Politiek centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 84.128.47.1 (overleg) op 19 sep 2010 om 00:10. (De CD had dan waarschijnlijk ook extreem-linkse standpunten. Zie hiervoor 'Hoefijzermodel'. En fascisme komt vaak voor bij extreem-rechts, maar kan ook bij extreem-links voorkomen, bijv. Communisme.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het politiek centrum (of midden) of centrisme is een politiek ideaal dat een koers voorstaat die zich te midden houdt van links en rechts.

Centristische politici en partijen staan vaak een economisch beleid voor dat socialisme en kapitalisme combineert. Merk op dat het politieke centrum een relatief begrip is. Standpunten die bijvoorbeeld in de Verenigde Staten als centristisch worden gezien, gelden in Europa doorgaans als rechts, terwijl het Europese politieke centrum voor de meeste Amerikanen als links geldt. Partijen en politici die een gematigd linkse of rechtse politiek voorstaan worden doorgaans centrum-links en centrum-rechts genoemd.

Christendemocratie, agrarisme, vormen van liberalisme en verschillende stromingen die zichzelf de Derde Weg noemen profileren zich vaak als centristisch.