Naar inhoud springen

Maagdelijkheid (religie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jasper Kloekmoed (overleg | bijdragen) op 27 jan 2011 om 18:03. (start)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De maagdelijkheid is in verschillende religies eerder een staat waarin een persoon een bepaald aanzien geniet, dan een medische toestand. Een vrouw die nog maagd is, wordt een andere status toegekend dan een vrouw die haar maagdelijkheid niet heeft bewaard. Dit kan ten aanzien van een eventueel huwelijk een voorwaarde zijn. Mannelijke maagdelijkheid kan een ander aanzien met zich meebrengen, hoewel dit afhangt van de religie. Een vrouw die haar maagdelijkheid nog bezit wordt maagd genoemd, strikt genomen wordt een man in deze positie knaap genoemd.

Christendom

In het christendom geldt dat de midden orthodoxe, orthodoxe, bevindelijke en Rooms-katholieke theologie uitgaat van de maagdelijkheid als ideale start van een huwelijk

Rooms-katholicisme

In de Rooms-katholieke theologie is de enige legitieme seksuele omgang die tussen een man en een vrouw die gehuwd zijn met elkaar. Dit baseert de kerk deels op de decaloog[1] alsmede op diverse andere Oud Testamentische teksten. Een expliciet verbod op voorhuwelijkse seksualiteit echter, wordt in de Bijbel niet gegeven, zonder dat dit afgeleid is uit de vele teksten die beschrijven dat het huwelijk middels de geslachtsgemeenschap tot stand komt, of een dat de geslachtsgemeenschap anderszins een zonde is.[2]

Andere episcopale stromingen

De Rooms-katholieke[3] en veel andere episcopale kerkgenootschappen gaan in hun canoniek recht bij wetten meer uit van een ideaal vertrekpunt. Idealiter en realiteit staan daarbij met elkaar op gespannen voet, waardoor de overtreding van dogmata wel als zondig wordt beschouwd, maar waarvoor vergeving kan worden gevraagd.

Protestantisme

In de rechter spectrum van de protestante theologie wordt eveneens de gemeenschap tussen ongehuwden veroordeeld als onbijbels, dan wel zondig. In tegenstelling tot de Rooms-katholieke en andere episcopale kerken beziet men een zonde echter als een persoonlijke kwestie tussen de gelovige en God, en vergeving kan niet door bijvoorbeeld een gemeende biecht worden bedwongen. Eventueel kan bij strenge groeperingen zelf middels het kerkelijke tucht iemand worden afgesneden van gesprekken met andere leden, het Heilig Avondmaal of er kan excommunicatie worden toegepast.

Vrijzinnig protestantisme

In de overige vrijzinnige protestantse gemeenschappen, waaronder Remonstrantse Broederschap en de linker vleugel van de huidige Protestantse Kerk in Nederland (PKN) kan de individuele gelovige een meer overdrachtelijke en metaforische betekenis geven aan dit type Bijbelse normen en waarden. De door de andere kerken nogal letterlijke interpretatie van Maria's ontvangenis wordt dan geïnterpreteerd als een metafoor voor een rein geweten of andere schoonheid. En in de voorwaarde maagdelijk te blijven tot het huwelijk, wordt het huwelijk als metafoor gezien liefdesrelatie, iets dat méér is dan lust alleen.

Islam

In de islam wordt de maagdelijkheid van de vrouw gekoppeld aan de maatschappelijk eer van de vrouw zelf en haar verwanten. Indien deze eer is aangetast, wordt gesteld de vrouw zelf haar lusten niet heeft kunnen beteugelen of dat de familie dit niet heeft weten te voorkomen. Bij verkrachting is niet de vrouw maar de dader schuldig, maar de eer is wel aangetast omdat de familie niet heeft kunnen voorkomen dat een man die het familielid 'zomaar' benaderde de eer van de vrouw aantastte. In extreme gevallen wordt in dezen eerwraak gepleegd door de familie op de vrouw, of op de dader. Gevallen van eerwraak zijn niet talrijk, maar halen in westerse landen wel de landelijke media.

Opvallend is bij de islam is dat een aantal gelovigen in de media zegt de status die maagdelijkheid met zich meebrengt meer aan vrouwen dan aan mannen toe te kennen, terwijl in de Koran zelf mannelijke en vrouwelijk maagdelijkheid niet in status of andere kwesties niet expliciet anders benader.[4]

Jodendom

Ook in joods opzicht is het van belang dat de maagdelijkheid bewaard wordt tot het huwelijk. Dit wordt in de Tenach niet letterlijk beschreven, maar de teksten in de heilige geschriften koppelen gemeenschap wel aan huwelijk.[5] In sommige teksten heeft in semantisch opzicht het hebben van gemeenschap een overlap met wat later beschreven werd als het huwelijk.

[bron?]

  1. De tien geboden in de Willibrordvertaling 1995
  2. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van Jakobs dochter Dina beschrijft, Genesis 34 1:30; Willibrordvertaling 1995
  3. Antoine Bodar in Pauw en Witteman, 18 januari 2011
  4. Koran 33:35
  5. Aldus af zou zijn te leiden uit bijvoorbeeld Genesis 16, NBV