Heveskes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door The Banner (overleg | bijdragen) op 29 dec 2010 om 19:05. (WikiCleaner 0.99 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee!)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
het kerkje van Heveskes midden op het industrieterrein (zie de spoorlijn)

Heveskes was een dorp in de gemeente Delfzijl in de provincie Groningen in Nederland.

Het is grotendeels afgebroken in de jaren zeventig van de twintigste eeuw om ruimte te maken voor een industrieterrein. Het enige dat nog herinnert aan het voormalige dorp is de eeuwenoude kerk op de wierde en een schuur tegenover de kerk. Ook zijn er nog twee boerderijen gevestigd. Naar schatting dateert het oudste deel van de kerk uit 1200. Ze is tegenwoordig in eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Het orgel uit 1888 bevindt zich thans in de Kerk van Uitwierde.

Bij de aanleg van het industrieterrein is ook onderzoek gedaan naar de fundamenten van het voormalig Heveskesklooster dat hier was gelegen. Daarbij stuitte men tot grote verrassing op een hunebed. Het is het meest noordelijk gevonden hunebed van Nederland. De overblijfselen van deze prehistorische grafkamer zijn opgegraven en verplaatst naar het Aquariom in Delfzijl.

In november 2007 kwam Groningen Seaports, de beheerder van onder meer de haven van Delfzijl, met het plan het kerkje van Heveskes te verhuizen naar Weiwerd. Deze verhuizing zou technisch mogelijk zijn omdat de kerk niet op palen staat maar op een keileemplaat. De Stichting Oude Groninger Kerken voelt niets voor het plan omdat het geheel beschermd landschappelijk gebied is.

Externe link

Sjabloon:Navigatie gemeente Delfzijl