Grensoverschrijdend gedrag bij de NPO

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bertux (overleg | bijdragen) op 24 feb 2024 om 10:12. (anakoloet)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Vanaf 2022 werd er in de media bericht over grensoverschrijdend gedrag bij de NPO, de Nederlandse Publieke Omroep. Eind 202 werd de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen opgericht. Die rapporteerde begin 20224 over een werkcultuur waarin grensoverschrijdend gedrag veel voorkwam en onvoldoende professioneel werd aangepakt.

Berichtgeving

  • In november 2022 berichtte de Volkskrant dat meer dan vijftig voormalige medewerkers van DWDD grensoverschrijdend gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk hadden ervaren. De beschuldigingen omvatten extreme woede-uitbarstingen, publieke vernederingen en een angstcultuur. Van Nieuwkerk betuigde spijt, maar na enkele dagen stopte hij bij omroep BNNVARA en stapte over naar RTL.[bron?]
  • In maart 2023 rapporteerde de Volkskrant misstanden rond presentator Tom Egbers bij NOS Sport. Egbers werd beschuldigd van pesten na een kortstondige affaire met een stagiaire in 2005. Er heerste jarenlang een giftige werksfeer met seksuele intimidatie, racisme en extreem haantjesgedrag. Na publicatie trad de hoofdredactie af en werd Egbers tijdelijk van de buis gehaald.
  • Directeur video Remco van Leen van de NPO heeft zijn taken tijdelijk neergelegd, in afwachting van een extern onderzoek naar recente signalen en beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Van Leen ontkent de beschuldigingen, maar heeft aangegeven elk signaal serieus te nemen. Het externe onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over de situatie.[1]

Onderzoek en aanbevelingen

Eind 2022 werd de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen opgericht na berichten over misstanden bij de publieke omroep (NPO), onder andere bij de productie van het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). De commissie rapporteerde ernstige problemen.[(sinds) wanneer?] Ruim 1484 medewerkers (75% van de respondenten) gaf aan tussen mei 2022 en mei 2023 geconfronteerd te zijn met grensoverschrijdend gedrag. Concrete voorbeelden omvatten roddelen, belachelijk maken, schending van vertrouwelijkheid, verbaal geweld, intimidatie van vrouwelijke collega's en discriminatie. De commissie stelde ernstige misdragingen en falend leiderschap vast op alle niveaus. Signalen vanuit de werkvloer en P&O-afdelingen werden niet adequaat opgepakt.

De commissie stelt vast dat de omroepen en de NPO de afgelopen jaren een betere invulling hadden kunnen én moeten geven aan hun wettelijke zorgplicht voor medewerkers en dat zij onvoldoende professioneel zijn omgegaan met signalen van ongewenst gedrag.[2] De commissie adviseerde het ontwikkelen van leiderschapscompetenties en het versterken van P&O-afdelingen.

Politiek

Staatssecretaris Gräper (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft de omroepen en de NPO gevraagd om een plan van aanpak op te stellen. Hierin moeten concrete maatregelen, nazorg voor melders, cultuurverandering op de werkvloer, en effectief toezicht worden opgenomen.[3]