Ter Heijde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VR-Land (overleg | bijdragen) op 10 okt 2010 om 23:10.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Ter Heijde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ter Heijde (Zuid-Holland)
Ter Heijde
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Westland Westland
Coördinaten 52° 2′ NB, 4° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,46 km²
Inwoners
(2008)
610
Detailkaart
Kaart van Ter Heijde
Ter Heijde binnen de gemeente Westland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
monument van de zeeslag

Ter Heijde is een dorp in de gemeente Westland, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. In Ter Heijde wonen 612 mensen (2008). Het dorp is bekend door de voor de kust gevoerde zeeslag tussen de Nederlandse en Engelse vloot, waarbij Maarten Tromp sneuvelde (10 augustus 1653). Ter nagedachtenis staat in Ter Heijde een monument, bestaande uit twee kanons. In 2003 werd ter nagedachtenis aan de dood van admiraal Tromp het Trompfestival gehouden, wat de gemeente Monster en later de gemeente Westland duur kwam te staan door te weinig inkomsten.

In Ter Heijde was tot voor kort de kustverdediging van Nederland het zwakst. Op sommige plaatsen bestond de gehele verdediging uit slechts één duinenrij. In 2010 is een zanddijk aangebracht tegen het bestaande duin aan de zeezijde, en is het strand verbreed. De voorheen zo karakteristiek Delflandse hoofden zijn onder het zand verdwenen. Als onderdeel van het bestaande plan tot kustverdediging zal in 2011 ter hoogte van de Watertoren worden begonnen met het aanleggen de Zandmotor (een schiereiland van zand, waarbij door stroming en wind zand langs de kust zal worden aangevuld).

Geschiedenis

Ter Heijde op een kaart uit 1712

Ter Heijde dankt zijn naam aan een oude benaming voor de Nieuwe Maas, de Hey. De monding van de Nieuwe Maas is in de loop van de jaren verzand en kwam daardoor eerst ten zuiden van 's-Gravenzande en later ten zuiden van Hoek van Holland te liggen.

Vier keer in 1470, 1530, 1546 en 1570 is dit dorp verwoest door de golven. De kustverdediging werd op orde gebracht, daarna kwam de sloopdrift van de mens. In 1928 besloot de gemeente Monster dat de meeste huizen gesloopt dienden te worden. Toen in 1943 de huizen er nog geen tien jaar stonden besloten de Duitsers dat het dorpje moest wijken voor de Atlantikwal. Alleen het kerkje lieten zij staan en gebruikten dit als paardenstal. In 1949 werd het zuidelijk deel van Ter Heijde weer opgebouwd, gevolgd door de opbouw het noordelijk deel van het dorp eind jaren vijftig.

Hoe in en rond Ter Heijde de zeemansvrouwen in de zeventiende eeuw thuis het gezin draaiend hielden, staat uitvoerig en zeer levendig beschreven in het proefschrift van Annette de Wit[1].

De komende jaren zal het uiterlijk van Ter Heijde waarschijnlijk drastisch veranderen. Woningcorporatie Arcade wil de woningen slopen en vernieuwen. Door de ligging aan de Noordzee zijn volgens de woningcorporatie veel huizen aangetast door de zilte lucht. De inwoners van Ter Heijde hebben belangenvereniging HINT (Heijdse Inspraak Nieuw Ter Heijde) opgericht om het herbouwingsproces te begeleiden.[2] Onder de inwoners bestaat weerstand tegen de nieuwbouw.

Strand

Ter Heijde heeft een vijf kilometer lang strand met twee strandopgangen, Strandweg en Karel Doormanweg.

Sport en recreatie

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten.


<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering:

  1. Wit, Annette de (2008): Leven, werken en geloven in zeevarende gemeenschappen. Schiedam, Maassluis en Ter Heijde in de zeventiende eeuw. Amsterdam: Aksant. ISBN 978-90-5260-306-3. 375 p.
  2. HINTer Heijde homepage

">[bron?]

Zie de categorie Ter Heijde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.