hoog Buurlo
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hoog Buurlo is een gehucht in de Nederlandse gemeente Apeldoorn (provincie Gelderland). Het ligt ten westen van Apeldoorn en iets ten oosten van Radio Kootwijk.


Geschiedenis

Hoog Buurlo is een oude landbouwenclave temidden van bossen en de Hoog Buurlose Heide.

Eeuwenlang werd hier dezelfde vorm van landbouw bedreven, die gezien wordt als een voorbeeld van de potstalcultuur. Akkerbouw, het houden van schapen en het hakken van eikenhout (looizuur uit eikenschors werd gebruikt in de leerlooierij) zorgden voor de nodige inkomsten.

Schaapskooi (2009) te Hoog Buurlo

De akkers en schapendriften komen nog steeds voor. Ook heeft het gebied dat hoog Buurlo wordt genoemd nog dezelfde vorm als drie eeuwen geleden: ruwweg een cirkelvorm, omzoomd door beukenlanen. Recentelijk is gewerkt aan de bouw van een nieuwe schaapskooi. Deze werd in 2009 voltooid. De menselijke bewoning bestaat uit twee voormalige boerderijtjes en drie inwoners.

Etymologie

De naam (Hoog) Buurlo komt al in de 9e eeuw voor en is een samenstelling van bur (kleine woning) en lo (bos).

Beheer

Staatsbosbeheer is de huidige beheerder van Hoog Buurlo en probeert de aanwezige cultuurhistorische elementen te versterken en vorm te geven door onder meer oude wildwallen en schapendriften te reconstrueren of te herstellen. Ook wordt gewerkt aan herstel van het eikenhakhout.

Recreatie

Er zijn verschillende wandelroutes en rustplaatsen aangelegd, waarmee dagjesmensen naar het gebied worden getrokken. Op 18 juni 2009 werd het gereconstrueerde Hoog Buurlo officieel 'geopend'.[1]

Zie ook

Externe link