Willy van de Kerkhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willy van de Kerkhof
Willy van de Kerkhof in 1975
Willy van de Kerkhof in 1975
Persoonlijke informatie
Volledige naam Wilhelmus Antonius van de Kerkhof
Bijnaam De Stofzuiger
Geboortedatum 16 september 1951
Geboorteplaats Helmond, Vlag van Nederland Nederland
Positie Middenvelder
Clubinformatie
Spelend bij Gestopt
Jeugd
Vlag van Nederland RKSV Mulo
Vlag van Nederland FC Twente
Senioren
Seizoen Club w 0(g)
1970-1973
1973-1988
Vlag van Nederland FC Twente
Vlag van Nederland PSV
93 (14)
418 (57)
511 (71)
Interlands
1973-1986 Vlag van Nederland Nederland 63 (5)
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Wilhelmus Antonius (Willy) van de Kerkhof (Helmond, 16 september 1951) is een Nederlands voormalig voetballer.

Hij is de tweelingbroer van collega-international René. Als amateurspelers kwamen zij uit voor de Helmondse vereniging RKSV Mulo. Samen maakten zij hun prof-debuut bij FC Twente en speelden zij jarenlang bij PSV. Ook hun broer Gerard speelde nog als profvoetballer, bij Helmond Sport en Sparta. Hun vader Renier van de Kerkhof (1910-1956), was amateurvoetballer bij Deurania in Deurne.

Van de Kerkhof was een snelle, veel lopende middenvelder, die behalve opbouwend en aanvallend ook meeverdedigend werk verrichtte. Hij was een 'superbalheroveraar'[bron?]. Van de Kerkhof kreeg als voetballer de bijnaam 'de stofzuiger' vanwege zijn verdedigende werk, waarbij hij altijd achter elke bal aan ging. Tegenwoordig wordt er nog steeds gesproken over 'een type Willy van de Kerkhof' als een dergelijke speler gezocht wordt[bron?].

Van de Kerkhof speelde het grootste deel van zijn carrière bij PSV: in totaal zeventien seizoenen, waarvan twee bij de PSV amateurs. Hij is tevens lid van verdienste van PSV.

Hij debuteerde voor het Nederlands elftal op 5 juni 1974 in Rotterdam tegen Roemenië in de voorbereiding op het wereldkampioenschap van dat jaar in West-Duitsland. Hij werd evenals zijn tweelingbroer René geselecteerd voor dat eindtoernooi, maar kwam tijdens dat WK geen seconde in actie. Bij het WK van 1978 (Argentinië) maakte hij als basisspeler wel deel uit van de selectie. Samen met Ruud Krol was hij de enige speler in de selectie die van de zeven wedstrijden tijdens het WK 1978 geen minuut miste. In totaal speelde hij 63 wedstrijden voor Oranje, waarin hij - net als zijn broer - vijfmaal scoorde.

In maart 2004 werd hij door Pelé geselecteerd voor de internationale Top-125 van nog levende voetballers.

Van de Kerkhof is sinds 1970 getrouwd met Antoinette Liebregts en is de vader van Manuela (1970), William (1973), Joyce (1976) en Mike (1980). Dochter Joyce is gehuwd met voetballer André Ooijer. Hij is verre familie van Annie van Stiphout.

Enkele uitspraken van Van de Kerkhof:

  • "Maar de meest markante speler die ik ooit heb meegemaakt was toch wel Wim Suurbier. Die deed echt alles wat God verboden had." "Zo heeft hij op het WK van '74 de kok van Hiltrup totaal overspannen gemaakt." "Op het WK van '78 in Argentinië zaten we eens in de bus. Suurbier moest plassen. Heeft hij uit het raam van de rijdende bus staan plassen, helemaal geen punt voor die gekke Suurbier." "Ook kon hij 's nachts de beest uithangen tot 3 uur of half 4, maar als z'n cluppie moest spelen op zondag om half 3, dan stond hij er altijd. Wat een prachtgozer, die Suurbier!"
  • Over Mundialito-toernooi Nederlands Elftal in Uruguay, jaarwisseling 1980/1981: "Zwartkruis had Kees Kist uitdrukkelijk verboden in de zon te gaan zitten. Kist deed dit evenwel toch en was in slaap gevallen. Kist was gelijk een kreeft zo rood. Ik heb Zwartkruis zelden zo boos gezien. Kist heeft in Uruguay dan ook geen enkele wedstrijd gespeeld."
  • Over bondscoach Jan Zwartkruis: "Alleen Zwartkruis zat zichzelf tijdens iedere wedstrijd op te vreten, kon totaal niet relativeren."

Clubs[bewerken]

Erelijst[bewerken]

Als speler

Vlag van Nederland PSV

Internationaal

Nationaal

Zie ook[bewerken]