Vinkeveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robotje (overleg | bijdragen) op 11 apr 2010 om 09:50.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vinkeveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vinkeveen (Utrecht)
Vinkeveen
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente De Ronde Venen
Coördinaten 52° 13′ NB, 4° 56′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 januari 2006)
8392
Overig
Postcode 3645
Netnummer 0297
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vinkeveen is een dorp in de gemeente De Ronde Venen in de Nederlandse provincie Utrecht en ligt precies tussen Amsterdam en Utrecht. Vinkeveen heeft 8392 inwoners (1 januari 2006).

Onderwijs

Vinkeveen heeft een middelbare school, het VeenLanden College, voor havo tot en met de 3e klas en vmbo-t tot en met het examenjaar. Het VLC heeft haar hoofdvestiging in Mijdrecht. Deze school stond tot 2002 bekend als het Paus Joannes College; tot 2000 heette het de Paus Johannes Mavo, met alleen de mogelijkheid om de mavo te volgen. Zodra de Paus Johannes Mavo in 2000 een samenwerkingsverband aanging met het Veenlanden College uit Mijdrecht, bood de school ook de eerste twee klassen mavo/havo aan; na de tweede konden de havo-leerlingen in Mijdrecht verder leren.

Wetenswaardigheden

In 1841 werden de gemeenten Vinkeveen en Waverveen samengevoegd tot de nieuwe gemeente Vinkeveen en Waverveen. Deze gemeente heeft tot 1 januari 1989 bestaan toen het samen met de gemeenten Mijdrecht en Wilnis opging in de nieuwe gemeente De Ronde Venen.

In de katholieke Heilig Hartkerk staat een orgel, in 1827 gebouwd voor de schuurkerk in Waverveen door de Utrechtse orgelbouwer Wander Beekes. Toen de Heilig Hartkerk gereed was, werd het orgel daarnaartoe overgebracht.

Het dorp wordt bijna dagelijks in het nieuws genoemd door de file die er op de A2 bijna dagelijks staat.

Vinkeveen is onder recreanten met name bekend om de Vinkeveense Plassen. Hier wordt veelal gedoken, maar ook veel gevaren en gezeild. De drie plassen worden gescheiden door de N201 (de provinciale weg) en de Baambrugse Zuwe.

Het wapen van Vinkeveen en Waverveen: "Doorsneden: I gedeeld: a in azuur een vink van goud, b in keel en dwarsbalk van goud, beladen met 2 schuinkruisjes van sabel, II in zilver 3 elkaar rakende turven van sabel, geplaatst 1 en 2."

Vinkeveense Plassen bij Vinkeveen

Bekende (oud-)Vinkeveners

Zie ook