Middelstum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RobotMichiel1972 (overleg | bijdragen) op 30 mrt 2011 om 22:26. (zoom-parameter vervangen door in GeoHack gebruikte scale-par)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Middelstum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Middelstum (Groningen)
Middelstum
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Loppersum
Coördinaten 53° 21′ NB, 6° 38′ OL
Algemeen
Inwoners
(1-1-2006)
2419
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Middelstum (Gronings: Middelsom) is een plaats in de gemeente Loppersum in de Nederlandse provincie Groningen, gelegen aan het Boterdiep. De plaats telde op 1 januari 2006 2419 inwoners. Het dorp is vanwege haar goed bewaard gebleven radiale wierdestructuur en historische centrum aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Middelstum is ook de naam van de voormalige gemeente, waar Middelstum de hoofdplaats was. Deze gemeente is in 1990 opgegaan in de gemeenten Loppersum en Hefshuizen, het latere Eemsmond.

Geschiedenis

Het is niet bekend wanneer Middelstum is ontstaan. Het is een oud radiaalvormig wierdendorp dat voor het eerst wordt genoemd in de negende eeuw wanneer ene Ditmar een schenking doet aan het klooster Fulda van land in het dorp 'Mitilistenheim' in Hunsingo.[1] In 945 wordt het genoemd als 'Midisheim', rond 1000 als 'Midlisthem', in 1300 als 'Midlestum', in 1372 als 'Myddelstum' en in 1378 duikt de spelwijze 'Middelstum' voor het eerst op in oorkonden.[2]

Bij het dorp bevonden zich lange tijd de borgen Asinga en Mentheda, die beiden werden gesloopt in de 18e eeuw (respectievelijk in 1744 en circa. 1738), maar waarvan de borgterreinen (in het noorden van het dorp) tot op heden grotendeels onbebouwd zijn gebleven. Van Asinga resteert het poortgebouw. Even ten noorden van het dorp is de onderbouw van de verdedigingstoren van de borg Ewsum (afgebroken in 1863) nog aanwezig. De familie Van Ewsum bewoonde later de borg Nienoord bij Leek.

In 1445 werd de grote laat-gotische Sint-Hippolytuskerk gebouwd (volgens een verhaal door de rijke hoofdeling Onno van Ewsum), waar zich een carillon van Pieter en François Hemony bevindt. In 1869 volgde een eenvoudige doopsgezinde Vermaning en in hetzelfde jaar werd de toren van de grote gereformeerde kerk gebouwd, waarbij zich ook een pastorie in neoclassicistische stijl bevindt. In het dorp bevindt zich een klein museum, de authentiek ingerichte Bakkerij Mendels, grotendeels stammend uit de 17e eeuw. Een ander 17e eeuws gebouw is de Herberg De Valk. Aan de noordkant van Middelstum, tussen het dorp en Toornwerd staat de voormalige koren- en pelmolen De Hoop uit 1855.

In 1660 werd het Boterdiep (een belangrijk trekvaartkanaal) vanaf Bedum doorgetrokken via Middelstum naar Kantens. Eind 19e eeuw werd deze vaarverbinding van groot belang voor het dorp toen ze de ontwikkeling mogelijk maakte van een oliemolen, (hout)zaagmolen, zuivelfabriek en een steenfabriek (Labor; zie verder).[3]

In 1795 telde het dorp 583 inwoners, in 1849 was dit opgelopen tot 1018, in 1899 tot 1057 (waarvan 30 buiten de bebouwde kom), in 1947 tot 1634 en in 2006 tot 2419 inwoners.

Op 8 augustus 2006 vond er een aardbeving plaats met als kracht 3.5 op de Schaal van Richter als gevolg van de bodemdaling door aardgaswinning. Dit was de zwaarste aardbeving tot dat moment in de noordelijke provincies.

Steenfabrieken

In de 20e eeuw bevonden zich 3 baksteenfabrieken in en bij het dorp; Labor (1914-1968) aan het Boterdiep en (naast elkaar) de fabrieken Boerdam (1907-1981) en Fraamklap (1978-1981) van de Verenigde Steenfabrieken Groningen (VSG) bij het zuidwestelijker gelegen gehucht Fraamklap.[4] De VSG had eveneens fabrieken staan in Winneweer, Feerwerd, Scheemda, Zuidwolde en tot 1926 ook in Bedum. Tevens was de VSG grootaandeelhouder in de NEHOBO-groep die fabrieken had staan in de Gelderse dorpen Druten en Heukelum en het Limburgse dorp Tienray. Het hoofdkantoor was gevestigd aan de Verlengde Hereweg te Groningen. De aandelen waren in bezit van een tweetal bekende Groningse families. In 1978 werd Fraamklap geopend, in die tijd de modernste steenfabriek van Nederland. Echter, in 1981 moest de VSG de poorten van al haar fabrieken sluiten vanwege de enorm teruglopende vraag naar bakstenen. De gebouwen van Fraamklap zijn later in gebruik genomen door Vast Banket en werd later in onderdelen verkocht aan een Belgische producent. Labor was een familiebedrijf dat in 1914 werd opgericht door Jacob Hessel Dethmers en ging ter ziele na toenemende arbeidsproblemen en problemen met de afzet van metselstenen, waarop in 1968 de fabriek deelnam aan de Vereniging Sanering Metselbaksteen-industrie in het kader van het eerste landelijk programma ter indamming van de structurele overcapaciteit bij steenfabrieken. De fabriek werd in het kader daarvan onder andere contractueel verplicht 10 jaar niet meer te produceren, waarop de directie de fabriek sloot. In 1971 werd het gebouw omgevormd tot een op- en overslagbedrijf en in 1976 verkocht de familie Dethmers het en werd het omgevormd tot het palletbedrijf Labor Pallet BV.[5]

Voormalige gemeente

De gemeente Middelstum (Gronings: Milnsom) bestond van 1795 tot 1990. Naast het hoofddorp Middelstum bestond het uit de dorpen, gehuchten en buurtschappen: Anderwereld, Engeweer, Fraamklap, Huizinge, Oosterburen, De Palen, Rodeschool en Toornwerd. Een paar huizen die tot het dorp Kantens behoorden, lagen ook nog in de gemeente Middelstum. Bij de herindeling in 1990 zijn deze opgenomen in de nieuwe gemeente Eemsmond.

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Middelstum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. "Ego Ditmar trado ad sanctum Bonifacium in pago Hunergewe in regione Fresonum in villa Mitilistenheim et in Hustinga terram XII boum cum ceteris rebus meis et familiis. Ego Bruninc trado sancto Bonifacio in regione Fresonum quicquid habui in villa, que dicitur Sahsingenheim, terre unam virgam et V pedes. Ego Ebberich tradidi sancto Bonifacio ad Fuldense monasterium in Fresonum regione in villa Federfurt terram VII boum." (zie bijvoorbeeld: hier)
  2. Zie hier
  3. Strategische Visie gemeente Loppersum: Middelstum. Gemeente Loppersum (vervaardiger: De Zwarte Hond) (24 mei 2006).
  4. Verenigde Steenfabrieken Groningen (VSG), 1938 - 1981, Groninger Archieven (op archieven.nl)
  5. STEENFABRIEK LABOR te Middelstum (1914 – 1968), Stichting Historie Grofkeramiek (zie ook overzichtspagina)

Sjabloon:Navigatie gemeente Loppersum