Terlet (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 22 aug 2010 om 20:57.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Terlet
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Terlet (Gelderland)
Terlet
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Rozendaal en Arnhem
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 56′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Terlet is een gehucht dat deels in de gemeente Rozendaal en deels in de gemeente Arnhem ligt. De overblijfselen van het gehucht liggen op de Veluwe dichtbij de snelweg A50. Gemeente Rozendaal en Arnhem maken deel uit van de Nederlandse provincie Gelderland.

Van het oorspronkelijke gehucht, zijn nu nog twee panden aanwezig. In de oorsprong was er Terlet 1 (klein Terlet), Terlet 2 (Groot Terlet), Terlet 3, 4 en 5.

Van Terlet 3 is alleen de tot recreatie bewoning verbouwde schuur van de boerderij over. Terlet 4 is het enige overgebleven oorspronkelijke boerderijtje. Terlet is bekend vanwege het grootste zweefvliegveld van Nederland, Vliegveld Terlet. Dit vliegveld is sinds 2000 in beheer van de Stichting Zweefvliegers Terlet. Op dit vliegveld kunnen zweefvliegtuigen 7 dagen per week opstijgen. Het vliegveld is goed te zien vanaf de snelweg.

Terlet heeft ook zijn naam gegeven aan een wildwissel over de A50. Hierdoor worden twee gebieden van Natuurmonumenten, te weten Nationaal park Veluwezoom en het Deelerwoud met elkaar verbonden.