Stroe (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jeroen (overleg | bijdragen) op 15 aug 2010 om 19:07. (Wijzigingen door 62.195.179.233 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door DennisPeetersBot)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Stroe
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Stroe (Gelderland)
Stroe
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Barneveld
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 41′ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
1500
Detailkaart
Kaart van Stroe
Locatie in de gemeente Barneveld
Foto's
Ingang van het dorp
Ingang van het dorp
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stroe is een dorp in de gemeente Barneveld, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft, inclusief de omgeving, 1700 inwoners (2010).

Het dorp is gelegen aan de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn, nabij de A1, op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Het ten zuidwesten van het dorp gelegen buurtschap Garderbroek, behoort ook tot Stroe.

In Stroe bevindt zich dorpshuis De Hofstee. Verder zijn in Stroe onder andere een galerie, een garage, een basisschool, een café-restaurant en een AC Restaurant gevestigd, alsook het Militair Penitentiair Centrum (MPC Stroe), waar sinds 1999 Nederlandse militairen worden opgesloten die tot straffen tot 6 maanden zijn veroordeeld.

Tussen 1881 en 1937 had Stroe een treinstation, dat in de Tweede Wereldoorlog ook nog door de Wehrmacht werd gebruikt. Mede daardoor lag het dorp in de oorlogsjaren verschillende malen onder vuur, waarbij tientallen doden vielen.

Stroe is waarschijnlijk één van de oudste nederzettingen van Nederland.

Sport en recreatie

Deze plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad of Handelsweg geheten. De E11 loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen.

Zie ook