Spoorbrug Twentekanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorbrug Twentekanaal
Spoorbrug Twentekanaal
Algemene gegevens
Locatie Zutphen
Coördinaten 52° 10′ NB, 6° 13′ OL
Overspant Twentekanaal, Mettrayweg
Lengte totaal 103 m
Breedte 12,19 m
Hoogte 18 m
Doorvaarthoogte 13,00 m
Aantal sporen 2
Langste overspanning 91,50 m
Massa 1300 ton staal
Beheerder ProRail
Bouw
Bouwperiode 2004 - 2005
Opening 2005
Gebruik
Huidig gebruik treinverkeer
Spoorlijn Spoorlijn Zutphen - Glanerbrug, Spoorlijn Arnhem - Leeuwarden
Architectuur
Type boogbrug
Architect(en) ir. Paul van der Ree, ir. Tjerk van de Lune (Movares)
Materiaal staal
Bijzonderheden Brugkleur is zwart, dit is ongebruikelijk
Spoorbrug Twentekanaal (Gelderland)
Spoorbrug Twentekanaal
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Spoorbrug Twentekanaal (ook wel Spoorbrug Eefde of Black Beauty) is een spoorbrug tussen Zutphen en Eefde over het Twentekanaal in de Spoorlijn Zutphen - Glanerbrug en de Spoorlijn Arnhem - Leeuwarden. De brug was opgeleverd op 15 oktober 2005. De brug was genomineerd voor de Nationale Staalprijs van 2006, maar won niet.[1] In 2011 was er tijdelijk een onveilige situatie ontstaan omdat de brug niet goed was verankerd na onvolledig onderhoud.[2]

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De oeververbinding over het kanaal bestond vroeger uit twee enkelsporige vakwerkbruggen. De doorvaarthoogte van de nieuwe brug is een meter hoger dan van de oude spoorbruggen.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Iets ten westen van de spoorbrug ligt een witte boogbrug voor de N348. Iets ten oosten van de spoorbrug ligt de Eefdesebrug, een witte boogbrug voor de Deventerweg. Door de spoorbrug ook als boogbrug uit te voeren past hij goed in de omgeving. Door de zwarte kleur wijkt de spoorbrug echter af van de nabijgelegen witte bruggen.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

De brug is in constructieve zin een doorontwikkeling van de Dintelhavenspoorbrug. De verstijvingsliggers zijn uitgevoerd als vollewandligger met een hoogte van 1,6 meter. De boog bestaat uit kokers met een driehoekige doorsnede met een breedte van 1,25 meter en een hoogte variërend van 1 tot 1,9 meter. Aan beide kanten van de brug zijn er acht tuikabels die dienstdoen als hangers. Deze hangers bestaan elk uit 31 strengen, die bestaan uit 7 verzinkte staaldraden met een staalkwaliteit van Fep 1870. De hangers zitten niet direct aan het dek vast maar zijn buiten het dek gepositioneerd en via consoles aan de hoofdligger van het dek bevestigd. De rijvloer is een staal-betonvloer. De stalen dwarsdragers zijn stalen HEB 500 profielen met daarop een betonvloer gestort. De vloer is 1,2 meter hoog.

De brug heeft een zeer lage geluidsemissie door het gebruik van zware platen, een zware staal-beton rijvloer en het ingieten van het spoor in kurkelastomeer. De brug is zwart van kleur, wat ongebruikelijk is voor stalen constructies die gevoelig zijn voor krimpen of uitzetten door temperatuurwisselingen.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Spoorbrug Twentekanaal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.