Speculaaspasta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Speculaaspasta
Boterham met speculaaspasta
Boterham met speculaaspasta
Alternatieve naam Speculoospasta
Land Vlag van België België
Bedenker Oma Wapsie[1]
Hoofdingrediënt(en) Speculaas
Variaties Speculoos Crunchy (speculaaspasta met stukjes speculaas)
Gang Lunch
Gegeten met Boterham
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Bokaal speculoospasta van Lotus

Speculaaspasta of speculoospasta is een smeerbaar broodbeleg op basis van speculaas.

Speculla en Lotus[bewerken]

In 2007 deden twee uitvinders met afzonderlijk van elkaar ontwikkelde speculaaspasta's mee aan het uitvindingenprogramma De Bedenkers van de Vlaamse omroep Eén. De speculaaspasta van Els Scheppers eindigde in de halve finales, terwijl de speculaaspasta van chef-kok Danny De Maeyer, die reeds een octrooi had gekregen op zijn uitvinding, door de jury als minder goed werd gekwalificeerd.

De speculaaspasta van De Maeyer kwam in november 2007 op de markt onder de naam Speculla. De pasta van Scheppers kwam voorjaar 2008 op de markt als Lotus Speculoospasta. De introductie van de Lotuspasta in België verliep zeer succesvol. Het bedrijf moest meermaals de productie opvoeren om aan de grote vraag te voldoen.

Speculla heeft een korreligere structuur dan de pasta van Lotus, die een chocoladepasta-achtige structuur heeft. Sinds 2009 is er ook een speculaaspasta van Lotus met een nog korreligere structuur dan Speculla, onder de naam Lotus Speculoospasta Crunchy.

Intussen is er, in navolging van het succes van de pasta van Lotus, ook andere speculaaspasta te koop.

Lotus, dat het zekere voor het onzekere had genomen door in 2009 het octrooi van De Maeyer op te kopen, ziet ondertussen zijn monopoliepositie echter afbrokkelen. Op 20 januari 2011 vernietigde de Rechtbank van koophandel van Gent het octrooi, vanwege de eerdere beschikbaarheid van het recept op de Nederlandse receptensite Oma Wapsie.

Export[bewerken]

De speculoospasta van Lotus Bakeries is met voorsprong de bekendste in binnen- en buitenland. Langzamerhand raakt de "uitvinding" ook bekend buiten België. In Duitsland heeft men zelfs al een vertaling bedacht , de Spekulatiuscreme. Meer informatie hierover is opgetekend in het handboek Alles Klar uitgegeven door Van In. In het Engels gebruikt men de naam "cookie butter".