Ewijk (Beuningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 12 jul 2010 om 18:22. (→‎Wijken)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ewijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ewijk (Gelderland)
Ewijk
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Beuningen
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Inwoners
(31 december 2008)
3437
Overig
Postcode 6644
Netnummer 0487
Belangrijke verkeersaders A50 A73
Opgegaan in Beuningen in 1980
Detailkaart
Kaart van Ewijk
Locatie in de gemeente Beuningen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ewijk is een plaats in de gemeente Beuningen. Tot 1 januari 1980 was Ewijk een zelfstandige gemeente, bestaand uit de dorpen Ewijk en (sinds 1818) Winssen. Ewijk had op 31 december 2008 3437 inwoners. Het dorp ligt ten westen van Beuningen en ten zuiden van de Waal. Ten westen en ten zuiden van Ewijk liggen respectievelijk de snelwegen A50 en A73. Knooppunt Ewijk, waar de A73 aansluit op de A50 is genoemd naar het dorp. De A50 steekt hier ook de rivier de Waal over.

Wijken

Het oude gedeelte van Ewijk is te vinden in het centrum; daar staan onder andere de oude Toren (zie foto), de nieuwe kerk Sint Johannes de Doper, de oude basisschool de Duivendonck (voorheen de Pius XII school) en een paar monumentale woningen.

In de jaren zeventig is begonnen met de uitbreiding van Ewijk. De eerste wijk die werd gebouwd is Vording 1. In deze wijk zijn veel rijwoningen te vinden en enkele vrijstaande woningen. Vanaf 1975 is men begonnen aan de bouw van Vording 2. In de wijk zijn eveneens veel rijwoningen te vinden, maar ook twee-kapper en enkele vrijstaande woningen. Als derde is de Vording 3 gebouwd vanaf 1980. Deze wijk is vrijwel hetzelfde als de Vording 2, alleen in deze wijk zitten enkele 3-laags appartementengebouwen. Al deze wijken zijn voor de voorzieningen aangewezen op het centrum.

Aan het eind van de jaren '80 is het kleine wijkje de Boskamp gebouwd. Hier staan alleen maar vrijstaande woningen op ruime kavels.

Aan het eind van de jaren tachtig is er een uitbreidingsplan gekomen op de wijk Vording 3, met als concept 'Wonen aan het water'. Daaruit is de wijk de Uilenburg ontstaan. Er is veel ruimte voor groen en bijna alle woningen liggen aan het water. De wijk is opgebouwd uit vrijstaande woningen en halfvrijstaanden woningen.

Daarna is er nog één nieuwbouwwijk gerealiseerd: Schaapslanden & Ruiterslanden. Deze wijk is midden jaren '90 gebouwd aan de oostrand van het dorp. Ook hier staan alleen vrijstaande woningen op grote kavels.

Momenteel wordt de uitbreidingswijk genaamd Keizershoeve I, gelegen achter de Schaapslanden & Ruiterslanden gerealiseerd. Daarnaast zijn er plannen voor een Keizershoeve II en Den Elt, gelegen bij de in september 2009 geopende multifunctionele accommodatie 't Hart.

In Ewijk staat Slot Doddendael. In de dorpskern staat een toren in romaanse stijl, een restant van de in 1918 gesloopte middeleeuwse kerk. In 1916-1917 was even verderop een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van Jos Margry.

Rijksmonumenten

Zie de categorie Ewijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Externe links