Kloosterburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hardscarf (overleg | bijdragen) op 7 nov 2010 om 01:34.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kloosterburen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kloosterburen (Groningen)
Kloosterburen
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag De Marne De Marne
Coördinaten 53° 23′ NB, 6° 23′ OL
Algemeen
Oppervlakte 29 km²
Inwoners
(2008)
840
Overig
Postcode 9977
Netnummer 0595
Foto's
De toren van de Sint-Willibrorduskerk in Kloosterburen
De toren van de Sint-Willibrorduskerk in Kloosterburen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kloosterburen (Gronings: Kloosterboeren) is een plaats in de gemeente De Marne, provincie Groningen, Nederland. Het dorp heeft 630 inwoners, het buitengebied 210 inwoners (1-1-2008).

De naam verwijst naar de twee kloosters die hier vroeger hebben gestaan, Oldeklooster (gesticht rond 1175) en Nijenklooster (1204), beiden behorende tot de orde der Premonstratenzers. Na de Reductie bleef alleen de kloosterkerk van het Oldeklooster over, die in handen kwam van de protestanten. Deze kerk werd in de 17e eeuw vervangen door een nieuwe kerk, die echter instortte in 1815. In 1843 werd de huidige kerk van Kloosterburen gebouwd, een jaar nadat er een katholieke kerk verrees.

Kloosterburen is één van de katholieke enclaves op het Hogeland dat voor de rest gereformeerd of hervormd is. Het is samen met Ter Apel de enige plaats in Groningen met een eigen carnavalsvereniging. In 1842 werd een eenvoudig katholiek zaalkerkje (waterstaatskerk) gebouwd, dat in 1868 werd vervangen door de huidige katholieke Sint Willibrorduskerk die werd ontworpen door een van Nederlands bekendste architecten; Pierre Cuypers.

Grootgrondbezitters in de plaats waren onder meer de Feddema's, wier boerderij Feddemaheerd ligt aan de Feddemaweg in het gehucht Kleine Huisjes. Deze fraaie oude boerderij is sinds 1981 niet meer in het bezit van de familie. Het woonhuis is van 1765, de schuur van 1977. Het land van deze boerderij behoorde tot 1594 aan het Oldenklooster. Een bekende afstammeling van de familie is de Emmy-winnaar en Aziëkenner Raymond Feddema (1950-2004).

De gemeente Kloosterburen bestond tot 1990 naast het hoofddorp uit de dorpen, gehuchten en buurtschappen: Hornhuizen, Kleine Huisjes, Kruisweg, Molenrij, Nijenklooster en Westerklooster.

Voormalige gemeente

Vóór 1990 was Kloosterburen de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Kloosterburen. In 1990 is het met de gemeenten Eenrum, Leens en Ulrum samengevoegd tot de gemeente Ulrum, later De Marne.

Trivia

  • Kloosterburen heeft vanaf 1970 de noordelijkste carnavalsvereniging van Nederland, genaamd cv Oldeclooster. De naam van Kloosterburen in carnavalstijd in Kronkeldörp.
  • Over de plaats Kloosterburen en de bewoners is ook een documentaire gemaakt door de NCRV, die beschrijft hoe de bewoners toe leven naar een nieuw millennium.
  • In Kloosterburen wordt in de zomer altijd het NK Biervatrollen georganiseerd. Inmiddels wordt deze sport ook beoefend in het Limburgse Velden.


Sjabloon:Navigatie gemeente De Marne