Wilnis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MexicanoBot (overleg | bijdragen) op 11 mei 2010 om 21:00. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd, zie Overleg:Kanunnik, replaced: Afbeelding: → Bestand:, Image: → Bestand:, kanunnikkanunnik met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Wilnis
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wilnis (Utrecht)
Wilnis
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente De Ronde Venen
Coördinaten 52° 12′ NB, 4° 54′ OL
Algemeen
Inwoners
(2008)
5130
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De korenmolen van Wilnis
De oude polder ten zuiden van Wilnis

Wilnis is een dorp in de gemeente De Ronde Venen in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen tussen Utrecht en Amsterdam. Het is ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Oudhuizen en Wilnis op 13 juni 1857. Wilnis telt 5130 inwoners (2008).

Geschiedenis

De naam Wilnis is waarschijnlijk afgeleid van wildernis, uit het moerasgebied met weelderige plantengroei met vooral riet en zeggen waaruit zich veenmoeras kon ontwikkelen. In 1085 werd voor het eerst begonnen met de ontginning van het gebied onder leiding van de kanunniken van Sint-Jan. Sloten die afwaterden op de Kromme Mijdrecht werden gegraven, en daarmee daalde het waterpeil. Het veen klonk in, en zo ontstond bruikbaar grasland. Toen aan het einde van de middeleeuwen turf als brandstof werd ontdekt, werd het grasland uitgeturfd. Door het op deze wijze afgraven van de grond ontstonden onder andere de Wilnisse plassen. Vanaf de 19e eeuw werden deze plassen drooggelegd door de droogmakerijen van de Eerste, Tweede en Derde Bedijking. Pas in 1925 werd dit proces voltooid met de drooglegging van Wilnis Veldzijde.

In het dorp staat een korenmolen uit 1823, De Veenmolen.

Het dorp kreeg op 26 augustus 2003 landelijke bekendheid toen de ringdijk van de polder Groot-Mijdrecht doorbrak.

Zie het artikel Kadebreuk Wilnis 2003 voor meer hierover''

Geboren

Zie ook