X (sociaalnetwerksite)

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door IV1991 (overleg | bijdragen) op 28 okt 2010 om 22:28.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Twitter, Inc.
Logo
Eigendom Private onderneming
Motto of slagzin What's happening?
Oprichting 2006
Oprichter(s) Jack Dorsey
Sleutelfiguren Jack Dorsey, voorzitter
Evan Williams, CEO
Biz Stone, Creative Director
Hoofdkantoor San Francisco, Californië,
Verenigde Staten
Werknemers 141[1] (2010)
Industrie Sociaalnetwerksite
Microblogging
Website twitter.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Schets van Dorsey voor Twitter[2]
Biz Stone en JackDorsey na de ontvangst van een Crunchie Award 2007 in 2008
Het hoofdkantoor van Twitter (op de 3e verdieping)

Twitter is een internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes publiceren. Het is een sociaalnetwerksite waarop men zichzelf, zoals bij Facebook, een profiel en een avatar kan aanmeten.

Toelichting

De activiteit bij het gebruiken van Twitter heet twitteren (ook wordt de term 'tweeten' gebruikt), dat kwetteren betekent. Het logo van Twitter is daarom een klein vogeltje. Twitteren komt neer op in real time communiceren via een microweblog op een pc of gsm. Door de combinatie van webloggen met instant messaging wordt het soms microblogging genoemd.

De basisvraag van de dienst was oorspronkelijk "Wat ben je aan het doen?" en is nu "Wat gebeurt er?"[3]. Iedere twitteraar kan op elk moment van de dag in maximaal 140 tekens vertellen waar hij/zij mee bezig is, wat hij/zij van plan is of wat hem/haar bezighoudt. Er zijn ook mensen die vooraf aankondigen dat zij bij een evenement aanwezig zijn en met anderen, al dan niet aanwezig bij het evenement, willen twitteren. Dit creëert een virtuele aanwezigheid.

Kosten

Het gebruik van de Twitter-dienst kost geen geld, afgezien van de kosten van de communicatie via bijv. SMS. De gebruikers geven de firma Twitter echter waardevolle informatie over zichzelf, hun bezigheden en gewoontes en hun sociale netwerk. Deze informatie is deel van de activa van de firma en is, blijkens de privacyvoorwaarden voor het gebruik van Twitter, zonder meer verhandelbaar.

Geschiedenis

Twitter is opgericht in oktober 2006 door Obvious Corp, een nieuw bedrijf uit San Francisco. Twitter is begonnen als een onderzoeksproject binnen Odeo, een site van webbedrijf Obvious van Noah Glass en Jack Dorsey, en kwam voor het eerst beschikbaar in maart 2006. Het Twitter-projectteam won de South by Southwest Web Award van 2007 in de categorie "blog". Als dank gaf het team de volgende speech: "We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!" ("Wij zouden jullie willen bedanken in 140 tekens of minder. En dat hebben we nu gedaan!"). [4] In mei 2007 werd Odeo van de hand gedaan, ten voordele van Twitter.

Twitter maakte een enorme groei door, onder meer door de snelle verslaggeving na rampen en andere actualiteiten, zoals de noodlanding van US Airways-vlucht 1549, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines-vlucht 1951 en de ongeregeldheden na de presidentsverkiezingen in Iran in juni 2009.

Prominente twitteraars zijn onder meer Barack Obama, Stephen Fry, Lance Armstrong en Robert Scoble. In Nederland zijn onder meer Maxime Verhagen, Francisco van Jole, Femke Halsema en internet- en gadgetreporter Vincent Everts fanatieke twittergebruikers. Ook Koningin Beatrix twittert sinds kort.[5] In België zijn Kim Clijsters en Yves Leterme bekende twitteraars.

Op 20 oktober 2009 meldde ZDNet dat de vijfmiljardste tweet was gepost. De Amerikaan Robert Sloan was verantwoordelijk voor dit bericht, dat hij schreef in reactie op een andere gebruiker. De vijfmiljardste tweet maakte niet gebruik van het maximale aantal tekens van 140. De tekst luidde: "Oh lord".

Op 22 november 2009 werd het woord twitteren door het Genootschap Onze Taal verkozen tot woord van het jaar 2009.[6]

Techniek

Twitter is geschreven in Ruby on Rails. Een van de leden van het Twitter-projectteam heeft zijn zorgen geuit over de schaalbaarheid van de dienst.[7]

Er zijn al honderden clients geschreven met behulp van de Twitter API. Er zijn onder andere voor de BlackBerry, iPhone, Windows Mobile en Android Twitter clients gecreëerd.

Op 7 april 2007 werd een zwak punt in de beveiliging van Twitter aangetoond door Nitesh Dhanjani. Wanneer het telefoonnummer van het slachtoffer bekend is, kan door sms-spoofing een tweet op andermans pagina geplaatst worden.

Diensten

Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten, zogenaamde tweets, van maximaal 140 karakters lang via SMS, e-mail, IM, de Twitter-website of via een applicatie zoals Twitterrific of TweetDeck. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en eveneens bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de berichten afgeleverd bij alle belangstellenden.

De belangstellenden kunnen de tweets ontvangen via de Twitter website, IM, SMS, e-mail, RSS of een applicatie. Sinds herst 2010 kan men ook via Hyves en LinkedIn publiceren en tweets lezen.

Ook zijn er verschillende webinterfaces voor Twitter, die in hun webpagina extra functionaliteiten toevoegen.

Het VPRO-programma De (N)og (O)nbekende (N)ederlander gebruikt Twitter om kijkers te laten reageren op de kandidaat in de uitzending van De NON.

Hypes

Twitter creëert haar eigen hypes:

  • In 2009 werd een 73 jaar oude man een regelrechte hit op Twitter doordat zijn zoon zijn dagelijkse gemopper via Twitter met 250.000 belangstellenden deelde ("Shitmydadsays").[8]
  • Sockington is een Amerikaanse kat met een eigen Twitteraccount. De eigenaar plaatst sinds 2007 regelmatig tweets over de belevenissen van het beestje. Eind 2009 volgden meer dan een miljoen belangstellenden de belevenissen van Sockington.
  • Arjan El Fassed, die 300.000 volgers kreeg nadat hij een straatnaam in een Palestijns vluchtelingenkamp vernoemd kreeg naar zijn twitter-account.

Toekomst

Er doen regelmatig geruchten de ronde dat internetgigant Google of anderen de dienst Twitter zouden willen kopen.[9] De interesse van Google is gelegen in het feit dat de zoekmachine van Twitter resultaten toont van het heden in tegenstelling tot de zoekresultaten van Google die altijd geïndexeerde resultaten toont met enige vertraging. Tijdens de hierboven al genoemde gebeurtenissen in de Hudson, in Mumbai en in Iran bleek Twitter de eerste nieuwsbron en Google zou als primaire informatieleverancier graag dergelijke informatie als eerste kunnen presenteren en kunnen benutten.

Mogelijk gaat Twitter in 2010 naar de beurs[10]. De waarde van het bedrijf werd in 2009 op 1 miljard dollar geschat[11].

Externe links

[bron?]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina X op Wikimedia Commons.
  1. "Twitter Newsletter 2010 - Edition #1 (Received March 03, 2010)".
  2. twttr sketch, Flickr, 24 maart 2006
  3. What are you doing wordt What's happening, Twitter blog 19 november 2009.
  4. Twitter Blog: We Won!, Twitters reactie op het winnen van de Webby Award, 14 maart 2007.
  5. Tweet Beatrix over kersttoespraak, rtlnieuws.nl
  6. Twitteren woord van het jaar 2009, nos.nl, 22-11-2009
  7. 5 Question Interview with Twitter Developer Alex Payne 29 maart, 2007
  8. 'Tierende bejaarde is onverwachte Twitter-hit ', NU.nl, 4 september 2009
  9. 'Google heeft belangstelling voor Twitter', NU.nl, 3 april 2009
  10. 'Twitter overweegt beursgang ', NU.nl, 24 november 2009
  11. 'Twitter is een miljard waard', NU.nl, 25 september 2009